Sami Sadeharju – juniorivuosien jälkeen USA:n kautta Vaahteraliigaan
24.09.2020, 13:06
Crocodilesissa pelattujen juniorivuosien jälkeen Sami Sadeharjulla edessä oli kova koulu amerikkalaisessa high schoolissa lajin emämaassa. Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen pelaaminen alkoi miesten Vaahteraliigassa.
Seinäjokelainen Sami Sadeharju,19, aloitti amerikkalaisen jalkapallon harrastamisen kahdeksan vuoden ikäisenä alkuvuodesta 2010, jolloin Crocoihin perustettiin f-junioreiden eli U11-ikäluokan joukkue.
– Silloin harrastin myös judoa, ja olin juuri lopettanut jalkapallon pelaamisen. Judoa harrastin 13-vuotiaaksi asti.
Ensimmäisenä jenkkifutisvuotena Crocodilesin f-juniorit eivät osallistuneet sarjoihin, mutta kesän lopulla miteltiin kypärä ja harttarit yllä jo oman seuran e-junioreita vastaan harjoitusottelussa Jouppilanvuoren tekonurmikentällä. Seuraavalla kaudella F-joukkueen kanssa kesällä 2011 oltiin mukana jo junioriturnauksissa eri puolella Suomea. Sami Sadeharju täytti kesällä 2011 kymmenen vuotta.
– Olen aina rakastanut jenkkifutista. Meillä oli 2000- ja 2001-syntyneissä iso porukka.
Crocodilesin juniorikoulun kasvattina Sami Sadeharju oli joukkueensa kanssa voittamassa SM-kultaa niin 15-vuotiaissa kuin 17-vuotiaissakin.
Jodotaustasta oli vahva hyöty amerikkalaisen jalkapallon pelaamiseen.
– Judo kehittää tasapainoa ja keskivartalon hallintaa. Silloin kun pelasin keskus- ja laitahyökkääjänä, niin ne olivat tärkeitä ominaisuuksia, niillä pelipaikoilla pitää olla ketterä ja pitää olla tasapainoa.
Keskus- ja laitahyökkääjän pelipaikkojen lisäksi Sadeharju pelasi juniorina puolustuksen puolella takakentällä ja tukimiehenä.
– Olen pelannut varmaan kaikkia jenkkifutiksen pelipaikkoja, paitsi centteriä.
Sadeharjun juniorivuosiin Seinäjoella ajoittuu myös harjoitusolosuhteiden koheneminen ympärivuotiseksi Bullerintien monitoimihallilla, jossa voidaan talvellakin harjoitella amerikkalaista jalkapalloa tekonurmialustalla.
Lukioikäisenä Yhdysvaltoihin
Ensimmäisen Suomen lukiovuoden jälkeen Sami Sadeharju muutti vuoden 2018 elokuussa Yhdysvaltoihin.
– Se tuli vanhemmiltani ehdotuksena, ja yhtenä päivänä päätin, että lähden Amerikkaan.
Muutto Yhdysvaltoihin 17-vuoden iässä jännitti, mutta nuori mies tunsi olevansa silloin tarpeeksi kypsä muuttamaan ja elämään uudessa ympäristössä. Opiskelupaikka järjestyi Universal Playersin välityksellä.
– Otimme heidän kauttansa yhteyttä kouluihin, ja sovimme järjestelyistä ja kustannuksista.
Opiskelupaikaksi valikoitui Baylor School Tennesseessä. Sadeharjun kanssa samassa koulussa opiskelivat suomalaiset jefupelaajat Santeri Valpas ja Roope Niskanen.
– Baylor School on yksityinen high school, joka on pienen vuoren päällä, suuri ja hieno kampus, se oli oikeastaan ihan collegen näköinen. Koululla oli omat asuinalueet, ja urheilutilat olivat erittäin hyvät.
Ensimmäisenä ennen opiskelujen alkua edessä oli amerikkalaisen jalkapallon leiritysviikko.
– Se oli käytännössä viikon mittainen kidutus, jonka tarkoitus oli melkein jopa hajottaa meidät, jotta jaksaisimme enemmän.
Leiritysviikolla oli viiden päivän aikana neljät treenit jokaisena päivänä.
Raju leiri herätti todellisuuteen
Suomessa amerikkalaisen jalkapallon leiritys kestää yleensä yhden viikonlopun ajan. Baylor Schoolin kauden aloitusleiri oli viikon mittainen.
