Koko matsi tosissaan

06.07.2023, 14:03

Juhannus- ja Provinssitauon jälkeen edelleen Vaahteraliigan kärkipaikalla ylhäisessä yksinäisyydessään majaileva Crocodiles kohtaa kauden neljännessä kotiottelussaan United Newland Crusadersin Lohjalta.

Ehkä toistaiseksi hiukan kuuluisampi ristiretkeläinen on Temppeliritari Arn, josta vuonna 2007 tehty leffa kertoo ruotsalaisen Jan Guilloun loistavien kirjojen pohjalta. Lohjalaisten jenkkifutaajien juuret ovat, kuten seuran nimikin kertoo, Uudellamaalla, missä ovat vaikuttaneet aiemmin mm. Hanko Sun City ja Lohja Lions.

Tuo Arn –trilogia on muuten ihan katselemisen arvoinen ja 25 miljoonan €uron budjetillaan kaikkien aikojen kallein Pohjoismaissa tehty leffa. Mukana ohjaaja Peter Flinthin taustalla olivat Ruotsi, Saksa, Tanska, Norja ja Suomi. Jos siis esimerkiksi perjantaina tämän kiehtovan ottelun jälkeen ei ole sen kiinnostavampaa tekemistä, niin kattelkaapa vaikka nuo kolme leffaa putkeen…

Kuten miltei jokaisessa Vaahteraliigan TV-lähetyksessä muistetaan mainita, Crocodiles on kentällä voittanut kaikki kuusi pelaamaansa ottelua. Sarjataulukossa kuitenkin on tuo yksi tappio tilastoissa. Crusaders on ponnistanut taulukossa neljännelle sijalle kolmella voitolla ja yhtä monella tappiolla.

Joukkueet ovat tällä kaudella kohdanneet kerran. Lohjalla käytiin juuri ennen kesäkuun puoliväliä vierasottelun tiimoilla. Ojamon varakentällä pelattua kamppailua voisi kai kuvailla vähintäänkin värikkääksi kohtaamiseksi. Ensimmäiset 2½ neljännestä Crocodiles vei isäntäjoukkue Crusadersia kuin mätää kukkoa ympäri lääniä johtaen peliä jo 42-7.

Sitten roolit vaihtuivat ja Crocodiles oli kyyditettävänä RJ Longin johtamassa karusellissa. Siinä vain alkoi päätä huimata kuin sokerihumalaisella hattarayliannostuksen jälkeen sen verran, että kotijoukkue nousi jo yhden maalin päähän vieraistaan ex-Roosters valmennustiimin opastamana. Siellähän koutsailee mm. Crocodiles-kasvatti Kari Titola.

Aatu Tuokon poimima syötönkatko loppuhetkillä oli elintärkeä kulminaatiopiste ja se sitten lopulta takasi vierasvoiton. Helpolla se ei todellakaan tullut, joten perjantai-illan huumaa on luvassa ihan koko maksuvälinearsenaalilla, mitä lompakosta suinkin löytyy.

Yhteensä historia tuntee vain neljä keskinäistä koitosta ristiretkeläisten kanssa tämän kauden vuoristorataottelu mukaan laskettuna. Viime kaudella Crocodiles voitti kotona 41-6 ja vieraissa 54-0. Edellisellä kaudella Seinäjoella pelatun matsin vei kotijoukkue niukasti 35-25.

Vain tuttuja kasvoja riveihin

Crocodiles on kesken kauden saanut joukkoihinsa tuttuja kasvoja. Ensin saapui Ameriikan Yhdysvalloista vaihto-oppilaana viihtynyt toisen polven futaaja, Jerry Landén puolustuksen takakentälle.

Seuraavaksi GM-kaksikko Juha Laitila – Timo Tuokko onnistui narraamaan takaisin tarpeeksi vihertämään ruvenneille nurmille luottopelaaja Jaska Värisen. Värisen paluu tarkoitti sitä, että myös keskushyökkääjäkalustossa tapahtui hienosäätöä.

