Pohjanmaalla on vain yksi kuningas

12.08.2023, 16:37

Royals v Crocodiles 28-34 (14-19)

Botnia Bowl oli kerrassaan huikea trilleri, siitä ei pääse mihinkään. Royalsin oljenkorsi playoffista oheni nyt sellaiseksi, että joukkueen on pakko voittaa viimeisessä pelissään sarjakakkonen, Porvoo Butchers. Crocodilesille voitto Vaasassa tarkoitti runkosarjan voittoa.

Voittamalla perjantai-illan Vaahteraliigan kamppailun Crocodiles on edelleen ainoa joukkue, jota kukaan ole vielä onnistunut kaatamaan pelaamalla. Samalla vesipedot osoittivat, että Pohjanmaalla on vain yksi kuningas. Yhä ja edelleen. Sarjan voiton varmistanut joukkue voitti molemmat Botnia Bowl –ottelut, eli ei siinä isommin seliteltävää jäänyt.

On se edelleen mielenkiintoista kuunnella, miten Crocodiles on ns. asiantuntijoiden mielestä käytännössä tuurilla voittanut miltei jokaisen pelinsä. Niin kai se meni sitten tänäänkin kun 10. kerran vastustaja laitettiin katolleen. Taas voitettiin väärin.

Samaan hengenvetoon on pakko sanoa, että Royals pelasi hyvän ottelun, mutta ei kaikesta huolimatta kyennyt kaatamaan vierasjoukkuetta. Ei edes sen avulla, että Crocodiles keräsi taas kerran mykistävän paljon rangaistuksia siinä kun vastustaja sai samaan aikaan tehdä monenmoista, mistä liinaa ei lentänyt. Yhtä kaikki, eipä sitä nyt kaikkea voi nähdä.

Crocodiles voitti arvonnan ja lähti potkaisemaan aloituspotkua. Janne Särkelän korkea, mutta lyhyt potku aiheutti vaikeuksia kotijoukkueen Raul Khalifalle ja hän muffasi pallon vapaaksi. Ensimmäisenä paikalla oli Jaska Värinen, joka poimi pallon vieraille.

Juuri tuon parempaa alkua ei otteluun olisi voinut kukaan käsikirjoittaa. Sen jälkeen vieraiden hyökkäys eteni pohjiin asti siitä huolimatta, että ottelun suurimman sankarin, Christian Powellin, kasvosuojuksessakin roikuttiin ihan huolella. Kaikki konstit olivat näemmä käytössä alusta lähtien. Se ei kuitenkaan pysäyttänyt ottelussa taas kerran yli 200 jaardia juossutta Powellia. Eikä se pysäyttäminen onnistunut jatkossakaan.

Mies otti kiinni lisäksi pelinrakentaja Zach Whiteheadin heittoja 58 jaardin verran. Kokonaissaldo oli sympaattiselle pelimiehelle lähes saman verran yksinään kuin mitä koko Royalsin hyökkäys onnistui keräämään. Powell keräsi 261 jaardia, Royals 268 jaardia.

Myös Royals oli terävänä omalla hyökkäysvuorollaan. Joukkue tasoitti nopeassa tahdissa kamppailun, mutta melko vähälle käytölle jäänyt Alpha Jalloh tasoitti kamppailun onnistuneen lisäspistepotkun myötä.

Zach Whitehead ja Powell juoksivat vieraat 19-7 –johtoon. Missatut lisäpistesuoritukset olivat tulla kalliiksi vierasjoukkueelle ottelun toisella puoliskolla. Royals sen sijaan teki jokaisen TD:nsä jälkeen onnistuneen lisäpistesuorituksen.

Kummankin joukkueet puolustukset olivat viimeisen neljänneksen pistesuoritusruuhkasta huolimatta vahvoja. Puoliajalle mentiin juuri noissa numeroissa.

