Kieroutta, kunniaa ja kalakukkoja

26.05.2023, 14:43

Viime kaudella Vaahteraliigan finaaliottelussa pelanneet Steelers ja Crocodiles kohtaavat Väinölänniemen idyllisellä kentällä Kuopiossa lauantaina. Ehkä tätä voisi nyt sitten kutsua vaikkapa kierroksen kärkiotteluksi. Toki viime viikonloppuna myös Roostersin ja Crocodilesin ottelua kutsuttiin sellaiseksi, vaikka kentällä vastakkain oli kaksi nollakerholaista.

Tähän liittyen voisi todeta, että viime viikonloppuna Crocodiles nappasi kauden toisen voittonsa. Siis pelikentällä. Tilannehan saattaa edelleen elää ja sitä sitten mietitään tuonnempana. Joka tapauksessa perjantainen vierasvoitto Käpylän Velodromilla Roostersia vastaan numeroin 21-14 oli sellainen tapahtuma, että ei niitä ole totuttu kovin usein näkemään.

Jos oli viime viikolla vastassa liigavalmentajien suurimmaksi mestarisuosikiksi nimeämä Roosters, nyt vastassa on kolme viimeistä mestaruutta ottanut Steelers. Ei ole meinaan helppo homma Crocodilesille, sillä koskaan aikaisemmin ei tätä Steelersiä ole Kuopiossa voitettu.

Joka nyt sitten viekin taas tämän jutun juonen täysin raiteiltaan. Steelers nimihän nyt ei ole ollenkaan kuopiolaisten omaa keksintöä. Sehän tuotiin Pohjois-Savon eteläisemmästä osasta, Varkaudesta. Liekö tullut rahtina satamaan, vai millä kyydillä, mutta näin siinä kävi, sillä alkuperäisen Steelersin visiitti ei oikein ottanut pääsarjatasolla kestääkseen, vaan parin kauden jälkeen joukkue putosi ja katosi. Kausilla 2001 ja 2002 Crocodiles pelasi Steelersiä vastaan. Kummallakin kaudella kohdattiin varkautelaiset kotona ja numerot kirjattiin aika tylysti 44-0 ja 45-0.

Se ei kuitenkaan meinaa sitä, etteivätkö umpikierot savolaiset olisi jefuilua Kuopiossa harrastaneet jo hyvissä ajoin ennen kuin soikiopallon kanssa meuhkaaminen Varkaudessa keksittiin. Liekö sitten sponsorihommilla ollut 1990-luvulla ollut osuutta asiaan, mutta Bobcats FC tuli divaripeleissä tutuksi Crocodilesillekin. Yleensä voitollisesti. Nyttemmin on ollut hiljaisempaa. Itse asiassa kuopiolainen Steelers on voitettu vain kerran, 2020, ja sekin peli kotikentällä.

Kieroja vai ei?

Savolaisiin liitetään hanakasti kaikkialla kierous. Maailmanhistoria tuntee jopa maisteritason Anne Nupposen väittävän, että kyseessä on erheellinen käsitys. Filosofian maisteri Nupposen mukaan kyseessä on enemmänkin murteellinen humoristisuus puheenparressa, joka sitten on muualla mielletty kieroudeksi.

Pyh. Kentällä kuopiolaiset tuolta Kallaveden rantatörmiltä ovat kieroja. Ihan umpikieroja. Niin kieroja, että Steelersin pysäyttäminen on ainakin kahdelle helsinkiläisjoukkueelle ollut liian iso haaste. Steelersillä on siis kasassa kaksi voittoa kahdelta vierailulta Käpylän Velodromille. Aika erikoinen on kauden alku ollut, sillä neljä ottelua on jo pelattu Velodromilla ja yhteensä voittoja on helsinkiläisjoukkueilla tasan nolla. Roostersin Steelers voitti kauden avauspelissään 35-27 ja Wolverinesin viikkoa myöhemmin peräti 45-0.

