Ristiretki saalistamaan Uudellemaalle

09.06.2023, 17:00

Crocodilesin vierasmatka sunnuntaina suuntautuu läntiselle Uudellemaalle ja tarkemmin määriteltynä Lohjalle. Saalistamaan lähdetään. Ei suinkaan ennätyskuhaa, kuten se yksi kaveri joskus vuoden 2010 hujakoilla, jolloin tyyppi sai yli 12 kg painoisen kuhan. Kalastustyyli oli hiukan erikoinen, sillä se lähti matkaan törmäämällä veneellä kyseiseen fisuun.

Tällä kertaa yritetään välttää törmäilyä. Kentällä on törmäilty rangaistusten muodossa varsin käsittämättömästi siinä mielessä, että voittoja sataa, mutta joukkuetta rangaistaan koko ajan kovalla kädellä. Saaliiksikin halutaan kuhan sijaan vain ja ainoastaan sarjapisteitä. Joukkue haluaa ehdottomasti poimia sen verran voittoja, että päästään playoffeihin ja saadaan sinne vielä kotietukin.

Lohjahan on siis tunnettu runoilija Saima Harmajasta, kirjailija Eeva Joenpellosta, kirjailija Arvid Järnefeltistä, Amorphis orkesterin laulaja Tomi Joutsenesta ja näyttelijä Kai Lehtisestä. Lehtisen roolisuoritukset Raidissa ovat varmasti ne olennaisimmat ja ikimuistoisimmat, olkoonkin että äijä on nähty yhteensä 23 leffassa ja lukuisissa TV-sarjoissa sen lisäksi. On sieltä varmaan muitakin kotoisin. No, pakko mainita vielä muusikko Eero Raittinen. Jonnet ei tiedä, mutta tietäjät tietää.

Crocodilesilla hyvä startti

Crocodilesin osalta kausi on alkanut neljällä peräkkäisellä voitolla kentän puolella. Kotiotteluissa on kaadettu Wasa Royals 35-14 ja viimeksi siipirikkoinen Porvoo Butchers 31-6. Kahdella vierasmatkalla puolestaan on onnistuttu pistämään katolleen sarjan suurimmat suosikit, Helsinki Roosters 21-14 ja Kuopio Steelers 24-14. Ei siis lainkaan pöllömpi alku sarjalle.

Vastaavasti United Newland Crusaders on pelannut tähän mennessä kolme ottelua. Ensimmäisessä pelissä kaatui Helsinki Wolverines Velodromilla 35-6. Sitten Butchers osoittautui liian vahvaksi Porvoossa lukemin 42-21 ja viime perjantaina Steelers onnistui kuin onnistuikin kaatamaan sateisessa kelissä sitkeästi vastaan laittaneen Crusadersin 13-7.

Lohjalla on siis käyty kertaalleen aikaisemminkin. Silloin mentiin ihan menestyksekkäästi, sillä numerot kirjattiin vesipedoille viime kaudella peräti 54-0. Isäntäjoukkue United Newland Crusadersin puikoissa on joukko todella kovan tason ammattimiehiä ja Crocodilesillekin tuttuja kasvoja suomalaisesta jenkkifutisskenestä.

Vastuuvalmentajan roolissa toimii entinen supermies keskushyökkääjän tontilla, Marko Vartiainen joka otti pestin vastaan juuri kauden alla toiselta lajin eittämättömältä velholta, eli Crocodilesiakin valmentaneelta Tuomas ”Tuoppi” Heikkiseltä. Kolmantena tuttuna kasvona nähdään ex-krokotiili Kari Titola. Neljäs nimekäs koutsaaja joukoissa on huikean uran Suomessa pelannut Robert Johnson. Ryhmää täydentävät vielä kaikkien edellisten tavoin Vaahteraliigassa mainetta niittänyt Ville Tarvainen sekä Antti Kettunen. Voisi hyvällä omallatunnolla sanoa, että jos homma olisi pelkästään valmennuksesta kiinni, tämä ryhmä olisi takuuvarmasti playoffsissa.

United Newland Crusaders on yhdistelmäjoukkue, joka näki päivänvalon ennen kautta 2018. Hanko Sun City ja Lohja Lions pistivät hynttyyt yhteen ja tuloksena oli, ei suinkaan auringossa köllivä jalopeura, vaan lauma ristiretkeläisiä. Ihan hyvin se pyörähti liikkeelle, sillä kaudella 2017 Sun City pelasi II divisioonassa ja Lions III divisioonassa. Kun yhteen laskee, niin siitähän saa I divisioonan, jossa uusi seura aloitti.