Tauon jälkeen pelattu kolmas neljännes oli todella tiukkaa taistelua. Ainoat pisteet teki kotijoukkue ja viimeiselle neljännekselle lähdettiin Crocodilesin 19-14 –johtoasemassa. Myös sellainen mielenkiintoinen erikoisuus nähtiin, että Crocodiles tarjoili kotijoukkueelle wildcat –muodostelmaa, jossa Christian Powell otti pelinrakentajan tontin. Vasta pieleen mennyt kikkapeli katkaisi hyvin toimineen projektin.

Christian Powellin neljä touchdownia oli miehen käsittämättömän jaardisaldon kanssa ottelun parasta tekemistä. Jos joku muuta väittää, niin silloin voisi ehkä kehottaa pohtimaan sitä, minkä väristen lasien läpi peliä katsellaan. Powell on tällä hetkellä sarjan paras pelaaja. Piste. Kiitos.

Ottelun ratkaisu nähtiin vasta kahdeksan sekuntia ennen ottelun loppua Crocodilesin ratkaistua kamppailun pitkän hyökkäysvuoronsa jälkeen. Powell juoksi pallon maaliin, Eetu Mäki-Maunus pisti pallon haarukkaan ja Crocodiles tuli takaa voittoon. Tappiolla Crocodiles on ollut viimeksi 19.5. Roostersia vastaan.

Crocodilesin siirryttyä 32-28 –johtoon aloituspotku kikkailtiin Alpha Jallohin näppeihin. Mies kikkaili, kierteli, neppaili ja lopuksi Crocodilesin miehistö selätti hiukan ylimielisesti aiemmin käyttäytyneen Jallohin kahden pisteen arvoisen oman maalin merkiksi omalla maalialueella. Se, miksi Jallohia voisi joku kutsua ylimieliseksi on se, että mies palautti aloituspotkun aivan huikean urheilullisen suorituksen jälkeen maaliin saakka, mutta tuuletteli vastustajaa halveksien ennen maalialuetta. Keltainen liina vei sen TD:n Royalsilta. Voisi sanoa, että se sitten maksoi jonkin verran kun tarkkailee loppunumeroita. Jokainen tyylillään.

Mieletön ottelu loppuun saakka. Kaikki kunnia Royalsin joukkueelle. Aikaisemmin myös Crocodilesia edustanut Royalsin päävalmentaja Juha-Matti Rajala oli onnistunut piiskaamaan joukkonsa kovaan vireeseen. Kyllä sieltä sinipaitaisistakin sankareita löytyi molemmin puolin palloa.

Se harmitti isosti, ettei vaasalainen urheiluyleisö ollut viitsinyt lähteä paikalle kannustamaan omiaan. Royals ansaitsee parempaa. Nyt katsomossa oli vain 550 katsojaa, joka sinällään on Vaahteraliigassa kelpo lukema, mutta ei millään lailla kelvollinen tällaiseen huikeaan kamppailuun, jossa kotijoukkue haki pudotuspelipaikkaa.

Pohjalaisena urheiluromantikkona toivoisi, että Royals pääsee mukaan playoffeihin. Olisihan se kaikilla mittareilla melkoinen pohjalainen jenkkifutistapahtuma, jos joukkueet kohtasivat uudelleen joko semifinaalissa tai peräti Vaahteramaljassa.

Joka tapauksessa. Voito on voitto. Se tuli mukaan tällä kertaa. Case Eric Irvin sai myös päätöksensä. Crocodiles menetti pisteet, sai kuitenkin kaikki maksamansa protesti yms. rahat takaisin ja SAJL joutui lisäksi maksamaan oman asianajajansa kulut. Mene ja tiedä. Erikoista kaiken kaikkiaan. Urheilun Oikeusturvalautakunnan lausunto on nähtävissä netissä. Ehkä siellä oli jonkin verran tulkinnan varaa suuntaan jos toiseenkin. Ehkä kaikki ei ole läpinäkyvää. Ehkä on. Se kannattaa lukea ja tehdä omat johtopäätelmät. Case closed ja runkosarja voitettu. Ei kun eteenpäin.