Wrangstål ottaa ohjat Crocodilesissa

04.12.2023, 21:57

Pari edellistä kautta jenkkikomennossa Vaahteraliigassa pelannut Seinäjoki Crocodiles siirtyy ensimmäistä kertaa seuran historiassa ruotsalaiskomentoon kaudelle 2024.

Laulussakin se sanotaan, go west young man, go west. Niin teki myös Crocodiles kartoittaessaan uutta päävalmentajaa kaudelle 2024. Tällä kertaa päädyttiin ruotsalaiseen Christian Wrangståliin, jolla on päävalmentajakokemusta monella tasolla junnuista miehiin ja seurajoukkueesta maajoukkueeseen.

Carlstad Crusadersia ystäviensä kanssa perustamassa ollut Wrangstål on 52-vuotias kolmen muksun isä, joka pelasi keskushyökkääjänä uransa Crusadersissa ja kauden verran myös Yhdysvalloissa UFL-puoliammattilaisliigassa. Pelikausia Christianille kertyi muhkeat 14.

Miehellä on takanaan lähes 30 vuotta jenkkifutista monessa eri roolissa. Hän pelasi Crusadersin väreissä 15 kautta, minkä lisäksi ansioluettelossa on myös yhden kauden verran pelejä semipro-liigaa Brooklyn Bearsin väreissä.

Carlstad Crusadersin lisäksi Wrangstål on toiminut päävalmentajana Karlskoga Wolvesissa kaudet 2020-21. Espanjalaisessa Cantabrian Torrelavega Berserkersissä hän oli koronakaudella 2020 hyökkäyksen koordinaattorina. Kristiansand Gladiatorsissa Wrangstål toimi keskushyökkääjien valmentajana ja hyökkäyksen koordinaattorina hoitaen siinä sivussa myös seuran U17-joukkueen päävalmentajan pestin.

Karlstadissa Crusadersin U19-ikäluokka dominoi Wrangstålin valmennuksessa Ruotsia, sillä kymmenessä kaudessa junnut ottivat viisi kultamitalia.

Seuravalmennuksen lisäksi mies on toiminut maajoukkuetehtävissä niin Ruotsin miesten ja nuorten joukkueissa kuin Norjan nuorten valmennuksessakin. Vuonna 2003 Wrangstål osallistui NFL:n Coaching Observer –ohjelmaan.

Antaa miehen kuitenkin vastailla itse muutamiin kysymyksiin.

Kerro meille hieman itsestäsi?

– Olen 52-vuotias ja kotoisin Ruotsin keskiosassa sijaitsevasta kaupungista nimeltään Karlstad, joka puolestaan on Ruotsin suurimman järven, Vänernin rannalla Minulla on kolme lasta.

No, minkäsmoinen jenkkifutishistoria sitten löytyy?
Pelasin 14 kautta pääasiassa keskushyökkääjänä. Pelasin myös kauden verran Yhdysvalloissa semipro-liigaa. Olen valmentanut sekä edustusjoukkueita, että junnuja maajoukkuetasolla. Pari viime kautta olen koutsannut sekä Espanjassa, että Norjassa. Tällä hetkellä toimin mm. Norjan U17-maajoukkueen hyökkäyksen koordinaattorina.

Miten tulit aloittaneeksi jenkkifutiksen? Kuuluuko omaan historiaasi muita lajeja?

Olin perustamassa Carlstad Crusadersia yhdessä ystävieni kanssa vuonna 1990. Minä sekä pelasin, että valmensin siellä suurimman osan urastani. Ennen jenkkifutista pärjäsin ihan mukavasti karatessa, sen lisäksi pelasin myös tavallista futista ja salibandya. Salitreenit, golf ja padel ovat myös lajeja, joista pidän.

Mielestäni jenkkifutis on kuitenkin se ultimaattinen joukkuelaji. Rakastan kaikkea jenkkifutiksessa. Jokaisella on roolinsa ja se, miten hyvin yhteistyö sujuu, ratkaisee myös menestyksen, aivan kuten tavallisessa elämässäkin. Jenkkifutiksessa jokaisella on mahdollisuus olla se soturi, joka asuu sisällämme.

Nopeuden, voiman, taidon, kovuuden, strategisuuden ja henkisen vahvuuden yhdistelmä tekee jenkkifutiksesta todella uniikin lajin. Mielestäni maailman parhaat urheilijat löytyvät jenkkifutiksen parista!

Mitenkä neuvottelut Crocodilesin kanssa alkoivat ja miten ne sujuivat?

Otin Timoon (Tuokko) yhteyttä Europlayersin kautta. Pidin Crocodilesin organisaatiosta ja jokaisen palaverin jälkeen itsestäni tuntui aiempaa vahvemmin, että tämä olisi meille kummallekin erinomainen yhdistelmä. Olen jutellut koutsien ja pelaajien kanssa. Kaikki ovat olleet erittäin positiivisia ja toivottaneet minut tervetulleeksi. Seurassa on todellakin voittamisen kulttuuria.