Oikeita ristiretkiähän Suomeen ei erityisen paljon tehty. Monet mieltävät sitä paitsi ristiretket temppeliherrojen hommailuksi, jota ne tietenkin suurelta osin olivatkin. Joskus 1100-1200 –luvuilla innokkaat tanskalaiset ja ruotsalaisetkin ryhtyivät harrastamaan sotaretkiä, joita jossain kohtaa hiukan romantisoivasti alettiin kutsua ristiretkiksi.

Toki vuonna 1168 Paavi Aleksanteri III lähetti Wikipedian mukaan joukon kirjeitä Saksan Etu-Pommerissa Rügenin saarella sijainneen Arkonan pakanalinnoituksen valloituksen jälkeen, mitkä tarjosivat Skandinavian kristityille mahdollisuuden taistella pakanoita vastaan myös Virossa ja Suomessa samoin valtuuksin kuin Lähi-Itään tehdyillä retkillä. No, mitä arvelette… kuinka mahtoivat juutit ja svedut ottaa ehdotelman vastaan? Kyllä sieltä tultiin tänne riehumaan.

Parhaiten ristiretket taidetaan modernissa maailmassa tuntea Jan Guilloun kirjoittamasta trilogista, jossa ruotsalainen Arn liittyy temppeliherroihin. Jos ette ole tutustuneet, niin löytyy sekä kirjoina, että leffoina. Kannattaa ehdottomasti tutustua. Jos haluaa enemmän jenkkifutikseen liittyvää fiilistelyä töllöstä ennen sunnuntain matsia, kannattaa tsekata vaikkapa leffa/sarja Friday Night Lights tai Titletown High.

Ja sitten taas hiukan asiaan kuuluvampaa matskua kehiin… Aluksi joukkue pelasi puolet otteluistaan Hangossa ja puolet Lohjalla. Nyttemmin Harjun kenttä Lohjalla on vakiintunut kotikentäksi. Tällä kertaa Crocodilesin reissu ei kuitenkaan vie tuolle estradille, sillä ottelu on siirretty luonnonnurmelta Ojamon kentän tekonurmelle.

Hitunen yhteistä jefuhistoriaa

Länsi-Uudeltamaalta ei koskaan ollut joukkuetta Vaahteraliigassa ennen kuin UNC sinne nousi. Hankolaisten kanssa Crocodiles tuli kuitenkin tutuksi jo 1980-1990-lukujen taitteessa, jolloin molemmat seurat pelasivat II divisioonaa.

Crocodilesin ensimmäisellä kaudella vuonna 1988 Sun City saapui Seinäjoelle ja kaatui numeroin 13-0 (10-0). Jos muisti pelittää, niin tämä oli sitä aikaa kun kotikenttänä toimi Raviskan samettinen nurmi.

Seuraavallakin kaudella hankolaisten kohtalona oli saapua Etelä-Pohjanmaalle saman sarjataso kamppailuun. Myös tällä erää kotijoukkue oli vahvempi, nyt lukemin 37-15 (23-7). Kaudella 1990 kumpikin joukkue pelasi sitten sarjaporrasta ylempänä ja nyt oltiin vastakkain Hangon Rukki Areenalla. Sieltäkin pisteet lähtivät vesipetojen laariin, nyt numeroin 19-6 (10-0).

Tuon jälkeen ei kohtaamisia sitten tullutkaan sen enempää lohjalaisten kuin hankolaistenkaan kanssa ennen kuin kaudella 2021. Tuolloin matsi Jouppilanvuoren tekonurmella, joka sittemmin vaihtoi nimensä Wirokit Stadioniksi, päättyi kotijoukkueen nihkeään 32-25 (10-6) –voittoon.

Kotijoukkueen pisteistä ottelussa vastasivat yhden kenttäpotkumaalin ja kolme lisäpistettä potkinut Eetu Mäki-Maunus, kaksi touchdownia Zack Greenleen heitoista tehnyt Joel Särkelä, Christian Powell 25 jaardin juoksulla ja kahdella lisäpisteellä, sekä Greenlee omalla kahden jaardin juoksullaan. Vierasjoukkueen sankari oli pelinrakentaja Robert Johnson. Mies heitti yli 300 jaardia ja neljä touchdownia.

Viime kaudella kohdattiin kahdesti. Ottelut olivat selkeästi Crocodilesin dominansissa. Christian Powell oli kolmella touchdownillaan ottelun hahmo. Loppunumeroita 54-0 (31-0) ehostelivat myös seitsemän lisäpistettä ja yhden kenttämaalin potkin Janne Särkelä, yhden TD:n mieheen tehneet Timi Hietala, Wiljami Koskela, Joel Särkelä, Jaska Värinen sekä safetyn aiheuttanut Samu Hautala. Crocodilesin hyökkäys rullasi tililleen peräti 513 jaardia.

Viime vuoden heinäkuun lopussa pelatun toisen kohtaamisen kotijoukkue ratkaisi noin 450 katsojan edessä kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana tehden kaikki pisteensä tasaisella tahdilla. Loppunumerot olivat isännille 41-6 (28-0).

