Vaahteramalja jossa on vain voittajia

07.09.2023, 15:36

Vaahteramalja starttaa lauantaina 9. syyskuuta klo 16.00 OmaSp Stadionilla. Paikka ja aika ovat olleet tiedossa tammikuun julkistuksesta lähtien. Osallistujat sen sijaan ovat olleet selvillä vasta vajaan viikon. Oman kaupungin joukkue, Crocodiles kohtaa loppuottelussa Porvoo Butchersin.

Lähdetäänpäs sitten asioiden äärelle. Joka tapauksessa jo nyt voidaan sanoa muutama varma juttu ensimmäistä kertaa Pohjanmaalla pelattavasta amerikkalaisen jalkapallon loppuottelusta. Varmaa on se, että ottelussa pelaavat sarjan kaksi parasta joukkuetta.

Varmaa on myös se, että kumpikin joukkue osoitti 12 ottelun runkosarjan ja välieräotteluiden aikana, ettei joukkueiden sijoittuminen sarjataulukossa ykköseksi ja kakkoseksi ollut sattumaa. Butchers kaatoi toisessa välierässä Helsinki Roostersin 24-14, mutta sen lisäksi porvoolaiset kukistivat Roostersin myös runkosarjassa kahdesti. Ei sijaa selittelyille. Crocodiles kukisti toisessa välieräpelissä Wasa Royalsin 28-14. Sen lisäksi Crocodiles kaatoi vaasalaiset myös runkosarjassa kahdesti. Ei sijaa selittelyille.

Aika lailla varmaa on sekin, että hyvin harva ennusti Crocodilesin ja Butchersin pelaavan 9.9. Seinäjoen OmaSp Stadionilla Vaahteramaljassa. Tämä on myös ollut aika monen asiantuntijan sävy koko kauden ajan niin julkisesti kuin rivien välissäkin. Hienointa on se, että kumpikaan joukkueista ei ole piitannut asiasta tuon taivaallista, vaan keskittynyt omaan hommaansa.

Voisi ehkä sanoa, että tässä Vaahteramaljassa on lopputuloksesta riippumatta vain voittajia paikalla. Kumpikin seura on jaksanut tehdä pitkäjänteistä juniorityötä kehittäen omaa tekemistään siinä sivussa. Mikäs sen mieluisampaa, kuin nähdä omia kasvatteja nostamassa pyttyä, vei sen sitten kumpi tahansa.

Jo ennen kauden Vaahteraliigavalmentajat veikkasivat kauden menestyjiä. Ykköseksi rankattiin Roosters, jonka Butchers siis pudotti. Jo tämä kertoo, että ihan kovin huono joukkue ei Porvoosta Seinäjoelle matkusta.

Porvoo – perinteitä ja historiaa

Jo pelkästään Porvoon reilun 50 000 asukkaan uskomattoman hienosta kaupungista voisi hyvinkin kirjoittaa vaikkapa kirjan. Luultavasti niin on tehtykin. Noin vuonna 1380 perustettu kaupunki on historialtaan rikas ja perinteiltään huikea.

Ihan aina ei ole ollut niin auvoista Butchersin kotikaupungissa. Tanskalaiset merirosvot polttivat kaupungin 1500-uvun alussa, eikä kyseisen vuosisadan lopussa juuri paremmin mennyt. Silloin hoodeilla riehuivat venäläiset, jotka polttivat Porvoon peräti kahdesti. Melko ärsyttäviä vieraita siis. Kaiken kukkuraksi kaupunki lakkautettiinkin kahteen otteeseen juuri samaisella vuosisadalla.

Jatkossakin historia runteli kaupunkia, sillä 1700-luvun alussa venäläiset kävivät taas polttamassa kaupungin maan tasalle Isonvihan aikaan. Äkkipikaisempi olisi voinut jo hermostua.

