Vahva esitys Vänärillä

01.09.2024, 10:27

Steelers v Crocodiles 14-35 (14-21) Crocodiles aiheutti jälleen kerran hirvittävän pettymyksen paitsi Kuopio Steelersille, myös mitä ilmeisimmin koko muullekin jenkkifutis-Suomelle. Altavastaajana peliin lähtenyt vierasjoukkue näyttikin ensimmäisten minuuttien aikana siltä, että jalat olivat jääneet Viitasaaren ABC:lle.

Ennakkoasetelmat eivät todellakaan luvanneet Crocodilesille millään tavalla ruusuista ehtoota. Ei siitä pääse yli eikä ympäri. Jollakin tavalla on kuitenkin ihailtava sitä, että samana päivänä Crocodilesin organisaatio varmisti peräti kolme SM-mitalia. Nuoremmasta päästä U13 otti hopeaa, U17 murjoi helsinkiläisen East City Giantsin SM-finaalissa napaten SM-kultaa ja seuraavaksi sarjakolmonen teki melkoisen ryöstöretken Savoon varmistaen paikan Helsingissä pelattavassa Vaahteramaljassa.

Kotijoukkue Steelers tuli surkealla Väinölänniemen kentällä huomattavasti terävämmin peliin ja meni 14-0 –johtoon ennen kuin hitaimmat Wirokit Stadionilla U17-kultaa juhlineet olivat ehtineet kunnolla asemiin seuraamaan ottelua.

Ensin ranskalainen François-Guilhem Pion karkasi 44 jaardin juoksullaan maalintekoon ja Crocodilesin rähmättyä pallon laitahyökkääjä Austin Brock poimi näppeihinsä tähän otteluun kehiin palanneen Josh Taylorin 34 jaardin heittokuvion. Pisti pikkuisen miettimään tässä kohtaa, että mahtoiko se nyt niin kivaa olla turistireissulla Savossa.

Mitä ilmeisimmin samaa pohdittiin myös vierasjoukkueen sivurajalla, sillä siinäpä sitten olivatkin kotijoukkueen maininnanarvoiset tekemiset. Kuusi ensimmäistä runkosarjan ottelua voittanut Steelers jäi ensiminuuttien jälkeen totaalisesti runkosarjassa kolmanneksi sijoittuneen Crocodilesin jalkoihin pallon kummallakin puolella.

Draamaa ottelun alussa nähtiin muutenkin, sillä ottelun päätuomari Harri Toijala loukkasi mitä ilmeisimmin nilkkaansa ja jouti jättämään pelin kesken, eli loppumatsi mentiin kuudella tuomarilla.

Vesipedot nousivat jo ensimmäisen neljänneksen aikana tasoihin. Ensin ottelun vakuuttavimpana pelaajana palkittu Crocodilesin pelinrakentaja Christian Arrambide läysi heitollaan J’Kobi Reddickin 35 jaardin siivulla ja seuraavaksi asialla oli Janne Särkelä pelipaidan numeroonsa sopivalla 17 jaardin kiinniotolla.

Ei riittänyt tämäkään vauhtiin päässeille Crocodilesille. Puolustus tappoi kotijoukkueen tekemisen aivan loistavalla tavalla ja kun hyökkäysvuoro tarjoutui, se myös hyödynnettiin. Ottelussa 140 jaardia juossut keskushyökkääjä Christian Powell osoitti, että edelleen kintereissä on kimaraa puskien pallon maalialueelle. Pudotuspelien maaleista ei tilastointia ole harrastettu syystä tai toisesta, mutta jos nyt laskelmat osuvat oikeaan, eli TD Powellin kahdeksas playoffeissa.

Oli miten oli, tauolle mentiin vieraiden 21-14 –johtonumeroissa, eikä se sitten jäänyt siihenkään, vaan vesipedot saivat vastaanottaa toisen puoliajan avauspotkun ja pääsivät hyökkäämään… ja maalintekoon.

Tänään pelinrakentajista ylivoimaisesti parempi, eli 254 jaardia heittänyt Christian Arrambide tavoitti illan toisen touchdowninsa tehneen Janne Särkelän 19 jaardisella siivulla ja digitaalissa numerot muuttuivat taas kerran. Siinä, missä Arrambide jatkoi omaa vahvaksi tiedettyä tekemistään, Taylorin tekemisessä näkyi ilmiselvästi se, ettei mies ollut pelannut toviin Seinäjoella sattuneen ikävän loukkaantumisensa jälkeen. Tuolla touchdownilla vieraat siirtyivät 28-14 –johtoon.

