Edessä vierailu Vantaalle

28.07.2023, 13:28

Vaahteraliigaa edelleen johtava Crocodiles matkustaa kauden toiseksi viimeiseen vierasotteluunsa kohdatakseen helsinkiläisen Wolverinesin Vantaalla Myyrmäen Jalkapallostadionilla. Samalla kyseessä on kauden yhdeksäs ottelu yhteensä vesipedoille. Vähiin käy runkosarjan pelit ennen kuin loppuvat.

Värejä ja nimeä stadilaiset ovat keksineet lainata Pohjois-Amerikasta. University of Michiganin joukkue kantaa samaa nimeä ja samoja värejä. Big 10 konferenssissa pelaava joukkue on ehdottomasti yksi seuratuimmista yliopistojengeistä ja vetää säännöllisesti kotiotteluihinsa yli 100 000 katsojaa. Yhteistä näillä jenkkifutisjengeillä on myös se, että kummankaan kotihoodeilta ei luonnonvaraisia ahmoja noin yleisesti ottaen löydy. Ai niin, ei muuten löydy krokotiilejäkään Seinäjoelta. Se nyt olisikin.

Helsingissä on jenkkifutisseuroja tullut ja mennyt. Luonnollisesti menestynein on Roosters. Sen lisäksi sarjassa ovat pelanneet 22 kautta East City Giants, MAJS/Colts 14 kauden ajan ja kolmen kauden ajan nyttemmin kadonnut 69ers. Wolverinesille tämä kausi on 20. pääsarjassa, ellei nyt ihan pieleen tullut laskettua.

Ottelu siis pelataan poikkeuksellisesti, ja samalla onneksi, Vantaalla. Wolverinesin kotiareena, Käpylän pyöräilylle pyhitetty Velodromi kun on viikonloppuna käytössä poikkeuksellisesti juuri siinä lajissa, jolle se on tehtykin. Tokihan Wolverines halusi pelata tämän kamppailun maanantaina Velodromilla. Se nyt ei käynyt koska, niin yllättävältä kuin se kuulostaakin, Crocodilesin pelaajista moni käy oikeissa töissä. Saattoi tulla yllätyksenä maanantaita ehdotelleelle kaverille. Vantaalta on muuten Vaahteraliigassa nähty TAFT, joka edelleen pelaa I divisioonassa.

Vantaa, eli entinen Helsingin maalaiskunta, on väkiluvultaan Suomen neljänneksi suurin kaupunki. Siinä mielessä on surullista, ettei sieltä löydy joukkuetta Vaahteraliigaan. Tokikin TAFT on liigassa käynyt useampaankin otteeseen.

Myyrmäen Jalkapallostadionilla on ollut useampiakin sponsoreihin viittaavia nimiä. Mieleen tulevat ainakin ISS Stadion ja Pohjola Stadion. Stadion valmistui kesäkuussa 2000 ja kapasiteettia siellä on reilut 4000 katsojalle. Kun sinne nyt saataisiin joskus edes 400 jefumatsiin, niin se olisi hienoa sekin.

Joukkueethan kohtasivat jo kertaalleen kesäkuun puolivälissä Wirokit Stadionilla. Tuolloin tälle kaudelle joukkuettaan rajusti nuorentanut vuonna 1995 perustettu Wolverines sai kyytiä numeroin 69-0. Se ei muuten ollut Crocodilesin suurinumeroisin voitto. Ei se liioin ollut Wolverinesin suurinumeroisin tappiokaan. Kaudella 2003 Roosters höykytti ahmoja peräti 100-0. Vastaavasti kaudella 2011 Crocodiles otti suurimman voittonsa Vaahteraliigassa kukistettuaan Roostersin 84-0 Greg Fountainin juostua 242 jaardia ja viisi touchdownia.