Tuskin mikään erityisen suuri yllätys on kenellekään, että Christian Powell oli elementissään juosten 179 jaardia ja kolme maalia. Yli 70 prosentin teholla 13/18 heittoa perille toimittanut Zach Whitehead tarjoili touchdownit kahdesti onnistuneelle Janne Särkelälle juosten itse yhden 28 jaardin siivulla.

Mitä on luvassa?

Kristallipallon löytäminen on ollut ihan jukelittoman paljon vaikeampaa kuin Vaahteraliigan otteluiden ennustaminen. Vaikka sarja vaikuttaa selkeästi mielenkiintoisemmalta ja tasaisemmalta kuin toviin, on tähän mennessä oikeastaan nähty vain yksi oikea yllätys. Toisaalta, mahtoiko sekään edes olla yllätys, että Wasa Royals kukisti Porvoo Butchersin vieraissa? No, ehkä monelle yllätyksiä ovat olleet Crocodilesin vierasvoitot Helsingissä ja Kuopiossa.

Sunnuntaina luvassa on Crocodilesille huomattavasti tiukempi vastus kuin kolmessa edellisessä keskinäisessä kohtaamisessa. Tähän ei tarvittu edes kristallipalloa. Crusaders on aivan varmasti parempi joukkue kuin kahdella edellisellä kaudella.

Pelinrakentajan tontilla nähdään Cornelius Kinchen, jonka kohteita ovat pitkään Suomessa pelanneet Cedric Johnson ja RJ Long, Keskushyökkääjäksi haettiin viime kaudella Butchersia edustanut Seth Rowland ja puolustuksen puolelle samoin porvoolaisten joukoissa vaikuttanut Dante Edwards.

Espanjalaiset Andy Vera, Adrian Gallardo ja Pablo Olivares yhdessä ranskalaisen Yves Kokon kanssa tuovat leveyttä ryhmään.

Hökkäyksessä Crusaders on juossut palloa noin 60 ja vastaavasti pistänyt ilmasirkusta toimintaan noin 100 kertaa. Crocodilesin kohdalla lukemat ovat hiukan tasaisemmat. Joukkue on tarjonnut juoksupeliä 116 kertaa ja heittoja 82 kertaa.

Ennen viime sunnuntain ottelua Porvoota vastaan Crocodiles ei ollut menettänyt palloa kertaakaan vastustajiensa puolustuksille. Nyt sekin kuparinen sitten hajosi. Toisaalta Eric Irvin poimi kaksi syötönkatkoa, eli plussan puolelle jäätiin edelleen. Nyt turnoverit ovat Crocodilesille 6-1. Crusadersin turnover ratio puolestaan on 5-7, eli pari täppää miinuksella.

Vaikka se kristallipallo nyt edelleen onkin hukan teillä, voisi ennustaa, että Crusadersin Cornelius Kinchen tulee heitoillaan hakemaan RJ Longia, Cedric Johnsonia ja keskushyökkääjä Seth Rowlandiakin. Juoksupelissä Seth Rowland on lohjalaisille sama asia kuin Christian Powell on Crocodilesille. Mies on nimittäin 60 juoksuyrityksestä saanut pallon kainaloonsa 41 kertaa. Powell puolestaan on 116 kerrasta saanut pallon näppeihinsä juoksuhommissa 78 kertaa.

Aika moni tuijottaa Powellin kohdalla keskiarvoa, joka on 105.2 jaardia ottelua kohti. Se on vähemmän kuin aiemmin. Harva tajuaa katsoa sitä, että Crocodiles on käyttänyt monipuolisempaa hyökkäystä aiheuttaen näin päänvaivaa vastustajille. Itse asiassa tuloksena on ollut neljä peräkkäistä voittoa, eli voisi kai väittää homman pelittäneen ihan hyvin. Zach Whitehead on tähän mennessä neljässä ottelussa tarjoillut palloa jo kahdeksalle laitahyökkääjälle, eli asevarastossa löytyy monenlaista työkalua tulevankin varalle.

Tuollaisia tuli mieleen. Varmasti muutakin löytyisi jos oikein kaivelisi, mutta lähdetään nyt tästä. Tervemenoa Lohjalle, jollette muutakaan tekemistä kesäisenä sunnuntaina keksi! Matsi alkaa klo 16.30 ja jos nyt sitten ette vaivaudu lähtemään reissuun, niin katselkaa peliä Ruutu+ -palvelusta!

All time Crocodiles vs Crusaders   
Kausi OtteluTulosCro vs Cru
2022 Crocodiles v Crusaders41-63 0
2022 Crusaders v Crocodiles0-542 0
2021Crocodiles v Crusaders32-251 0