Se historiasta. Raapaistaan hiukan kulttuuriakin ennen kuin päästään taas asiaan. Musiikin saralta monelle on tuttu orkesteri nimeltään CMX. Ellei ole, on syytä tutustua. Kemissä syntynyt bändin keulahahmo A.W. Yrjänä teki loistavan valinnan siirtyessään Perämeren rannoilta Suomenlahden suloisille rantamille ja asuu siis Porvoossa. Osaa äijä myös kirjoittaa, eli ihan varsinainen multitalentti siis. Hiukan eri genreä, mutta musiikkia kuitenkin, edustaa myös Timo Juhani Snellman. Ei pidä sitten sekoitta Pietarsaaren makkaratehtaaseen. Tämä jäbä duunaa räppihommia nimellä Timo Pieni Huijaus. Vielä hiukan musavisaa. Tiesittekö, että Lordin, niin juuri sen Euroviisu voittajan, kosketinsoittaja Leena Peisa asui lapsuutensa Porvoossa? No, ette tietenkään tienneet, mutta tulipa nyt kerrottua. Pari muutakin tyyppiä musiikin alalta voidaan yhdistää Porvooseen. Paperi T ja räppäri Tasis ovat kumpikin juuriltaan porvoolaisia.

Nämä muuta jampat, kuten kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg on mainittu jo aiemmin, joten ei haaskata aikaa heihin.

Lopetetaan turha lässytys ja mennään urheiluun. Kaupungissa toimii ihan järjettömältä kuulostavat 140 urheiluseuraa ja liikuntatoimintaa järjestävää yhdistystä. Aivan käsittämätöntä touhua oikeasti.

Jopa Wikipediaan päätyneen Butchersin lisäksi Porvoon Akilles on sangen tunnettu menneinä vuosina jopa koripallon SM-sarjassa pelanneen Porvoon Tarmon tavoin. Seinäjokelaisillekin tutun sählyn, anteeksi siis salibandyn, juurtuminen on hoidettu naisten liigassa pelaavan PSS:n toimesta. Pelaavat siellä miehetkin, mutta eivät ihan huipulla. Paikallinen Hunters on nähty Suomi-sarjassa ja onpa se kasvattanut liigatasolle mm. maalivahti Christian Heljangon. Futiksessa Porvoosta ovat maailmalle ponnistaneet eräs Sami Hyypiä, sekä maajoukkueessa pelaavat Fredrik ja Richard Jensen.

Butchersin historiasta sen verran, kun nyt menneitä kaivellaan, että seurahan on siis perustettu 1986 ja Vaahteraliigassa on joukkue esiintynyt 32 kautta, eli saman verran kuin Crocodileskin. Kuten joskus on tullut jossain ennakossa mainittua, nimeksi ehdotettiin myös ”Shot Gunsia”. Ehkä Butchers, ainakin näin jälkikäteen ajatellen, oli sittenkin oikein mainio valinta.

Kuusi SM-kultaa vuosina 2005-2010 saalistanut Butchers on Vaahteraliigahistorian toiseksi menestynein joukkue kultamitaleilla mitattuna. Yhteensä tilillä on 11 mitalia, tai oikeastaan 12, koska jo nyt mitali on varma.

Pitkä yhteinen historia

Crocodilesilla ja Butchersilla on todella pitkä yhteinen historia. Se alkoi jo kaudella 1990 kummankin joukkueen pelattua I divisioonassa. Silloin vierasjoukkue Butchers kukisti Crocodilesin melko selvin 22-10 –numeroin nousten Vaahteraliigaan syksymmällä.

Crocodiles tuli perässä vuotta myöhemmin debytoiden maamme pääsarjassa kaudella 1992. Noihin aikoihin pelattiin vielä tasapelejäkin ja Porvoossa sarjapisteet jaettiin numeroin 17-17. Kotikentällään sarjanousija Crocodiles oli kuitenkin vahvempi erittäin tiukassa ottelussa lukemin 16-14. Olisi jo tuolloin pitänyt arvata, että tiukkoja vääntöjä seuraa jatkossakin.

Tänään ottelua selostava suomalaisen jenkkifutiksen kultakurkku ja Porvoon Butchersin kasvatti, Mika Laurila, muisteli kaihoisasti seurojen keskinäisiä otteluita nostaen esille mm. sellaisen pikantin yksityiskohdan, että ”vettä on tullut ihan huolella melkein jokaisessa pelissä”. No, ei nyt ihan joka pelissä, mutta toisaalta sangen usein.