Tuossa kesäkuun matsissa nähtiin Crocodilesin osalta sellainen mielenkiintoinen yksityiskohta, joita ei ihan joka viikko tapahdu, eli kolme eri pelaajaa heitti vähintään yhden touchdownin. Luonnollisestikin Zach Whitehead oli yksi heistä. Kikkapelin tuloksena myös Christian Powell onnistui viskaamaan maalin ja ottelun loppupuolella pelinrakentajaksi vaihdettu kulmapuolustaja Heikki Toivolakin onnistui heittopelissään maalin arvoisesti.

Sarjahan on ollut muilta kuin Wolverinesin osalta mielenkiintoinen ja tiukka. Tähän mennessä Wolverines ei ole onnistunut ottamaan pinnaakaan ja vain vierasottelussa Wasa Royalsia, sekä edellisessä kotiottelussaan Butchersia vastaanjoukkue on kyennyt tekemään enemmän kuin yhden TD:n.

Myyrmäessä vierasjoukkueena esiintyvä Crocodiles kohtasi viime kaudella juuri samalla areenalla Wolverinesin Vaahteraliigan semifinaaliottelussa. Voitto irtosi niukasti numeroin 28-21 (6-7), vaikka stadilaiset tulivatkin ottelussa tasoihin vain 1:48 ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Se ei kuitenkaan jäädyttänyt vesipetoja, vaan kellon näyttäessä 0:21 Anttoni Lampivuo poimi näppeihinsä Zach Whiteheadin heiton ja Eetu Mäki-Maunus pisti lisäpisteen haarukkaan. Huikea peli, huikea nousu ja näyttö siitä, mitä voi nuorilla omilla kasvateilla saada aikaan paperilla ylivoimaista muukalaislegioonaa vastaan.

Pelikentällä Crocodiles on ollut kentällä vahva. Kaikki kahdeksan ensimmäistä ottelua päättyi viheriöllä voittoihin. Kotiotteluissa ovat kaatuneet Wasa Royals 35-14, Porvoo Butchers 31-6, Wolverines 69-0 ja United Newland Crusaders moisen jännitysnäytelmän jälkeen 38-35. Vieraissa voitot on napsittu Helsinki Roostersista 21-14, Kuopio Steelersistä 24-14 ja United Newland Crusadersista Lohjalla numeroin 42-34. Edellisessä ottelussa kaatui sarjakakkonen, Porvoo Butchers, melkoisen trillerin jälkeen 28-21 vieraskentällä.

Wolverines puolestaan aloitti kautensa ottamalla pataan kotikentällään ensin United Newland Crusadersilta 35-6. Sen jälkeen Velodromilla vieraili Steelers ottaen helpon 45-0 –voitonmukaansa. Kolmannessa ottelussa Velodromilla oli Roostersinvuoro latoa taululle numeroiksi 68-0. Neljännessä matsissaan Wolverines kohtasi vieraissa Wasa Royalsin, joka meni jo 40-0 –johtoon ennen kuin vieraat kaunistelivat numeroita viimeisellä neljänneksellä loppulukemiin 40-21.

Sen jälkeen oli siis vuorossa vierailu Wirokit Stadionille ja lopputulemana tappio lukemin 69-0. Vierasreissu Porvooseen tuotti 55-7 –tappion ja kotipeli Royalsia vastaan 46-0 –tappion. Viime perjantaina porvoolaiset kävivät pahoinpitelemässä ahmoja Velodromilla numeroin 61-12. Huh huh. Keskimäärin Wolverines on antanut otteluissa vastustajilleen 52,38 pinnaa.

Mitä kaikkea sieltä tulee?

Vaikka stadilaiset ovatkin paikkailleet rivejään kesken kauden hankkimalla muutamia vahvistuksia, on joukkueen runko auttamatta nuori ja kokematon.

Wolverinesiltä löytyy joukkue myös miesten I divisioonasta. Kausi on kyllä vaativa kahdella joukkueella pelaamiseen. Mainitaanpa nyt malliesimerkkinä Wolverinesin tämän kauden kikkailusta esimerkiksi se kesäkuinen viikonloppu kun joukkue Wirokit Stadionilla sai perjantaina kyytiä 69-0. No, sunnuntaina I divisioonassa sitten oli edessä vierasreissu Kotkaan 15 pelaajalla, joista kuusi pelasi molemmissa peleissä.