Mitä tiedät Seinäjoesta, Crocodilesista ja Vaahteraliigasta?

Tiedän, että Crocodilesilla on voittava perinne ja se on alkanut jo 1980-luvulla. Seura on pelannut pitkään Vaahteraliigassa ja menestynyt vuosikymmenten ajan. Mielestäni Karlstadissa ja Seinäjoessa on paljon yhtäläisyyksiä. Kaupungin koko on aikalailla samanlainen ja samoin se tuki, joka tulee yhteisöltä.

Olen nähnyt suomalaisjoukkueita jonkun verran Eurocupeissa. Lisäksi olen päässyt maajoukkuetasolla kohtaamaan Suomen niin Ruotsin kuin Norjankin kanssa. Suomalaisjoukkueet ovat aina kovia vastustajia ja hyvin valmennettuja joukkueita.

Miten vertaisit Suomen ja Ruotsin tasoa?

Nyt pitää olla fiksu ja sanoa, että Suomi on parempi. No, leikki sikseen. Mielestäni ollaan aika lailla samalla tasolla. Suomi ja Ruotsi vuorottelevat Euroopan Top kolmosessa. Junnuissa tilanne tietenkin vaihtelee, mutta uskon vilpittömästi, että kova keskinäinen kilpailu hyödyttää kumpaakin maata. Sen tiedän, että Ruotsista lähtee nykyisin aika hyviä pelaajia yliopistoihin, jopa I divisioonaan. Niin hyvin en tunne suomalaista pelaajamateriaalia, että voisin yksilötasolla vertailla.

Mitkä ovat omat tavoitteesi ja maalisi kaudella 2024?

Haluan aina voittaa, mutta suurin palkinto on kuitenkin se, kun näkee pelaajien kehittyvän. Olen todella vakavissani tämän asian kanssa. Olen nähnyt pelaajien kasavavan toivottomista tumpeloista joukkueensa parhaimmistoon. Sitä vain pitää löytää oikea vaihde tekemiseen. Tykkään kovasti töitä tekevistä pelaajista, tykkään ylisuorittajista ja ns. late bloomereista, eli myöhään lajiin heränneistä kavereista. Monet NFL:n parhaista pelaajista ovat sellaisia, joita ei koskaan varattu, mutta lopulta he nousivat eliittiin ja pääsivät vaikkapa 32-vuotiaana Pro Bowliin. Se on aivan mahtavaa nähdä ja sekin tekee tästä lajista upean. Oma tavoitteeni on tulla paremmaksi ja tehdä paljon töitä.

Koska saavut Seinäjoelle? Onko tarkoituksena tulla jo offseasonin aikana?

Pysyvästi tulen maaliskuun keskivaiheilla., mutta toivon, että pystyn vaikuttamaan paljon harjoitteluun jo ennen sitä muiden valmentajien ja pelaajien kanssa pidettävien videopalavereiden kautta. Tiedän, että joukkueella on leirejä tammikuussa ja tulen käymään, jos se suinkin on mahdollista.

Mitä tuot mielestäsi joukkueeseen?

Uskon, että 30+ vuotta lajin parissa tuovat ainakin paljon kokemusta. Minulla on hyvä ymmärrys sekä hyökkäyksen, että puolustuksen suhteen ja olen valmentanut kumpaankin suuntaan monella eri tasolla. Ajoittainen paluu junioripuolelle antaa mielestäni perspektiiviä omaan tekemiseen. Se muistuttaa erinomaisella tavalla siitä, miten tärkeää on tehdä perusasiat kunnolla. Uskon myös, että minulla on kykyä nähdä pelaajista se, millä paikalla heidän pitää pelata. Olen myös mielestäni hyvä motivaattori.

CV:


HC/OC Karlskoga Wolves 2020, 2021
OC Torrelavega Berserkers 2020 (covid)
Co-OC/RB coach Kristiansand Gladiators 2022
HC u17 Kristiansand Gladiators 2022
Co-OC/RBs Norway Junior nationalteam 2022-
HC for Carlstad Crusaders 1994-2001, 2005.
HC for Carlstad Crusaders U19 1995-2005. 5 National championships
Worked as Senior/Youth coordinator for the Carlstad Crusaders
HC for the Swedish Junior National team
DC for the Swedish Junior National team
Pos.coach for the Swedish Junior National team
Pos.coach (RBs) for the Swedish National team
NFL Coaching Observer Program 2003
Worked as Youth coordinator for SAFF (Swedish Federation)
Played 15 seasons for the Crusaders. One season of Semi Pro football for the Brooklyn Bears.
Co-Founder of the Carlstad Crusaders.