Erittäin pedanttina ja yksityiskohtiin tarkkaan perehtyvänä toimittajana tunnettu Laurila on kuitenkin innostunut hiukan värittämään omaa, Butchersin ja Crocodilesin suhdetta.

– Suurin piirtein aina on tullut huolella pataan, kun olen ollut kentällä Crocodilesia vastaan, väitti Laurila aiemmin kauden aikana.

Se ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Laurila se on, joka on mitaleita kahminut Crocodilesin kustannuksella mustanpuhuvissa Butchers-nutuissaan. Saldo Laurilan huikean 1992-2010 kestäneen uran aikana on nimittäin 17 vesipetojen voittoa, tuo yksi tasapeli ja 14 porvoolaisten voittoa.

Kun tuohon listaan sisällytetään se fakta, että Laurilalla on palkintokaapissaan kolme Suomen Mestaruutta juuri Crocodilesin kustannuksella.

Itse asiassa Butchers muuten oli Crocodilesin ensimmäinen playoffvastustaja. elettiin vuotta 1994 ja niin, kyllähän te varmasti jo arvaatte, miten siinä kävi. Vierasjoukkue Butchers oli Jouppilanvuoren hurmaavalla hiekkatekonurmialustalla vahvempi lukemin 19-17.

Pudotuspeleissä Butchers on aina ollut niskan päällä Crocodilesia vastaan. Pakko tässä on toivoa, että moinen vanhentunut trendi saadaan lauantaina pois muodista. Voitot kirjataan tällä hetkellä Butchersille 7-2 kun puhutaan playoff- ja mitaliotteluista. Suhteellisen karua siis.
Tähän mennessä keskinäisiä koitoksia on pelattu 54 kappaletta. Peräti 21 otteluista on ollut niin sanottuja yhden maalin pelejä. Kokonaistilastoa Crocodiles johtaa tällä hetkellä numeroin 32-21 yhden tasapelin siis kummitellessa tilastoissa yhä ja edelleen.

Debytantti palautti Butchersin mitalikantaan

Tällä kaudella joukkuetta on valmentanut debytanttipäävalmentaja Lasse Voipio. On muuten mukava, avoin ja innostunut tyyppi, jonka kanssa olisi voinut höpöttää ihan loputtomiin. Sen lisäksi on melko kova koutsikin. Heti ensimmäisellä vastuuvalmentajakaudellaan hän palautti Butchersin mitalikantaan.

– Toivottavasti Vaahteramaljasta tulee tiukka ja jännä matsi, hiukan sellainen kuin Porvoossa. Tuntuu, että itselläkin menee ajoittain päivä toipuessa peleistä vaikka ei itse edes pelaa, naurahtaa Voipio kuvaillessaan ensimmäisen kautensa tunteita hyvin sujuneen runkosarjan jälkeen.

Voipio on valmennusryhmineen luonnollisestikin viettänyt hyvät tovin scoutaten Crocodilesin tekemistä kentällä. Sekä Butchers, että Crocodiles olivat varmistaneet kotiedun pudotuspeleihin jo hyvissä ajoin, joten aikaa ainakin on ollut opetella kaverin pelikirjaa.

– Kyllä tässä on paljon katseltu filmiä. Crocodilesilla näyttäisi olevan 11 formaatiota, josta he lähtevät liikkeelle. Sieltä tulee sitten kuitenkin ihan mitä vain, eli omalla tavallaan se on sellaista formaattipornoa, veistelee Voipio, joka toteaa Butchersin ja Crocodilesin pelisysteemien olevan hyvin erilaiset.

Voipion Butchers nojaa hyökkäyksessään vahvasti pelinrakentaja Brandon Gwinnerin ja uskomattomien laitahyökkääjiensä ilmavoimiin. Gwinner yhdessä Luukas Eerolan, Mikko Seppäsen ja Kristian Natusen kanssa muodostaa Suomen Vaahteraliigan vaarallisimmat ilmavoimat.

– No joo. Tosin alkukaudesta ajatus oli lähinnä se, että heitetään palloa taivaalle ja toivotaan, että laitahyökkääjät onnistuvat hakemaan ne näppeihinsä. Ei siinä paljon juoksua ollut, naurahtaa Voipio kuvaillessaan kauden alun suunnitelmia.