Pelinrakentajana Vaahteraliigassa pelaavassa joukkueessa häärii edelleen Rasmus Laalo, joka kävi kokeilemassa samaa duunia myös edesmenneessä divarijoukkueessa. Hän on se liigan toinen aloittava kotimainen pelinrakentaja. Ja pätevä sellainen, jos heittää 281 jaardia Butchersia vastaan.

Wolverinesin pääkäskyttäjä Pekka Lamminsalo oli edelliseen otteluun tuonut pelikirjaansa muutamia jopa hassunhauskoja elementtejä jopa Super Bowl –voittaja Kansas City Chiefsinpelikirjasta. Osa toimi, osa ei. Tasapainoa ajatellen hyökkäys on pelannut erinomaisesti. Tuloksellisesti ei niinkään.

Heittoa on kokeiltu 237 kertaa ja juoksua 223 kertaa. Harvoin se tuon tasaisempaa on. Heittopelillä on tehty neljä maalia. Tummanpuhuvan pilven tuon ilmasirkuksen ylle luo 12 syötönkatkoa, joista muuten neljä tuli Seinäjoella.

Juoksupelissä päävastuu on ollut Sebastian Lugoralla. Avuksi on löytynyt kesken kauden myös Joonatan El Ouacef helpottamaan Lugoran kuormaa. Toki myös William Young on sangen kykeneväinen pallonkantohommiin tarvittaessa. Juosten Wolverines on kuitenkin tehnyt vain kaksi maalia tällä kaudella.

Onhan toki Wolverines ehtinyt kesän mittaan hankkimaan myös pari uutta ulkomaaneläväistä viime kaudella United Newland Crusadersissa pelinrakentajana toimineen Shay Netterin ja puolustukseen tulevan Darius Lewisin muodossa.

Mitä täältä tulee?

Täältä tulee melko luultavasti sitä samaa kuin tähän saakkakin. Pyritään pitämään tasapaino heiton ja juoksun kesken mahdollisimman hyvänä. Hiukan on menty enemmän juoksu edellä, sillä 233 kertaa on palloa tarjoiltu keskushyökkääjälle ja 179 kertaa on pelinrakentaja etsinyt heitoillaan laitahyökkääjiä. Jaardeissa ollaan kovinkin lähellä tasapainoa, sillä juosten on menty 1282 ja heittäen 1372 jaardia.

Luonnollisestikin tässä on erikseen mainittava keskushyökkääjistä Christian Powell. Hän siirtyi Porvoon 213 jaardillaan siinä sivumennen ohi Stephen Stokesin Vaahteraliigan kaikkien aikojen ykköseksi. Miehelle on kuuden kauden aikana kertynyt 6863 juoksujaardia, eikä homma ole vielä ohi edes tältä kaudelta.

Samalla reissulla Powell siirtyi myös kaikkien aikojen TD-tilastonkakkoseksi ohi porvoolaisen Ville Kurvisen. All Purpose Yard –tilastossa Powell on siirtynyt kolmoseksi ohi Henri Myöhäsen. Matkaa kakkossijaan, eli Ville Kurviseen, on 390 jaardia. Voisi kuvitella, että tuo määrä tällä kaudella runkosarjassa syntyy.

Vaikka Crocodilesin heittopeli ei jaardien määrässä olekaan aivan niin suuri uhka kuin juoksu, on Zach Whiteheadin onnistumisprosentissa täysin omaa luokkaansa Vaahteraliigassa. Miehen prosentti on 67.1, mikä on miltei 10% enemmän kuin kakkosena olevan Porvoo Butchersin Brandon Gwinnerin. Rasmus Laalon prosentti on 48.0.