Norjalaisen Rune Nilsenin reitti vei takaisin kotimaahan, sillä nyt Crocodilesilla on mahdollisuus hyödyntää viime kauden tapaan sekä Värisen, että Saidou Jallow’n juoksutaitoja Timi Hietalan lisäksi. Crocodiles kiittää Nilseniä alkukauden panoksesta ja toivottaa reilulle pelimiehelle hyvää jatkoa tulevissa seikkailuissa.

Kolmas paluun tekevä pelimies on Anssi Hannelin, joka kävi Luxembourgissa opiskeluidensa takia, eikä näin ollut käytettävissä kauden ensimmäisellä puoliskolla.

Telakalta harjoitusvahvuuteen ovat liittyneet myös laitahyökkääjäkaluston nuoret taistelijat Kristian Ristilä ja Wiljami Koskela. Tämähän on pelkästään positiivista ja tarjoaa pelinrakentaja Zach Whiteheadille lisää vaihtoehtoja.

Mitä sieltä tulee?

Samaan aikaan kun Crocodiles on naarannut takaisin entisiä omia pelaajiaan, on United Newland Crusaders hommannut uusia vahvistuksia ryhmäänsä sieltä täältä ja vielä kauempaakin.

Ihan aluksi pistettiin risaksi mennyt pelinrakentaja Cornelius Kinchen kierrätyskeskukseen ja hankittiin tilalle Tampereen Pyynikki Patriotsia aikaisemmin edustanut Raleigh Yeldell. Kaveri osaa kyllä viskoa pelivälinettä, mutta sen lisäksi juoksuhommatkin sujuvat erittäin kovalla tekemistasolla. Yeldellin lisäksi uusia kesken kauden hankittuja pelimiehiä ovat mm. Curtis Slater ja Irlannin passilla reissaileva Ben Hellet.

Kinchenin lisäksi poissa on ainakin espanjalainen Andy Vera, joka lähti henkilökohtaisten syiden takia kotimaahansa.

Mitä sitten on pelillisesti tarjolla kun lohjalaisjoukkue estradille astelee? Paljon ja monenlaista. Se nyt on ainakin ihan selvää. Puolustuksessa kokenut ex-maajoukkue ja ex-krokotiili Tuomas Heikkinen osaa loihtia todella vakuuttavaa tekemistä harjoittavan ryhmän, joka pelaa aivan maksimaalisella tasolla. Resurssit eivät ehkä ole samaa luokkaa kuin monella muulla, mutta se on varmaa, että tehot revitään irti.

Curtis Slater puolustuksen takakentällä on melkoinen pallohaukka. Aikaisemmin mm. Roostersissa ja Wolverinesissa pelannut Slater on vasta kolme matsia, mutta poiminut jo yhtä monta syötönkatkoa ja viimeistellyt hyökkäyksen puolella kolme touchdownia.

Toinen kahteen suuntaan raatavista pelimiehistä, joka on puolustuksessa kovaa valuuttaa, on RJ Long. Miehellä on neljä syötönkatkoa puolustuksessa ja viisi touchdownia, sekä kolme heitettyä maalia.

Keskushyökkääjä Seth Rowland on ollut oivallisessa vireessä kuluvalla kaudella. Juoksujaardeja on tilillä 498 ja juoksumaaleja kaksi kappaletta. Heittohyökkäyksessäkin sama mies dominoi. Koppeja on tilillä 34, joilla jaardeja on herunut 348 ja maaleja neljä.

Olennaista siis lienee pistää kuriin Rowland, pelinrakentaja Yeldell, RJ Long, Cedric Johnson, Slater ja ja ja… eli hikistä hommaa on luvassa, vaikka pikkuisen saattaa sateenuhkaa ollakin. No, meidän katsojiammehan ei sade haittaa, sillä katon alle mahtuu noin 600 ensimmäistä!

