U17 Crocodiles Juniorit loistavavasti esillä Suomen Maajoukkueessa

25.10.2023, 19:53

PM-KULTAA!!!

Suomen amerikkalaisen jalkapallon U17 ikäluokan nuoret voittivat Ruotsin lauantaina Oslossa pelatussa PM-turnauksen loppuottelussa.  Suomen kaikkien aikojen viides Pohjoismaiden mestaruus sinetöitiin lukemin 34-21 (25-7). Kultamitali pujotettiin kahdeksan vesipedon kaulaan paikan päällä ja yksi tuotiin vielä mukana Seinäjoelle.

Hallitseva mestari Suomi oli oudossa tilanteessa, koska yleensä suosikkina turnaukseen lähtenyt Suomi lähti finaaliin altavastaajana. Ruotsi, joka on useana vuotena saanut maistaa finaalipelin karvasta kalkkia, oli päättänyt tulla pilaamaan suomalaisten juhlat Oslossa.  Jo alkulämmöissä näki, että tänään oltiin tosissaan, se huokui kaikesta. Finaalissa kentällä oli turnauksen ehdottomasti kaksi parasta joukkuetta, ei kahta sanaa. 

Ennakkoon vahvana pidetty isokokoinen ja fyysinen Ruotsi siirtyi pelissä johtoon palauttamalla ottelun avauspotkun suoraan maaliin, mutta suomalaiset toipuivat nopeasti vastustajan alusta ja ottivat pelin haltuun vakuuttavalla puolustuspelillä, upeasti kannustavan suomalaisyleisön edessä. Toki ruotsalaisia oli katsomossa kolme kertaa enemmän, mutta ei edes puoliajalla lähimarketista ostetut megafonit auttanut. Suomi voitti myös katsomossa.

Hyökkäys voittaa ottelun, puolustus mestaruuden.

Sitten esiin astui Suomen puolustus. Jo välierässä Norjan hyökkääjät nollille jättänyt puolustus otti joukkueen reppuselkään. Kapellimestareina puolustuksen linjassa toimi #53 Miko Ojala ja #91 Viljami Viitasaari, siihen viereen mukavasti kiertoa niin paine Ruotsin pelinrakentajalla oli mukavan jatkuvaa. Puolustuksen pistetehtailun aloitti #39 Roope Takamaa, joka kävi näyttämässä norjalaista tekonurmea vastustajalle safetyn arvoisesti. Pakko on myös mainita, että osa Ruotsin joukkueesta näkee varmaan vieläkin painajaisia Raul Khalifasta, #1 Juho Kasarista ja #30 Joona Sarvikkaasta, nämä veijarit olivat aina siellä missä pallokin. Puolustuksessa esiintyi edukseen myös #97 Aukusti Hemminki. Koko ottelun ajan Suomen puolustajat pelasivat uhrautuvasti ja onnistuivat riistämään pallon vastustajalta kaikkiaan seitsemän kertaa. Kolme kertaa pallo vaihtoi omistajaa suomalaispuolustajien syötönkatkoilla. Ruotsi oli pakotettu heittämään, koska juoksut tyrehtyivät jatkuvasti sinivalkoiseen muuriin. Käytännössä peli ratkesi toisen neljänneksen lopulla, jolloin Suomi nappasi kaksi tärkeää syötönkatkoa ruotsalaisten viritellessä omaa kiriään.  Suomi voitti toisen neljänneksen lukemin 20-0 ja sen huomasivat myös sinikeltainen katsomon osa.

CONGRATULATIONS, WINNER Team Finland
U17 Nordic Championships 2023

Keltapaitaisten juoksujaardit jäivät ottelussa pakkasen puolelle 5 jaardin verran ja kaikkiaan ruotsalaiset onnistuivat etenemään pelissä vain 91 jaardin matkan.  Vertailun vuoksi mainittakoon, että ruotsalaiset etenivät välieräpelissään Tanskaa vastaan juosten tasan 200 jaardia ja yhteensä 419 jaardia. 

Alussa takkuisasti liikkeelle lähtenyt Suomen hyökkäys saa kiittää erityisesti puolustuksen fronttia hyvistä kenttäasetelmista, jotka mahdollistivat pisteiden tekemisen. Hyökkäyksen puolelta on nostettava esiin Elias Haapamäki (MVP), joka heitti pelissä kolme touchdownia ja juoksi itse yhden. Sanotaanko näin, että vastustaja ei ollut yhtään varautunut Eliaksen peliälyyn ja nopeuteen, tästä myös iso sulka valmennukselle. Eliakselle hyvää tulitukea antoi #2 Aleksi Peltokangas, joka Norja pelissä käskytti mukavasti hyökkääjiään. Pisteiden tekijöiden lisäksi on pakko nostaa hattua Tuana Bibanille, joka otti vastuuta, kun aloittavava RB Tomi Soini harmittavasti loukkaantui viimeisellä valmistavalla leirillä. Ja kyllä se Suomen hyökkäyksen linja myös esiintyi edukseen.

Ottelun ratkaisu nähtiin pelin lopulla, jossa koko turnauksen vakuuttavasti esiintynyt potkaisija #95 Seeti Korpi potkaisi toisen potkumaalinsa onnistuneesti haarukkaan ja kun vielä Juho Kasari luki ruotsalaispelinrakentajan viimeisen heiton syötönkatkoksi niin oli mestaruusjuhlat valmiina alkamaan. 

Pohjoismaiden mestaruus on Suomen U17 ikäluokan maajoukkueille jo viides. Kukaan muu Pohjoismaa ei ole yltänyt vastaavaan turnaushistorian aikana. Ette muuten ikinä arvaa mikä kappale alkoi kentällä soida joukkueen omasta ämyristä, kun ottelu oli ratkennut. Annan vihjeen, kappale liittyy vahvasti vuoteen
1995….

Suomen pisteidentekijät:
Rene Rautiainen 12
Seeti Korpi 8
Terho Vainio 6
Elias Haapamäki 6
Roope Takamaa 2
Turnauksen pronssiottelussa isäntäjoukkue Norja voitti Tanskan lukemin 17-2.

Kuvat: J-P Peltokangas

Teksti: Saku Ojala