Savolaiset kävivät pelaamassa myös CEFL:n ottelun Tukholmassa Zinkensdammin Urheilukentällä Stockholm Mean Machinesia vastaan. Paremmin Hammarby IF:n jääpallojoukkueen kotiareenana tunnetulla areenalla kotijoukkue otti voiton lukemin 31-28, vaikka kuopiolaiset taisivatkin saalistaa jaardeja selvästi enemmän. Ehkä se oli vain kieroutta, mene ja tiedä.

Jos tuosta olisi irronnut voitto, vastaan olisikin sitten asettunut saksalainen Schwäbisch Hall Unicorns, jos nyt muisti oikealla tavalla toimii. Jos tuohon orastavan dementian ahdistelemaan muistiin on luottaminen yhtään, saksalaiset voittivat Stockholm Mean Machinesin sitten siinä seuraavassa pelissä. Väliäkö tuolla.

Kunniaa kuopiolaisille

Tilanne voisi ihan hyvin olla se, ettei koko Kuopiota edes olisi olemassa. Kaikkihan riippui riivatun ruotsalaisista taas kerran. Käärijäkin olisi voittanut oikeutetusti Euroviisut, jossei se ryömijä Ruåtsista olisi vienyt pottia. Olkoot. Nyt oli kuitenkin ensin asialla Per Abrahamsson Brahe, eli Pietari Brahe kavereiden kesken. Heppu antoi Kuopion pitäjän kirkonkylälle kaupunginoikeudet 1653.

No, eihän se lysti kauan kestänyt. Jo 1670-luvulla kaupunki kuihtui takaisin tavalliseksi kirkonkyläksi. Ei ollut Steelersiä, ei KuPS:ia, KalPaa. Ei edes Eloa tai Kopareita. Hiljaista oli. Sitten Kustaa III antoi ukaasin, jotta kyllä Kuopion on kaupunki oltava. No, 1775 Kuopiosta synnytettiin Savo-Karjalan läänin pääkaupunki. Lähihistoria on sitten mennyt jotenkuten.

Urheilussa on mainetta ja kunniaa tullut ihan kototarpeiksi miltei lajissa kuin lajissa. Vaikka jenkkifutista pidetäänkin marginaalilajina, kukaan ei voi väittää, etteikö Kuopiossa olisi riemuittu mestaruuksista. Ensimmäisen pyttynsä Steelers nappasi 2020 Lahdessa pelatun Vaahteramalja XLI:n seuraamuksena kaadettuaan Wolverinesin 21-0. Kahdella edeltävällä kaudella kuopiolaiset olivat hävinneet maljapelit Steelersille 2018 44-14 ja 2019 50-6.

Toisen mestaruutensa kuopiolaiset ottivat 2021 jälleen Lahdessa. Nyt vastassa oli Roosters ja ottelu päättyi 14-0. Viime kauden finaalihan pelattiin Kuopiossa, muttei suinkaan Väinölänniemellä, vaan Väre Areenalla ja aika moni Crocodiles –leirissä kyllä muistaa, millaisen karvasmantelin maun tuo matsi jätti 21-14 –numeroin suuhun.

Kyllähän kunniasarakkeeseen on merkittävä myös Partasen kalakukot. Tuskin se mikään urbaani legenda on, että ne oikeat kalakukot ovat Hanna Partasen Leipomon paistamia. But hey, what do I know.

Havaintoja kahden viikon jälkeen

Nyt on pelattu pari kierrosta täyteen ja kolmaskin on jo aloitettu eilisellä Butchers v UNC –matsilla. Tänään Helsingissä pelataan paikallismatsi Roostersin ja Wolverinesin välillä. Ehkä tässä voi tehdä joitakin havaintoja ainakin Crocodilesin osalta.

Hyökkäys on ollut tasapainoista, joskin hiukan nihkeää odotuksiin nähden. Oikeastaan turha vinkua ja kitistä, jos tekee enemmän pisteitä kuin vastustaja. Yleensä se riittää voittoon. Nyt näin on kahdesti jo käynyt.