Mitäs täältä sitten tulee?

Täältä tulee jäätävän kova puolustus ja kerrassaan erittäin tasapainoinen hyökkäys pelinrakentaja Zach Whiteheadin johdolla. Kokonaisuutena paketti on ollut valmiimpi kuin pitkään aikaan.

Alkukaudesta suuri murhe päävalmentaja Keary Iarussille oli joukkueen ottamat rangaistukset. Johdettiin sitä tilastoa. Muita ei juuri johdettukaan. Nyt on tilanne muuttunut. Rankkuja on onnistuttu siivoamaan isolla luudalla pois tiehensä ja se luonnollisestikin on sangen tyydyttävää. Perjantain ottelussa vastakkain onkin kaksi vähiten rangaistuksia ottanutta joukkuetta!

Crocodilesin vahvuudesta kauden ensimmäisellä puoliskola kertoo eittämättä se, että kentällä nähdyillä suorituksilla joukkue on tehnyt eniten pisteitä ja vastaavasti antanut niitä vähiten.

Vaikka Crocodilesin heittohyökkäys onkin ollut Vaahteraliigan toiseksi huonoin heittojaardeissa, on se suoritusvarmuudeltaan paras. Onnistumisprosentti on 63.3 kun seuraavaksi parhaalla, Porvoon Butchersilla, se on 59.8. Sen sijaan vesipetojen heittopuolustus on ollut sarjan paras.

Pari olennaista elementtiä, jotka yleensä vaikuttavat joukkueen kuin joukkueen menestykseen, ovat pallonmenetysten tasapaino ja ns. redzone –pelaaminen. Pallonmenetys ja –riistotilastossa Crocodiles on ykkönen saldolla +9. Crusaders puolestaan on tilaston kakkonen lukemalla +5.

Kun ollaan vastustajan 20 jaardin sisäpuolella, Crocodiles on sarjan ykkönen. Sinne on pelivälineen kanssa päästy 23 kertaa ja peräti 22 kertaa on joukkue tehnyt pisteitä. Näistä pisteistä juosten on tehty kahdeksan touchdownia ja heittäen 11. Potkulla on pallo pistetty haarukkaan 100% kolme kertaa.

Arttu Aalto, Leevi Kokko ja Mikael Kuusisto ovat matsista varmuudella sivussa. Suomen puolustamiseen keskittyvät Samu Hautala, Tuomas Järvenpää, Jerry Landén ja Roope Mäkelä saattavat olla mukana tai saattavat olla olematta. Mistä sitä nyt aina voi tietää, mitä rajaa puolustetaan. Moni siellä on vuorollaan ollut hommissa, joten ei siihen mitään dramatiikkaa liity.

Wirokit Stadion tarjoaa joka tapauksessa huikeat olosuhteet säästä riippumatta huomenna klo 18.30 kun siannahkasoikiota pistetään liikenteeseen. Tervetuloa! Ja jossei paikkeille pääse, niin ei muuta kuin Ruutu+ auki. Sieltä voi myös kurkkia.

05.07.2023 Kuvia Wirokit Stadionilta
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02H5qKR5i3WhmXqaPXzXpftVScggmz81b2vm7qJvBBUfL4gSZiEr8FYa6YjhCXL5K5l&id=100028126789506

05.07.2023 Anssi Hannelin videolla
https://fb.watch/lCmxgt3VFg/

05.07.2023 Keary Iarussi videolla
https://fb.watch/lCmv6EnOfA/

05.07.2023 Jaska Värinen videolla

https://fb.watch/lDLTQ-PfXE/

KausiOtteluTulosCro v Cru
2023 CrusadersCrusaders v Crocodiles34-424 0
2022 CrocodilesCrocodiles v Crusaders41-63 0
2022 CrusadersCrusaders v Crocodiles0-542 0
2021 CrocodilesCrocodiles v Crusaders32-251 0