Vandaalit valtaamaan Vaahteraliigaa

31.01.2024, 10:47

Crocodiles täydensi jenkkiosastoaan kertaheitolla kahdella pelaajalla puolustuksen puolelle. Nyt sitten karttakirjaa käteen, sillä tilannetta voisi ehkä kuvailla niin, että kyseessä ei ole ihan perinteiset redneckit.

Kyseessä on kuitenkin kaksi NCAA I divisioonakoulun kasvattia, joista toista oltiin jo hyvää kyytiä viemässä NFL:n draftiinkin. Joukkueenjohtaja Marko Tuominiemi paikallisti kaksikon Europlayersista ja sopimuksia kirjoiteltiin nopeaan tahtiin.

Tervetuloa Etelä-Pohjanmaalle 26-vuotias Nigerian Lagosissa syntynyt LB/edge Charles Akanno ja Polynesian Samolta sukujuurensa löytävä 24-vuotias OLB/MLB/edge Fa’avae Fa’avae.

Samalla Crocodilesin joukkueen kalifornialaisosasto kasvoi neljään, sillä Christian Powellin lisäksi myös uusi pelinrakentaja JP Andrade tulee Seinäjoelle Los Angelesin alueelta.

Uuden kaksikon sukujuuret siis eivät ole ihan Yhdysvaltojen sydänmailla, mutta jenkkifutiskasvatus on. Ensinmainittu Akanno on asunut lapsuudestaan lähtien Los Angeles Countyn Inglewoodissa ja toisena esiin noussut Akannon ystävä, Fa’avae puolestaan saman alueen Carsonissa.

Molemmat ovat kuitenkin pelanneet yliopistojenkkifutista University of Idahon Vandals-joukkueessa, jonka kasvatti, Roman Runner, tuli myös aikoinaan Suomeen Crocodilesin kautta.

Designer, ravintoloitsija ja armoton pelimies

Käydäänpä ensin läpi hiukan kaveruksista nuorempaa, eli Fa’avae Fa’avaeta, joka on perheensä seitsemäs I divisioonassa jenkkifutista pelannut nuori mies. Ei siis ollenkaan hassumpi traditio meneillään.

Fa’avae Fa’avaeta aloitti yliopistouransa Washington State Universityn väreissä, mutta siirtyi kahdeksi viimeiseksi kaudeksi Idahoon.

 • Aloitin amerikkalaisen jalkapallon viisivuotiaana pelaillen perheeni mukana, koska se oli luontevaa kaikkien harrastaessa sitä. Harrastin nuorempana myös nyrkkeilyä, koripalloa, yleisurheilua ja baseballia, taustoittaa Fa’avae Fa’avaeta uransa alkujuuria.
  Molemmista pelaajista huokuu kiinnostus paitsi lajia kohtaan, myös sitä kohtaan, mihin ollaan matkalla. Sopimusneuvotteluiden jälkeen internet on ilmiselvästi ollut jo kovassa käytössä hakusanojen ollessa tyyppiä Suomi, Seinäjoki, Vaahteraliiga…
 • Hahaa, kyllä vain. Sen tiedän jo, että Seinäjoki on siis Suomessa, siellä on jo muutamia kalifornialaisia pelaajia, paras rockfestivaali löytyy kaupungista, Helsinki on pääkaupunki, joukkue meni 10-2 ja oli finaalissa pari kautta ja sen, että tällä kaudella me lähdemme voittamaan sitä, uhkuu Ray Lewis-fani Fa’avae Fa’avae intoa.
 • Omana tavoitteenani on olla liigan paras puolustaja, auttaa joukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla ja johtaa joukkuetta taistelussa joka viikko, lisää Fa’avae Fa’avae.

Nuori Fa’avae Fa’avae on ehtinyt todella paljon ikäänsä nähden. Perhe pyörittää pariakin eri vaatebrändiä, joita voi ostella vaikkapa Macy’s tai Nordstrom –tavarataloista eli kyseessä ei tosiaan ole parinkympin festari teeppari. Lisäksi vegaaninen burgeriketju ja muita ravintoloita on perheen omistuksessa.

Vapaa-ajallaan Fa’avae Fa’avae tykkää retkeillä, kokeilla uusia ruokia, käydä leffassa ja biitsillä, sekä ylipäätään hengailla perheensä ja ystäviensä kanssa.

 • Olen erittäin intohimoinen sivurajalta toiselle liikkuva isolla moottorilla varustettu pelaaja, kuvailee Euroopassakin käymään ehtinyt pelimies itseään kentällä.

Nigeriasta Inglewoodiin ja Pohjanmaalle

Myös Charles Akanno tulee vahvistamaan Crocodilesin puolustusta ja pelaa joko tukimiehen tai edgen tontilla. Ja kappas vain, ei näiltä vandaaleilta ainakaan tavoitteellisuutta puutu, sillä myös Akano haluaa olla Vaahteraliigan puolustuksen ja miksei vaikka koko sarjankin MVP ja aiheuttaa kaaosta vastustajan hyökkäyksessä.

