Kurkistus kulisseihin – Ari Havulehto

01.02.2022, 15:07

Suomalainen jenkkifutiskansa on mitä suurimmalla todennäköisyydellä joskus törmännyt herraan nimeltään Ari Havulehto. Arin historia Crocodilesissä alkoi vuonna 1987 seuran kautta aikain ensimmäisissä harjoituksissa, jotka järjestettiin Seinäjoen uimahallin takana sijaitsevalla nurmialueella. Varusteiden laatu ei päätä huimannut mutta tämä ei menoa haitannut, sillä Arin pelaajaura kesti aina vuoteen 1997 saakka. Parhaiksi muistoiksi pelaajauraltaan Havulehto mainitsee vuoden 1996 pronssiottelun, jossa Seinäjoki Crocodiles nappasi Turku Trojansin kasvojen edestä seurahistorian ensimmäisen SM-mitalin.

Arin ura Crocodilesissä ei kuitenkaan päättynyt pelaajauran loppumiseen, vaan hän on tehnyt mittavan uran myös seuran kulisseissa. Hän kertoo toimineensa seurassa kaikissa muissa paitsi rahastonhoitajan tehtävissä. Hallituksessa Havulehto nähtiin yhteensä kahdenkymmenen vuoden ajan vuosina 1988–2008. Ari mainitsee parhaaksi asiaksi Crocodilesissä omalaatuisen toimintakulttuurin ja ”hullun pohjalaisuuden”. Hän kertoo, että seurassa on ollut tapana tavoitella suuriakin saavutuksia, vaikka muualta Suomesta ei uskoa touhuun löytyisikään. Aika ajoin hän kokee Crocodilesin toimineen jopa suunnannäyttäjänä suomalaisessa jenkkifutiksessa. Seinäjoki sijaintina tuo omat haasteensa seuran toimintaan, sillä harva suomalainen eksyy Seinäjoelle sattumalta, kun taas moni suuntaa esimerkiksi Helsinkiin tai Tampereelle työn tai opiskeluiden perässä. Havulehdon mukaan tämä pakottaa seuran keksimään muita tapoja toiminnan kehittämiseksi ja hengissä pysymiseksi. Haasteista huolimatta Havulehto on ylpeä siitä, miten Crocodilesista on tullut yksi suomalaisen jenkkifutiksen kestomenestyjistä. Hän mainitsee myös oman harjoitushallin ja uuden katetun katsomon olevan projekteja, joista seura voi olla ylpeä.

Peli- ja hallitusuran lisäksi Ari on ollut tuttu näky juniorijoukkueiden peräsimessä. Vuonna 2002 alkoi junioriprojekti, jonka vetäjäksi Ari valikoitui. Silloiset 8-vuotiaat nuoret pelaajanalut ovat raivanneet tiensä aina edustusjoukkueeseen saakka ja myös tulevalla kaudella kentälle astelee Arin kasvatteja. Moni nuorista pääsi mukaan nuorisomaajoukkueisiin ja kehittyi valtavaa tahtia. Ari kertookin tämän projektin olleen hänen parasta aikaansa jenkkifutiksen parissa. Nyt Havulehto on aloittanut vielä yhden junioriprojektin, joka on parasta aikaa käynnissä. Hän kertoo, että vaikka sukupolvi on uusi, on meininki yhtä hyvä kuin edellisessä projektissa. Mukaan projektiin on saatu myös Arin entisiä kasvatteja vuosien takaa, kun Marco Koivumäki ja Juhani Koivumäki auttavat valmennustehtävissä.

Juniorivalmennuksen lisäksi Ari on edelleen mukana edustusjoukkueen urheilu- ja tukiryhmissä. Lisäksi hän vetää omaa opetusministeriön tukemaa KOOL (kaikilla on oikeus liikkua) -projektiaan. Tästä projektista voi lukea lisää nettisivujen KOOL -välilehdeltä!