– Ensimmäisissä harjoituksissa juoksimme kaveria päin, minua vastaan tuli 60 kiloinen pelaaja, ja itse painoin silloin 95 kiloa. Ajattelin, että tämä on helppo nakki, mutta hän meni suoraan minun yli, ja ajattelin, että mihin olen tullut. Yhdysvaltalaiset pelaajat olivat paljon räjähtävämpiä kuin minä, silloin alussa, kun menin sinne.
Ensimmäisen treenisession lopussa oli harjoite, jossa juostiin täysillä ja hetki levättiin. Takakentän pelaajana Sadeharju joutui juoksemaan pitkän matkan.
– Ajattelin, että nyt näytän valmentajille, että minulla on suomalaista sisua, että kyllä mä jaksan. Sen jälkeen oksensin kentän sivurajalla. Tajusin, että jäljellä oli vielä kolmet treenit samana päivänä. Loppuleiri olikin pelkkää sinnittelyä. Ensimmäisenä oli motivaatio, ja sitten se muuttui sinnittelyksi, mutta aina kun selvisi jostain raskaasta, niin se kyllä palkitsi. Jos kehittyi, niin valmentajat sanoivat siitä, mutta he olivat todella ankaria verrattuna Suomen valmentajiin. High schoolin valmentajat uskalsivat huutaa ja vaikka töniä, siten että pelaaja lensi selälleen.
Tennessee on Yhdysvaltojen parhaimpia amerikkalaisen jalkapallon osavaltioita high school-tasolla, ja Baylor Schoolin Red Raiders-joukkue on yksi Tennesseen parhaimmista high school-joukkueista.
– Sen huomasi suoraan valmentajista, heidän työnsä oli olla jenkkifutisvalmentajia. Meillä oli valmentajana yksi entinen NFL-pelaaja, Eric Westmoreland, jonka ei olisi rahan vuoksi täytynyt valmentajaa. Valmentajat tekevät siitä kulttuurista erilaisen. He eivät hyväksyneet virheitä ja kehuja ei tullut, ellei sille ollut syytä. Heillä oli meille kaikille kovat tavoitteet.
Viiden lajiharjoituksen viikkotahti
Koulun alettua syyslukukaudella amerikkalaisen jalkapallon lajiharjoituksia oli viidet viikossa ja perjantaisin oli vuorossa pelipäivä. Talvi- ja keväturheilulajina Sami Sadeharjulla oli yleisurheilu, jossa Samin lajeina olivat kiekko ja kuula.
Sadeharjun pelipaikaksi Baylor Schoolin amerikkalaisen jalkapallon joukkueessa valikoitui hyökkäyksen sisemmän laitahyökkääjän rooli.
– Ensimmäisissä harjoituspeleissä meidän aloittava Tight End loukkaantui, ja minut laitettiin aloittavaksi Tight Endiksi. Olihan siinä pienet paineet, meidän ykkönen oli ulkona ja minä olin ensimmäisessä oikeassa pelissä kentällä. Voitimme sen pelin.
Vaikka voitto tulikin ensimmäisessä ottelussa, niin sunnuntaina filmihuoneessa valmentajilla ei ollut joukkueelle mitään hyvää sanottavaa.
– Jokainen pelaaja sai huutoa, kun katsoimme filmiä.
Filmin katsominen pelin jälkeen on Sadeharjun kokemuksen mukaan erittäin tärkeää.
– Mun mielestä Suomessakin pitäisi enemmän katsoa filmiä, ja katsoa heti virheet, kun ne vielä ovat muistissa. Filmin katsomista kaipaa. Huutoa tuli valmentajilta heti kentällä pelin aikana ja filmiä katsoessa. Suomessa kentän laidalla pelaajalle ei puhuta paljon mitään, kun kentällä on tehnyt virheen.
Filmiä katsottiin Yhdysvalloissa valmentajien kanssa sivurajalla myös pelin aikana, sillä valmennukseen kuului valmentaja, joka kuvasi peliä ottelun aikana, ja liikkuvaa kuvaa katsottiin sivurajalla pelaajien kanssa tablettitietokoneelta.
– Suomessa virheet piirretään pukukopissa puoliajalla taululle. Jenkeissä virheet näytettiin sivurajalla videolta.
Joukkue eli vahvasti pelin mukana
Sami Sadeharju arvioi, että Baylor Schoolin joukkue voittaisi minkä tahansa suomalaisen miesten Vaahteraliigajoukkueen. Tekeminen ja tunnelma yhdysvaltalaiskoulussa on omalla tasollaan, niin joukkueen, valmentajien kuin katsomon ja kannustajien osalla.
– Suomessa joukkue saattaa vain seisoa sivurajalla. Yhdysvalloissa joukkue kannustaa omiaan, siellä mennään voittamaan ja nöyryyttämään vastustajaa. Pukukopissa koko joukkue tanssi ja lauloi yhdessä.
