Ihmeellinen jenkkifutisseura vetää maailmalta Seinäjoelle – Haastattelussa Filip Zacok ja Christian Powell

10.01.2023, 16:50

Teksti: Kirsi Haapamatti

Kuvat: Minni Pitkämö

Filip Zacok ja Christian Powell pelaavat amerikkalaista jalkapalloa Seinäjoella, vaikka vientiä olisi myös maailmalla. Miksi ihmeessä?

– Tämä on erilainen seura kuin muut. Crocodilesissa pelaajiin suhtaudutaan ihmisinä ja heitä autetaan. Olen kuullut paljon kauhutarinoita jenkkifutiksen pelaajista Euroopassa ja muualla maailmassa, joilla ei ole ollut näin hyvää tuuria kuin minulla. Joillekin on luvattu asunto ja palkkaa ja apua elämän aloittamiseen uudessa maassa, mutta sitten pelaaja onkin jäänyt tyhjän päälle, selviämään yksin, Yhdysvalloista Seinäjoelle muuttanut Christian Powell sanoo.

Filip Zacok vahvistaa joukkuetoverinsa sanat:

– Crocodiles on kasvattiseurani, olen kasvanut lajin pariin tässä yhteisössä. Täällä on hyvä seurahenki, valmentajat ovat mukavia ja joukkuekavereista tulee ystäviä nopeasti. Yhteishenki on ainutlaatuinen.

Kuva: Minni Pitkämö

Koti on Seinäjoella, ainakin sydämen koti

Filip Zacok työskentelee tällä hetkellä samassa ruokatalossa, missä isänsä Suomeen muuton aikaan työskenteli. Hän ei saa jalkapallon pelaamisesta varsinaisesti palkkaa. – Olen kolmivuorotyössä logistiikkapuolella. Se hieman haittaa harjoituksiin osallistumista. Työssäkäynti on nyt tällainen välietappi. Olen hakenut yliopistoon Vaasaan ja Ouluun, liikkeenjohdon tutkinnon amerikkalaisyliopistosta jo hankkinut Zacok kertoo.

Zacokille saattaa kuitenkin urjeta vielä ura jalkapallon parissa kansainvälisesti. Hänet on kutsuttu Kanadan liigaleiritykseen kuluvana keväänä. Sieltä jatkoon päässeet karsivat pääsystä Kanadan ammattilaispelikentille.

Myös Christian Powellin tulevaisuudensuunnitelmat ovat auki. Ammattilaisuus Yhdysvalloissa on vielä mahdollinen. – Kävi miten tahansa, tulen aina pitämään Seinäjokea ja tätä joukkuetta kotinani. Kiitän joka päivä hyvää tuuriani, että olen päätynyt tänne kylmään maahan. Aivan suomalaistunut Powell ei ole. Hiihtäminen ja luistelu ovat toistaiseksi kokematta jääneitä elämyksiä. Suomen kieltä hän sanoo osaavansa muutaman sanan. – Tajuttoman vaikea kieli.

Kuva: Minni Pitkämö

Powell pelaa Crocodilesin riveissä nyt viidettä kautta, joten paikka on ollut mieluinen. Kokeneella keskushyökkääjällä olisi vientiä muissakin maissa, mutta Powell kokee Seinäjoen kodikseen ja Crocodilesin tiimikseen.

– Olen myös työskennellyt Seinäjoella, personal trainerina paikallisella kuntosalilla, mutta tällä hetkellä työni on pelata ja valmistautua tulevaan kauteen. Christian Powell on jo selvinnyt kulttuurisokista, jonka
koki muuttaessaan Seinäjoelle 2018.

– Oudointa oli ehkä se, että ihmiset ovat kovin erilaisia kuin Yhdysvalloissa. Kotimaassani ihmiset ovat avoimia ja puheliaita. Suomalaiset ovat naama peruslukemilla ja
keskittyvät omiin asioihinsa. Powell sanoo, ettei ole mikään bilettäjä, joten Seinäjoen verkkaisuus ja hiljaisuus eivät paina mieltä.

– Tykkään lukea kirjoja ja liikkua pyörällä paikasta toiseen. Asun Simunassa, mistä on lyhyt matka kaikkialle, varsinkin talviharjoitushallillemme Bullerintielle. Joukkuekavereista on myös tullut ystäviä. En koe oloani yksinäiseksi. Olen sen sijaan iloisesti yllättynyt siitä, miten vapaata eläminen Seinäjoella on. Voi kulkea turvallisesti mihin vain, jos vertaa Los Angelesiin.

Filip Zacok on käytännössä ”paikallinen poika”, sillä hän muutti perheensä kanssa Suomeen Slovakiasta jo vuonna 2012. Hän on käynyt lukion Seinäjoella, englanninkielisellä linjalla

– Muutimme Seinäjoelle isän työn perässä. Isä on lihanleikkaaja. Muistan, kun lukion ensimmäisenä päivänä astuin luokkaan, jossa kaikki muut jo olivat. Se oli ujolle pojalle kova paikka. Vielä kun piti puhua englantia, oli se kyllä kuumottava tilanne.

Englanninkielisestä lukiolinjasta huolimatta osa opetuksesta oli suomeksi, ja tietenkin suomea kuuli kaikkialla. Zacok alkoi pian etsiä itselleen harrastusta. Hän oli Slovakiassa menestynyt judoka, mutta isän ehdotuksesta hän päätti kokeilla amerikkalaista jalkapalloa.

– Tykkäsin lajista heti. Varmasti judotaustasta on hyötyä esimerkiksi kehonhallinnassa. Lisäksi tunnelma seuran harjoituksissa oli tosi kannustava ja miellyttävä. Jenkkifutiksessa aloin myös puhua suomea koko ajan enemmän, se auttoi kielen oppimisessa kovasti

Koko julkaisu suomeksi: https://www.seinajoki.fi/wp-content/uploads/2022/11/valmis_sjk_avaruudentahdet2_aukeamat_web.pdf

Full story in English: https://www.seinajoki.fi/wp-content/uploads/2023/01/valmis_eng_sjk_avaruudentahdet2_aukeamat_web.pdf