Tällä hetkellähän tilanne ei ole ihan noin yksioikoinen. Totta kai ensisijaisesti Gwinner haluaa löytää jonkun kolmesta helmestään. Ellei hän siinä onnistu, vaihtoehtona on hänen oma tehokas juoksunsa tai pallon tuuppaaminen jo ikuisuuden Vaahteraliigassa esiintyneen Micky Kyein kainaloon. Ikuisuus kuulostaa vahvalta liioittelulta ja onhan se sitä, koska Kyei on vasta kolmekymppinen. Silti tuntuu siltä, että taituri on nähty todella pitkään kentillä.

Voipio tietää kyllä erinomaisen hyvin, että sen joukkueen, joka haluaa kannua nostella, on pelattava hyvä peli. Butchersilta se vaatii ehdottomasti heittopelin sujumista.

– Kyllä se vaatii varmasti hiukan samanlaista onnistumista kuin Roostersia vastaan semifinaalissa. Toivottavasti mennään tasaisesti vaikka lyhyellä heitolla läpi kentän. Crocodiles puolestan tarjoilee varmasti samaa kuin koko kauden, eli kyllä Christian Powellin juoksua tulee Zach Whiteheadin heittojen ja omien juoksujen kanssa, Voipio pyörittelee tulevan kamppailun visioitaan.

Voipion vinkit siihen, ketä kannattaa seurata, eivät varsinaisesti yllätä. Ei niitä ole liioin ennustajaltakaan haettu, sillä aika moni olisi varmasti vastannut samalla tavalla.

– Hyökkäyksen puolella Crocodilesista nousevat tietenkin esiin Powell ja Whitehead, sekä laitahyökkääjistä Janne Särkelä. Myös Ville Ollonqvist on pelannut hyvän kauden. Puolustuksesta Aatu Tuokko ja Saidou Jallow nousevat ensimmäisenä mieleen. Omaa joukkuetta pohtiessa puolustuksen puolelta Jesse Vuoksenturja on ollut erinomainen. Sitten tietenkin Zach Wright ja Brandon Wellington ovat pelaajia, joita kannatta seurata. Hyökkäyksessä Natunen, Seppänen, Eerola –kolmikko on varmasti kyllä kaikkien tiedossa, mutta myös Aleksi Hirvoseen kannattaa kiinnittää huomiota, tiivistää Voipio matsin tähtisikermiä.

Mitä sieltä tulee?

Sieltä tulee ehdottomasti heittoa. Paljon heittoa. Monenlaista heittoa. Aikaisemmin Wasa Royalsissa pelannut pelinrakentaja on oikeasti puhjennut kukkaan Porvoossa. Vaasassa mies vaikutti siltä, että hänen ajatusmaailmassaan jokaisen pelin piti olla iso peli ja hän oli vastuussa niiden onnistumisesta.

Pääsääntöisesti Gwinner juoksi silloin paljon. Nyt hän vaikuttaa ihan oikeasti erittäin pätevältä pelinrakentajalta. Harva osasi ajatella Vaasan vuosien aikaan, että Gwinner olisi jossakin kohtaa Vaahteraliigan ykköstykki pommittamalla miltei 3000 heittojaardia. Niin se vain on.

Silti Gwinnerille tulee aina pieniä heikkoja hetkiä kun hän lähtee juoksemaan, vaikkei siihen ole tarvettakaan. Hyökkäyksen linjassa Asovaarat, Väinö Pääkkönen, Sakari Siltakorpi ja muut ovat kyllä sen tason pelimiehiä, että ihan turvallista sieltä on etsiä kohteita heitoille.

Butchersin hyökkäys on snäpännyt pallon liikenteeseen runkosarjassa 654 kertaa, vain 20 kertaa harvemmin kuin Crocodilesin vastaava kalusto. Ihan semmoisessa balanssissa ei Butchersin hyökkäys ole kuin Crocodilesilla. Sellaista ei kukaan tietenkään ole olettanutkaan, eikä se kaikilla ole edes tavoite. Paljon riippuu aina siitä, millainen materiaali on käytössä.

Butchers on heittänyt 378 kertaa ja lähtenyt juoksulla 276 kertaa. Jaardeja heitoilla on tullut huikeat 3039 ja juoksuilla 1146. Crocodilesin vastaavat lukemat ovat 2436 heittojaardia ja 1912 juoksujaardia. Molemmat ovat siis keränneet reilusti yli 4000 hyökkäysjaardia.

