Kaikilla On Oikeus Liikkua!

09.02.2022, 13:12

Ari Havulehdon vuosien työ Crocodilesin juniorivalmennuksessa on herättänyt huolta harrastamisen tasa-arvoisuudessa. Havulehto kertoo, että seuran tulee huolestua, jos parkkipaikka alkaa täyttyä toinen toistaan hienommista autoista. Amerikkalaisen jalkapallon tai minkään muunkaan lajin harrastamisen ei tulisi olla vain hyvätuloisten perheiden lasten etuoikeus. Havulehto on huolissaan siitä, että harrastamisen kustannusten nousu kasvattaa huonommassa asemassa olevien nuorten syrjäytymisen riskiä. Hänen mukaansa tällä hetkellä kentällä ei nähdä parhaita urheilijoita, sillä harrastamisen kustannukset estävät monien lahjakkaiden nuorten pelaamisen.

Havulehto on erityisen huolissaan lapsista ja nuorista, jotka ovat maahanmuuttajataustaisia tai muuten vailla sosiaalista verkostoa Seinäjoella. Hän mainitsee huolenaiheeksi myös sijoituksessa tai sijoitusuhan alla olevat nuoret, joille harrastaminen ei välttämättä ole mahdollista. Arin mukaan joukkueurheilu on loistava tapa saada ystäviä uudesta kaupungista tai sopeutua uuteen kulttuuriin. Sen kautta nuoret saavat elämän mittaisia ystäviä ja ainutlaatuisia kokemuksia.

Havulehto korostaa myös amerikkalaisen jalkapallon lajityypillisten ominaisuuksien merkitystä elämäntaitojen opettelussa. Lajissa mennään välillä kovaa ja peli on fyysistä mutta samalla toimintaa ohjaa tiukat säännöt ja vastustajia kunnioitettava. Fyysisen työskentelyn lisäksi jenkkifutiksessa myös aivot joutuvat työskentelemään, sillä pelikirjat ja taktiikka ovat iso osa lajia. Lajin parissa, kuten elämässäkin, jokainen tulee kohtaamaan niin onnistumisia kuin epäonnistumisiakin. Harrastuksen parissa nuori oppii käsittelemään suuriakin tunteita turvallisessa ympäristössä. Amerikkalainen jalkapallo on todellinen joukkuelaji, jossa ei ole sooloilulle tilaa. Tästä syystä se kehittää yhteistyötaitoja sekä kanssapelaajien että valmentajien kanssa. Laji tarjoaa myös myöhäisille aloittajille mahdollisuuden menestyä jopa kansainvälisellä tasolla ja mahdollisuudet päästä mukaan maajoukkuetoimintaan ovat kattavat. Myös kaikenlaiset kehotyypit sopivat jenkkifutiksen pelaamiseen, joten kenenkään ei tarvitse jäädä ulkopuolelle.

Näiden kokemusten ja huolenaiheiden pohjalta Havulehto on yhdessä Crocodilesin ja opetusministeriön kanssa kehittäneet KOOL (kaikilla on oikeus liikkua) nuorisoprojektin, jossa tarjotaan mahdollisuus harrastamiseen ja lajiin tutustumiseen ilman kustannuksia nuorille, jotka ovat avun tarpeessa. Harjoituksia tullaan järjestämään 2–3 kertaa viikossa ja mukaan tarvitsee vain tavalliset liikuntavarusteet. Muut tarvittavat varusteet jaetaan harjoituksissa. Perehtymistä lajiin jatketaan, kunnes nuori ja valmentaja kokee, että on turvallista siirtyä oman ikäluokan joukkueen mukaan.

Projektin toiminta tulee käynnistymään lähiaikoina! Projektia tukemassa Atria, SOL Palvelut sekä Kuortaneen Säästöpankkisäätiö.

Kuva: @ruutuja_by_jp