Pelinrakentaja Zach Whitehead on lisäksi löytänyt heitoillaan 11 eri pelaajaa, jotka ovat saaneet aikaiseksi 15 touchdownia. Syötönkatkoja Whitehead on heittänyt sarjassa selvästi vähitenniistä pelinrakentajista, jotka pelaavat säännöllisesti, eli vain kaksi. Myös ns. pass efficiency –kategoriassa Whitehead on sarjan toiseksi paras.

Whiteheadin suosikkikohteita ovat olleet 26 koppia poiminut Kasper Harju, 25 koppia napsinut Janne Särkelä, 22 koppia ottanut Christian Powell, sekä 20 koppia napsinut Joel Särkelä. Jaardeissa ykkönen on Janne Särkelä 370 jaardillaan. Neljällä muulla pelaajalla on tilillään yli 200 jaardia.

Lopuksi…

On erittäin mielenkiintoista nähdä, millaisella systeemillä Crocodiles otteluun lähtee. Kuten suurin piirtein kaikissa muissakin peleissä, Crocodilesin on eniten keskityttävä omaan tekemiseensä. Tietenkin on huomioitava se, mitä vastustajalla on pelikirjassaan, mutta ainakin kahdesti tällä kaudella Crocodiles on tehnyt peleistä turhan jännittäviä nimenomaan oman tekemisensä kautta.

Ihan varmasti kaikki muistavat mitä tapahtui Lohjalla Crusadersia vastaan 42-7 –johtotilanteessa ja samoin sen, mitä tapahtui Porvoon Keskuskentällä 21-0 –puoliaikajohdossa Butchersia vastaan.

Olisi näin katselijan kannalta merkittävästi huojentavampaa, jos pelit pelattaisiin tasaisesti suorittaen ihan loppuun saakka. No, annetaan tietenkin krediittiä myös vastustajille, jotka kummassakin kamppailussa tarttuivat oljenkorteensa kuin hukkuva pelastusliiviin ja nousivat pinnalle kiusaamaan vesipetoja.

On vaikea kuvitella, että Wolverines pystyy yllättämään lopputuloksen muodossa Crocodilesia. Joukkuetta ei silti missään tapauksessa saa, eikä kannata aliarvioida. Jos heille annetaan mahdollisuus, kyllä he pelata osaavat.

Tällaisin eväin mennään siis Vantaalle kokeilemaan, josko sieltä saataisiin kauden yhdeksäs voitto kentän puolella.

KausiOtteluTulosCro Wol
2023Crocodiles v Wolverines69-021 11
2022Wolverines v Crocodiles21-28 SF20 11
2022Wolverines v Crocodiles20-2519 11
2022Crocodiles v Wolverines34-36 OT18 11
2021Crocodiles v Wolverines35-1318 10
2020Wolverines v Crocodiles31-1517 10
2019Crocodiles v Wolverines41-1317 9
2019Wolverines v Crocodiles47-2916 9
2014Crocodiles v Wolverines63-016 8
2014Wolverines v Crocodiles14-7915 8
2013Crocodiles v Wolverines35-2814 8
2013Wolverines v Crocodiles24-2113 8
2012Wolverines v Crocodiles49-3313 7
2011Wolverines v Crocodiles30-27 MB13 6
2011Wolverines v Crocodiles33-3713 5
2011Crocodiles v Wolverines59-2812 5
2010Crocodiles v Wolverines35-1211 5
2010Wolverines v Crocodiles50-4910 5
2009Crocodiles v Wolverines58-2010 4
2009Wolverines v Crocodiles43-279 4
2008Wolverines v Crocodiles35-209 3
2008Crocodiles v Wolverines34-79 2
2007Crocodiles v Wolverines24-58 2
2007Wolverines v Crocodiles13-147 2
2006Crocodiles v Wolverines7-12 SF6 2
2006Crocodiles v Wolverines47-06 1
2006Wolverines v Crocodiles27-205 1
2005Crocodiles v Wolverines27-24 OT5 0
2004Wolverines v Crocodiles12-554 0
2003Wolverines v Crocodiles26-473 0
2002Crocodiles v Wolverines53-02 0
2001Crocodiles v Wolverines42-61 0