Kuten Butchersin mainio valmentaja, Lasse Voipio, totesi… ”ei tässä nyt lähdetä mitään radikaalia uutta keksimän viimeisellä viikolla ennen finaalia”. Tuohon on helppo yhtyä, ei kai kukaan pyörää halua keksiä uudelleen, varsinkaan kun vanhat konstit pienillä uusilla twisteillä ovat toimineet koko kauden.

Mitä täältä tulee?

Olisi vaikea kuvitella, että Crocodilesinkaan puolelta peliin tuotaisiin mitään aivan totaalisen mullistavaa ennen kuulumatonta uutuutta. Eiköhän niitä juttuja ole jo kokeiltu läpi kauden. Osa on ollut oivallisia ja toiminut hienosti. Osa sitten taas, noh…

Semifinaaliottelussa Wasa Royalsia vastaan nähtiin joitakin juttuja, jotka kielivät siitä, että peruspeliä pistettiin kuosiin. Takuuvarmaa Christian Powellin juoksua lienee tarjolla. Toinen juttu on se, miten hyökkäyksen linjakalusto saa tehtyä tilaa isojen ja ilkeiden porvoolaisten puolustuksen linjamiesten seassa.

On kuitenkin todettava, että sentteri Otto Mäkisen rinnalla Miguel Mäkinen, Tuomas Hvitfelt, Oscar Strömstedt ja Matthias Stockamp muodostavat ihan hyvin toimivan yksikön, joka on kyennyt antamaan myös pelinrakentaja Zach Whiteheadille mahdollisuuksia tehdä omaa työtään rauhassa.

Saattaisi kuvitella, että Porvoo istuttaa pallohaukka Zach Wrightin krokotiilin heittopelien terävimmän raateluhampaan, Janne Särkelän, niskaan. Ei se mitään. Antaa mennä vain. Ihan nyt vaikka malliksi voisi todeta, että velipoika Joel Särkelä poimi Roostersin kelpo puolustusta vastaan kahdeksan koppia, eli on noita kohteita muitakin.

Crocodiles tuskin lähtee valloittamaan Vaahteramaljaa ilmavoimiensa pääsääntöisellä kuormituksella. Eittämättä palloa pannaan tarvittaessa taivaalle, mutta mikä se tarve on. Sehän selviää ottelussa nopeaan tahtiin.

Puolustuksessa Crocodilesin takakentän on kyettävä ottamaan isot pelit pois Butchersin pelottavimmalta ydinaseelta, eli laitahyökkääjäkalustolta. Aatu Tuokko ja Eric Irvin saavat todellakin olla varuillaan syvien heittojen kanssa. Toisaalta Heikki Toivolan, Thomas Anessiadiksen ja Akseli Syrjäsen täydentämä ryhmä on ainakin tilastojen valossa sarjan paras heittopuolustus, joka on ottelua kohden antanut vain 158.3 jaardia.

Jos hakee vertailukohtaa siitä, mitä Butchersin on tehtävä hyvin, on heidän juoksupuolustuksensa runkosarjassa ollut liigan neljänneksi parasta.

Crocodilesin hyökkäys on takonut taululle keskimäärin miltei 40 pistettä Butchersin vastaavan osaston onnistuttua reilun 34 pisteen verran. Suurempi ero joukkueiden välillä on päästetyissä pisteissä. Crocodiles on antanut vastustajilleen keskimäärin 17.6 pinnaa per matsi kun taas Butchersin vastustajat ovat onnistuneet viimeistelemään miltei 25 pistettä ottelua kohden.

Tietenkin tilastot ja historia ovat sitä mitä ovat. Ottelu ratkaistaan kentällä. Yksittäisessä ottelussa voi sattua ja tapahtua ennalta odottamattomia juttuja, joihin ei sen enempää historialla kuin tilastoillakaan ole vaikutusta tai merkitystä.

Odotusarvona hieno jefupäivä

Kuten jo on tullut todettua. Tämän vuoden finaalissa kentällä nähdään vain voittajia, jotka ovat näpäyttäneet arvostelijoitaan kynsille kuin vanha kansakoulun opettaja kuritonta muksua. Molemmat ovat paikkansa auringossa ansainneet.