Lopullinen niitti ottelulle nähtiin jo kolmannella neljänneksellä Joel Särkelän poimittua jälleen yhden pelinrakentaja Christian Arrambiden heitoista hyppysiinsiä. Numerot paikallisella tulostaululla ehosteltiin lukemiin 35-14 Eetu Mäki-Maunuksen potkaistua viidennen kerran pallon haarukkaan.

Oli suorastaan hämmentävää, että isäntien pakka levisi oikeastaan ihan totaalisesti käsiin ensimmäisen viiden minuutin jälkeen. Vuodesta toiseen Steelers on ollut melkoinen peikko Crocodilesille. Ennen tätä iltaa Crocodiles oli voittanut Väinölänniemellä vain yhden ottelun. Se tapahtui viime kaudella. Yleensähän Kallaveden rannoilta on ollut tarjolla ainoastaan pelikokemusta. Muutos oli suorastaan miellyttävä.

Koska numeroiden tuijottelu on aina kivaa, tehdään sitten niin. Crocodilesin puolustus oli eittämättä suuri syy siihen, että Steelers ei saanut yskivää konettaan käyntiin. Vesipedot pystyivät pitämään isäntien juoksuhyökkäyksen vaivaisessa 107 jaardissa, eikä ilmasilta Taylorilta laitahyökkääjille toiminut juuri kummemmin, sillä saldoksi tuli 111 heittojaardia ja yksi syötönkatko yhden touchdownin lisäksi.

Alkukauden melkoisena juoksukoneena tunnettu pelinrakentaja Taylor sai ottelussa saalistettua ainoastaan 23 nettojaardia, eli miehen tekoset oli otettu melko hyvin huomioon Crocodilesin puolustusta suunniteltaessa. Ranskalaista keskushyökkääjä Pionia hehkutettiin kovilla jaardilukemilla, mutta ei sitten otettu huomioon ketä vastaan mies jaardinsa juoksi. Nyt saldoksi nimittäin tuli 67 jaardia.

Vierasjoukkueen vastaavat lukemat olivat juoksuhyökkäyksen puolella 192 juoksujaardia ja 254 heittojaardia, eli yhteensä noin 2,5 kertaa se määrä jaardeja, mitä Steelers eteni.

Crocodilesin ahneimmat pallonkäsittelijät ottelussa olivat kokonaisjaardeissa mitattuna J’Kobi Reddick 146 jaardillaan ja Christian Powell 143 jaardillaan. Steelersistä lähimmäksi sataa jaardia pääsi juuri Pion, jolle kokonaisjaardeja kertyi 92.

Vaikka Crocodilesin puolustuksen tilastot jäivätkin vaatimattomiksi verrattuna kuopiolaisten saldoihin, sille on tietenkin olemassa selkeä syy. Syy on se, että Steelersin hyökkäys pääsi ottelussa pelaamaan vajaat 40 snäppiä Crocodilesin hyökkäyksen pelattua 73 snäppiä. Melko huikea ero selittää sen, miksi erinomaisen pelin pelannut Steelersin Carlton Martial keräsi peräti 11.5 taklausta kun Crocodilesin paras taklaaja oli Mattias Eriksson 6.5 taklauksellaan. Eriksson on nyt pelannut neljä ottelua saalistaen hiukan yli 30 taklausta niissä. Eriksson muuten oli se pelaaja, joka poimi myös sen ottelun ainoan syötönkatkon.

Kotijoukkueen puolustus ei kyennyt säkittämään Crocodilesin pelinrakentaja Christian Arrambidea, mutta vieraiden puolustus kampesi Josh Taylorin kahdesti katolleen. Kertaalleen asialla oli Crocodilesin puolustuksen ykkösmies, Taijh Alston ja toisella kertaa Filip Zacok ja Felix N’Twa hoitivat homman yhdessä.

Kokonaisuutena päävalmentaja Charlie Oveyn joukot toteuttivat tekemisen juuri niin hyvin kuin olisi voinut toivoa. Joukkue on kehittynyt ja pelaamisen taso on ollut nousujohteista jatkuvasti ja nyt se nähtiin Väinölänniemellä. Nousujohteisuus kantoi viime kaudesta melkoisesti muuttuneen joukkueen kolmannen kerran peräkkäin Vaahteramaljaan, joka pelataan viikon kuluttua sunnuntaina Helsingissä.

Eipä muuta kuin maakuntamatkailua suunnittelemaan!