Eeppisiä faktoja siannahkasoikiopelissä on myös se, että mitä harvemmin lahjoitat pallon syötönkatkoilla tai rähmäyksillä vastustajille, sitä useammin on mahdollisuus menestyä. Nyt tuo ameriikankielinen ”turnover ratio” on Crocodilesille 1-0, minkä lisäksi Eric Irvinin ensimmäisessä ottelussa blokkaama lentopotku tuotti touchdownin. Vastaava ratio on muuten Steelersillä 4-4.

Rangaistuksia on otettu. Niitä on otettu ihan liikaa. Ensimmäisessä ottelussa rankkuja tuli viidesti 49 jaardin edestä. Toisessa peräti kahdeksan ja 72 jaardia. Ihan mielenkiintoista, että vastustajat ovat saaneet merkittävästi vähemmän kummassakin pelissä. Tätä osastoa on ehdottomasti siivottava isolla luudalla, jos mielitään menestyä. Ei tässä nyt koko kautta voida näin edetä. Se on varma juttu.

Kuopiolaisten pelissä ei isommin yllätä, että Le’Anthony Reasnover on juoksupuolella se kone, joka jauhaa jaardeja. Pelinrakentajaksi joukkue nappasi kotimaisen vaihtoehdon Roostersista Ambro Urjanssonin muodossa. Komeaa turkkiaan esittelevä Urjansson on myös pelannut ihan komeasti heittäen kahdessa ensimmäisessä ottelussaan Steelersin väreissä kahdeksan maalia ja reippaat 400 jaardia. Pari heittoa on mennyt vastustajan puolustukselle, mutta kun paljon heittelee, niin joskus nyt vain käy niin.

Kuopiolaisten jenkkitrion muodostavat Reasnoverin lisäksi laitahyökkääjä Vincent McDonald ja tukimies Akileis Leroy. Jenkkien lisäksi kokoonpanossa seitsemän muuta ulkomaalaista, joista laitahyökkääjä Isaak Marshall on viihtynyt Suomessa jo vuosikausia. Toinen laitahyökkääjä, Noah Choate puolestaan on päätynyt opiskelijavaihdon kautta Suomeen USA:sta ja saksalaisosasto muodostuu parista takakentän puolustajasta ja parista hyökkäyksen linjamiehestä.

Toivottavasti kaikkia vierasjoukkueen eväitä ei hotkita ihan vielä Viitasaaren ABC:llä, jonne Pakkalan Liikenteen bussi hyvinkin saattaa kurvata. Melkoisesti tarvitaan nimittäin eväitä juurikin tuonne Vänärille, eli Väinölänniemelle. Jollet pääse paikanpäälle, katso matsi Ruutu+ -palvelusta klo 16.30.

25.05.2023 Janne Pisto videolla https://fb.watch/kM1n-lyRax/
25.05.2023 Elijah Watson videolla https://fb.watch/kM1q1EbFqd/
26.05.2023 Juhani Koivumäki videolla https://fb.watch/kM1sokKlJL/
26.05.2023 Kuvagalleria treeneistä https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1151273185820230&type=3
26.05.2023 Seth Zins videolla https://fb.watch/kM5348Xno7/
26.05.2023 Tuomas Hvitfelt videolla https://fb.watch/kMiXvtt0Ge/

KausiOtteluTulosCro v Ste
2022Steelers v Crocodiles21-14 MB 3 10
2022Crocodiles v Steelers8-273 9
2022Steelers v Crocodiles42-213 8
2021Steelers v Crocodiles52-14 SF3 7
2021Steelers v Crocodiles31-133 6
2021Steelers v Crocodiles38-243 5
2020Crocodiles v Steelers14-73 4
2019Steelers v Crocodiles85-552 4
2019Crocodiles v Steelers28-332 3
2018Steelers v Crocodiles44-282 2
2018Crocodiles v Steelers39-412 1
2002Crocodiles v Steelers45-02 0
2001Crocodiles v Steelers44-01 0