High schoolin pelikausi kesti syksyllä vähän reilut kolme kuukautta, ja jokaisena perjantaina oli edessä ottelu, jossa yleisöä saattoi olla katsomossa yli kymmenentuhatta henkeä.
Koulupäivät alkoivat salitreeneillä aamulla kello 6.30, ja sitten aamukahdeksalta edessä oli opiskelua koulussa. Jenkkifutistreenit olivat syyslukukaudella koulun jälkeen.
Kotiinpaluun aika – ja Vaahteraliiga
Sami Sadeharju palasi keväällä 2019 Tennesseestä Seinäjoelle. Aluksi ajatuksena oli palata toiseksi vuodeksi opiskelemaan Bayloriin, mutta kotimaan lukio-opinnot vetivät takaisin Suomeen.
– Saatan mennä vielä collegeen, mutta suoritan nyt lukion loppuun kotimaassa.
Suomeen palaamisen jälkeen Sami Sadeharju vakavasti mietti sitä, että jatkaako hän kotimaassa pelaamista. Kuukauden miettimistauon aikana Sami päätti kuitenkin pelata U20-sarjaa, ja hän sai myös pelipaikan miesten Vaahteraliigajoukkueesta Seinäjoella. Amerikkalaisen jalkapallon urheilukulttuurien välinen eroavaisuus Yhdysvaltojen ja Suomen välillä iski kuitenkin rajusti vastaan.
– Se oli iso askel alaspäin todella hyvin valmennetusta joukkueesta. Se pelihän on ihan erilainen Suomessa. Yhdysvalloissa nopeus ja räjähtävyys on kaikki kaikessa. Säännöllisesti se on sama, mutta sitä pelattiin ihan eri tavalla ja tasolla myös, siellä nopeus voittaa voiman joka kerta. Jokainen pelipaikka on ihan sairaasti nopeampi kuin Suomessa. Kaikkeen juostiin täysillä, tempo oli erilainen.
Kotimaan kentillä motivaatio löytyi, vaikka motivaatio pelaamiseen Samilla oli Yhdysvalloissa paljon suurempi kuin Suomessa.
– Olen aika hiljainen, ajattelen nykyisin jenkkifutiksesta kun jenkki, mutta en välttämättä jaksa saada joukkuetta hurraamaan kaikesta. Yhdysvalloissa hyvän taklaamisen jälkeen koko sivuraja ja koko katsomo alkoi hyppimään. Sellaista joukkuetta on vaikea voittaa. Hyvä henki kasvattaa momenttumia, jolla vastustaja jyrätään. Suomessa ei oikein ole sellaista.
Sami Sadeharju muistelee kesän 2019 olleen raskas, koska hän pelasi Suomessa sekä U20- joukkueessa sekä miesten Vaahteraliigassa. Takana oli raju lukukausi Yhdysvalloissa ja aikaa palautumiselle ei ollut.
– Jos olisin mennyt toiseksi vuodeksi High Schooliin, niin kesä 2019 olisi pitänyt levätä. Kun tulin Suomeen, niin pelikausi alkoi heti, ja keho ei saanut sitä palautusaikaa, joka olisi pitänyt olla. Se oli raskasta.
Opiskelua ja jenkkifutista
Kausi 2020 Sami Sadeharjulla meni Crocodilesin edustusjoukkueen riveissä, tällä kertaa hän teki näyttäviä otteita puolustuksen puolella Vaahteraliigakentillä.
– Syksyllä alkoi kolmas vuosi lukiossa, ja keväällä 2021 edessä on ylioppilaskirjoitukset. Kaudelle 2021 pitää treenata kovempaa kuin nyt. Kun löydän kovan treenaamisen motivaation, tiedän, että minusta tulee paljon parempi pelaaja kuin mitä nyt olen. En tiedä, missä haluan syksyllä 2021 opiskella, Suomessa vai Yhdysvalloissa. Kirjoitan nyt ensiksi kirjoitukset, ja katsotaan sitten.
Sami Sadeharju tietää, mitä amerikkalaisen jalkapallon harjoitteleminen ja pelaaminen yliopistotasolla Yhdysvalloissa vaatii.
– Kovaa treeniä, ihan hemmetinmoista treeniä. Kyllä mä olen valmis, pärjään siellä, mutta siihen pitää treenata. Pitää keskittyä vain itsensä parantamiseen, siihen vaiheeseen, että itse ei tarvi hakea, vaan sut haetaan. Kyllä parhaat pelaajat sitten löydetään ammattilaisiksi.