 • Muutin perheeni mukana Lagosista Kaliforniaan 2001, pelasin highschool jenkkifutista Inglewoodin Morningside High Schoolissa ja sen jälkeen täydet viisi kautta stipendillä Idahossa. Go Vandals! Sain paljon apua apulaisrehtori Jevon Davisilta, joka oli eri yliopistoihin yhteydessä auttaen minua toteuttamaan unelmani I divisioonan urasta, kertoo Akanno.

Akannon urheilu-ura alkoi kuitenkin ensin koripallon parissa paikallisen kirkon pyörittämässä junnujoukkueessa.

 • Ajattelin, että tämä on se juttu, mitä haluan tehdä kun pelasin siellä. Keskikoulussa aloin sitten pelata jenkkifutista ja aloin pitää siitä. Lisäksi kun näin isoveljeni Oscarin pelaavan high schoolissa innostuin entistä enemmän seuraamaan hänen jalanjälkiään. Vielä kun high schoolin jenkkifutisvalmentaja kiinnostui minusta huomasin olevani ihan hyvä lajissa ja aloin siis pelata 11 v 11 –peliä. Aloitin siis omalla tavallani myöhään, mutta voin sanoa olevani ylpeä siitä, että aloitin. Lisäksi pelasin high schoolissa neljä vuotta koripalloa, kokeilin yleisurheilua harrastaen kuulantyöntöä, mutta siihen ei oikein jäänyt enää aikaa, kertoo puolestaan Charles omia taustojaan.
 • Neuvottelut Crocodilesin kanssa sujuivat hyvin Markon kautta. Hän vastasi hyvin selvästi kysymyksiini ja kun kysyin mahdollisuudesta saada kaverini Fa’Avae mukaan pakettiin, homma eteni vauhdilla, kertoo edelleen ahkerasti tulevan kotipaikkansa faktoja internetistä aktiivisesti selvittävä Akanno.
 • Tiedän, että kaupunki on pienempi ja tiedän, että Crocodiles on perinteisesti yksi liigan huippujoukkueista. Tiedän tietenkin myös, että värit ovat vihreä ja valkoinen ja sen, että Suomen sarja on yksi Euroopan huippusarjoista. Yritän koko ajan opiskella lisää, naurahtaa Akanno, jolla ei varsinaisesti ole yhtä ainutta suosikkipelaajaa vaan hän on enemmänkin seurannut omien pelipaikkojensa parhaimmistoa. Sama juttu pätee myös joukkueisiin, mutta kotipaikkansa myötä hän tunnustaa seuraavansa LA Ramsia hiukan muita enemmän.

Aivan Fa’Avaen tavoin myös Charlesin tavoite on voittaa mestaruus ja olla liigan puolustuksen MVP.

 • Se on mielenlaatuni. Haluan voittaa ja auttaa pelikavereitani ympärilläni. Tietenkin yksilönä haluan myös rikkoa säkitysennätyksiä, TFL-tilastoja ja olla paras. Lähden nöyränä ilman uhoa toteuttamaan tavoitteitani, lisää Akanno, jolla on iso perhe, josta suurin osa työskentelee sairaaloissa hoitajina tai lääkäreinä.

Vapaa-ajallaan Charles viihtyy perheensä ja ystäviensä parissa, katselee telkkaria, katselee urheilun huippuhetkiä, kuuntelee musiikkia ja sanoo, että lukemista pitäisi harrastaa enemmän.

Akanno sanoo olevansa intohimoinen pelaaja, joka tunnistaa hyvin ne tilanteet ja ominaisuudet, mitä hänen pelipaikoillaan vaaditaan.

 • Reagoin tilanteisiin hyvin ja nopeasti, minulla on räjähtävää nopeutta ja menestyin pitkälle sen takia myös yliopistossa. Olen joukkuepelaaja ja haluan nimenomaan menestystä joukkueelleni. Olen erittäin urheilullinen, tykkään pitää hauskaa kentällä ja ihan varmasti näette minut tanssimassa ja nauramassa yhdessä joukkuetovereideni kanssa. Mielestäni se tuo nautintoa ja iloa peliin ja sillä tavalla tykkään pelata, kuvailee Akanno itseään urheilijana.

Äitinsä tekemää nigerialaista ruokaa mieluiten syövä Akanno ei koskaan aikaisemmin ole ollut euroopassa muualla kuin lentokentillä matkallaan Nigeriaan tai sieltä Kaliforniaan.

 • Innolla odotan uutta kokemusta, jatkaa R&B-musiikkia, räppiä ja hiphoppia eniten kuunteleva pelimies, joka listaa vielä suosikkileffakseen ”Remember the Titansin”, suosikkikirjoikseen urheilukirjat ja sanoo, ettei juo limsaa enää. Nuorempana suosikkeja olivat Cactus Cooler ja ananaslimsa.
 • Viidessä vuodessa haluan valmistua fysioterapeutiksi, kymmenessä vuodessa olla saman alan kouluttaja ja auttaa ihmisiä saavuttamaan heidän terveydelliset tavoitteensa ja 20 vuodessa omistaa kiinteistöjä ja yrityksen, listaa nuorukainen tavoitteitaan.

Kaksikko saapuu Seinäjoelle huhtikuun loppupuolella. Jos edes osa tähän mennessä löydetystä datasta on paikkansapitävää, on krokotiilinpesään tupsahtanut pari todella kovan luokan pelimiestä. Mikäs sen mukavampaa.