Kotimatka lyheni puolella

28.05.2023, 12:11

Steelers v Crocodiles 14-24 (0-13)

Oli se joukkueurheilussa laji kuin laji. Aina on sanottu että kotimatka lyhenee vähintään puolella, joidenkin asiantuntijoiden mukaan jopa 60%, kun tulee vierasvoitto. Nyt tuli. Ihan ensimmäinen sellainen laatuaan Kuopiosta Vaahteraliigassa. Eli voisi kai sanoa, jotta mukavaa oli.

Kolme viimeistä Suomen mestaruutta tililleen haalinut erittäin laadukas kotijoukkue oli tähän mennessä kylvettänyt Crocodilesia kotikentällään miltei puolihuolimattomasti kerta toisensa jälkeen. Ennakkoasetelmat eivät siis kovin isoja luvanneet vesipedoille. Matkaan nimittäin lähdettiin kohtalaisen siipirikkoisina. Se ei ole selitys, se on fakta. Toisaalta kolhuja tulee kontaktilajeissa varsin usein.

Puolustuksen juhlaa

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli Crocodilesin puolustuksen näytöstä. Aivan järjettömän kovaa jälkeä kauden kahdessa ensimmäisessä Vaahteraliigan ottelussaan Käpylän Velodromilla tehnyt hallitseva Suomen mestari Steelers ei oikeastaan saanut konettaan millään lailla käyntiin.

Sen sijaan esille nousivat erityisesti syötönkatkot napanneet Eric Irvin ja Aatu Tuokko. Yksi sankareista oli kuitenkin ottelussa lopulta kolme kenttämaalia tulittanut Eetu Mäki-Maunus, joka lisäsi saldoonsa myös yhden lisäpisteen. Ehkä tämän jälkeen myös muualla Suomessa osataan kirjoitella nuoren miehen sukunimi oikein.

Crocodilesin pelisuunnitelma toimi kerta kaikkiaan loistavasti. Monien asiantuntijoiden Vaahteraliigan parhaaksi keskushyökkääjäksi nimeämä, taitava Le’Anthony Reasnover saatiin aikamoisen kivasti kuriin. Sarjan etenijätilastoja mielin määrin dominoinut jenkki saatiin tällä kertaa pidettyä loistavasti suitsissa.

Olennaista oli myös se, että puolustus dominoi linjapelaamista. Lähes kaikkien lajia tippaakaan ymmärtävien Suomen parhaaksi hyökkäyksen linjaksi nimeämä Steelersin linja oli nyt hiukan ahtaalla Crocodilesin puolustusta vastaan. Tilanteen arvoa nostaa se, että Filip Zacok oli puolustamassa isänmaansa rajoja kertausharjoituksissa sen sijaan, että olisi tässä aluevaltauspelissä puolustanut oman seuransa aluetta. No mutta hei, hyvin me mentiin. Luka Hietala osoitti, että täältä pesee, huuhtelee ja tarvittaessa linkoaakin.

Suomen paras kotimainen pelinrakentaja, Ambro Urjansson joutui ehkä juuri tuon Crocodilesin puolustuksen linjan takia pikkuisen epäkiitolliseen asemaan ja näinpä edellä mainitut Eric Irvin ja Aatu Tuokko napsivat palloja kuin omppuja syksyisestä puusta. Myöhemmin ottelun toisella puoliajalla Juhani Koivumäki jatkoi sadonkorjuuta poimimalla kolmannen syötönkatkon. Ihan hyvin se meni.

Vaikka Urjanssonilta nyt napsittiinkin kolme syötönkatkoa, se ei tarkoita sitä, etteikö nuori helsinkiläinen edelleen olisi ihan omassa ylhäisessä yksinäisyydessään kun sanakirjasta avaa kohdan ”Suomalaiset huippupelinrakentajat”.

Juhlaa ja mustelmia

Jos ensimmäinen puoliaika oli puolustuksen juhlaa, toinen oli sitten muuten vain juhlaa. Mutta varmaa on, että joukkueen huolto sai jakaa jääpusseja ja ajanvarauksia fysioterapeutti Risto Rannalle melko tiheään tahtiin.

Kovassa matsissa sattuu ja tapahtuu. Kummaltakin joukkueelta ohjattiin aikaistettuun suihkuun yksi pelaaja. Eittämättä hyvin ottelun näpeissään pitänyt tuomaristo teki näkemänsä perusteella varmasti oikeita ratkaisuja. Raitapaidoilla ei ole tarjolla sitä luksusta, mikä normifanilla on. Paitsi että selostaja-akrobaatti Mika Laurila tarjoilee moisia nyansseja, tarjoilee tuotantoyhtiö useamman kuvakulman hidastuksia. Homma on lapasessa. Ei siinä isompia.

Erinomaisesti Suomeen kotiutunut Christian Powell saattoi hyvinkin olla ratkaiseva tekijä Väinölänniemen kamppailussa. Eihän äijä tokikaan kyennyt ottamaan kuin rapiat 167 juoksujaardia ja tekemään kaksi olennaista touchdownia. Läppä läppänä. CP oli eittämättä elintärkeä pelimies tälläkin erää Crocodilesille. Niin kuin miltei jokaisessa pelissä. Lähes aina siis.

Mustelmia otettiin ja jaettiin. Kuuluu pelin henkeen. Ottelu Steelersiä vastaan oli suurempi testi Crocodilesille kuin moni oikeastaan tajuaakaan. Steelers on, joka tapauksessa ollut viidesti peräkkäin Vaahteramaljassa ja dominoi edelleen kotimaista jefuskeneä. Kyllä joo, nyt voitettiin. Vasta 9.9. jälkeen katsellaan, missä kukin menee. Jos silloin ollaan vastakkain ja voitetaan, voidaan ehkä olla hetken aikaa olla tyytyväisiä. Lauantain matsi oli kuitenkin vain yksi kahdestatoista.

Kyllähän joukkueista sankareita löytyi tänäänkin. Puhtaasti tilastojen valossa vierasjoukkueen lusikoita ojennellaan Christian Powellille ja Eetu Mäki-Maunukselle ja hyvällä omallatunnolla vaikka koko puolustukselle.

Näin Väinölänniemellä. Reilun viikon kuluttua sunnuntaina Wirokit Stadionille vieraaksi tulee vahva Porvoon Butchers. Matsi on perhetapahtuma, josta lisää tuonnempana.

Pelin jälkeen Tuomas Hvitfelt: https://fb.watch/kOQFX2IqDz/

Pelin jälkeen Keary Iarussi: https://fb.watch/kOQXiGSDOA/