Amerikkalainen jalkapallo on vihreän kentän fyysinen shakkipeli, laji, jossa pitää olla älykäs, nopea, räjähtävä, ketterä ja vahva.
– Jenkkifutis on monipuolinen peli, siihen tarvitaan käytännössä kaikkea urheilullista osaamista, siihen tarvitaan vahvuutta, tasapainoa, kaikessa pitää olla hyvä, jos haluat olla paras. Laji on todella tekninen, suunnittelu ja pelien tekeminen on todella mielenkiintoista. Ja sitten pitää tietää todella paljon.
Teksti: Jussi Mustikkamaa
Kuvat: Sami Sadeharjun kotialbumi
Lue myös
- Lisää soppareita
- Tervetuloa Seinäjoki Crocodilesin syyskokoukseen torstaina 19.12.2024 Elinkeinotalolle klo 17.30
- Keskushyökkääjä Sipp Crocodilesiin
- Peaky Blindersiä, BBQ:ta ja Birminghamia
- Pelinrakentaja vaihtuu uudelle kaudelle
- Kaksi uutta Vaahteraliigaan
- Lippupalloa Seinäjoella
- Lähde mukaan kehittämään toimintaa!
- Kausikortit myyntiin
- Kiitos kaikesta ja onnea uusiin haasteisiin
Viimeisimmät artikkelit
- Lisää soppareita
- Tervetuloa Seinäjoki Crocodilesin syyskokoukseen torstaina 19.12.2024 Elinkeinotalolle klo 17.30
- Keskushyökkääjä Sipp Crocodilesiin
- Peaky Blindersiä, BBQ:ta ja Birminghamia
- Pelinrakentaja vaihtuu uudelle kaudelle
Viimeisimmät kommentit
- Crocodilesin jenkkitrio valmis :
- Vahvistuksia molemmin puolin palloa! :
- Crocodilesin hyökkäyksen linja vahvistuu! :
- Kolme uutta pelaajasopimusta solmittu! :
- Uusia sopimuksia Crocodilesissä :
Arkistot
- joulukuu 2024
- marraskuu 2024
- syyskuu 2024
- elokuu 2024
- heinäkuu 2024
- kesäkuu 2024
- toukokuu 2024
- huhtikuu 2024
- maaliskuu 2024
- helmikuu 2024
- tammikuu 2024
- joulukuu 2023
- marraskuu 2023
- lokakuu 2023
- syyskuu 2023
- elokuu 2023
- heinäkuu 2023
- kesäkuu 2023
- toukokuu 2023
- huhtikuu 2023
- maaliskuu 2023
- helmikuu 2023
- tammikuu 2023
- joulukuu 2022
- marraskuu 2022
- lokakuu 2022
- syyskuu 2022
- elokuu 2022
- heinäkuu 2022
- kesäkuu 2022
- toukokuu 2022
- huhtikuu 2022
- maaliskuu 2022
- helmikuu 2022
- tammikuu 2022
- joulukuu 2021
- marraskuu 2021
- lokakuu 2021
- syyskuu 2021
- elokuu 2021
- heinäkuu 2021
- kesäkuu 2021
- toukokuu 2021
- huhtikuu 2021
- maaliskuu 2021
- helmikuu 2021
- tammikuu 2021
- joulukuu 2020
- marraskuu 2020
- lokakuu 2020
- syyskuu 2020
- elokuu 2020
- heinäkuu 2020
- kesäkuu 2020
- toukokuu 2020
- huhtikuu 2020
- maaliskuu 2020
- helmikuu 2020
- tammikuu 2020
- joulukuu 2019
- marraskuu 2019
- syyskuu 2019
- elokuu 2019
- heinäkuu 2019
- toukokuu 2019
- maaliskuu 2019
- tammikuu 2019
- joulukuu 2018
- marraskuu 2018
- lokakuu 2018
- syyskuu 2018
- elokuu 2018
- heinäkuu 2018
- kesäkuu 2018
- toukokuu 2018
- huhtikuu 2018
- maaliskuu 2018
- tammikuu 2018
- joulukuu 2017
- marraskuu 2017
- lokakuu 2017
- syyskuu 2017
- elokuu 2017
- heinäkuu 2017
- kesäkuu 2017
- toukokuu 2017
- huhtikuu 2017
- maaliskuu 2017
- helmikuu 2017
- tammikuu 2017
- joulukuu 2016
- marraskuu 2016
- lokakuu 2016
- syyskuu 2016
- elokuu 2016
- heinäkuu 2016
- kesäkuu 2016
- toukokuu 2016
- huhtikuu 2016
- maaliskuu 2016
- helmikuu 2016
- tammikuu 2016