Auringossa todellakin, mikäli Ilmatieteenlaitoksen jamppoihin on millään tavalla luottaminen. Ennustuksen säästä ovat parhaimmillaan lupailleet jopa +24 asteen kesäsäätä. Hei, kyllä meille vähempikin kelpaa, kunhan ei taivas repee.

Itse ottelutapahtuma starttaa OmaSp Stadionin ulkopuolella jo klo 13.00. Perhetapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.

Tapahtumassa nähdään myös vuoden 2001 Suomen Mestari Pasi Härkösen ryydittämä bändi, Hämmentävä Spektaakkeli. Tietenkin kaikki toivovat, että nimi on enne ja samanlainen spektaakkeli nähdään myös kentällä.

Tervetuloa Vaahteraliigan kauden viimeiseen koitokseen, jonka voittaja on Suomen Mestari vuosimallia 2023.

– OMM

KausiOttelu Tulos CroTulosCro v But
2023Butchers v Crocodiles21-28 32 1 21
2023Crocodiles v Butchers31-6 31 1 21
2022Butchers v Crocodiles9-3530 1 21
2022Crocodiles v Butchers15-1329 1 21
2021Butchers v Crocodiles47-14 28 1 21
2020Crocodiles v Butchers42-628 1 20
2019Crocodiles v Butchers30-29 27 1 20
2019Butchers v Crocodiles40-5126 1 20
2018Crocodiles v Butchers23-1725 1 20
2018Butchers v Crocodiles38-13 24 1 20
2017Butchers v Crocodiles40-14 24 1 19
2017Crocodiles v Butchers0-3124 1 18
2016Crocodiles v Butchers52-1924 1 17
2016Butchers v Crocodiles7-35 23 1 17
2015Butchers v Crocodiles14-2222 1 17
2015Crocodiles v Butchers28-7 21 1 17
2014Crocodiles v Butchers18-2620 1 17
2013Butchers v Crocodiles51-3520 1 16
2012Butchers v Crocodiles35-4220 1 15
2012Crocodiles v Butchers42-1819 1 15
2011Butchers v Crocodiles10-2118 1 15
2010Butchers v Crocodiles30-17 MB XXXI17 1 15
2010Crocodiles v Butchers42-3017 1 14
2009Crocodiles v Butchers14-1716 1 14
2009Butchers v Crocodiles14-2116 1 13
2009Crocodiles v Butchers21-27 OT EFL15 1 13
2008Butchers v Crocodiles61-6 15 1 12
2008Crocodiles v Butchers7-16 15 1 11
2007Butchers v Crocodiles15-14 MB XXVIII15 1 10
2007Butchers v Crocodiles18-715 1 9
2006Butchers v Crocodiles16-3715 1 8
2006Crocodiles v Butchers26-24 14 1 8
2005Butchers v Crocodiles17-7 MB XXVI13 1 8
2005Butchers v Crocodiles19-2813 1 7
2004Butchers v Crocodiles16-21 3rd12 1 7
2004Crocodiles v Butchers42-0 11 1 7
2003Butchers v Crocodiles27-21 3rd10 1 7
2003Crocodiles v Butchers28-2010 1 6
2002Butchers v Crocodiles7-35 9 1 6
1999Butchers v Crocodiles6-41 8 1 6
1999Crocodiles v Butchers46-137 1 6
1998Butchers v Crocodiles19-376 1 6
1997Crocodiles v Butchers17-19 QF5 1 6
1997Butchers v Crocodiles22-245 1 5
1996Crocodiles v Butchers20-7 QF4 1 5
1996Butchers v Crocodiles7-8 3 1 5
1995Butchers v Crocodiles14-7 3rd2 1 5
1995Crocodiles v Butchers16-7 2 1 4
1994Crocodiles v Butchers17-19 QF1 1 4
1994Butchers v Crocodiles27-141 1 3
1993Butchers v Crocodiles28-8 1 1 2
1992Crocodiles v Butchers16-141 1 1
1992Butchers v Crocodiles17-170 1 1
1990Crocodiles10-22 div0 0 1