Erilainen asetelma savolaisdynastialle

25.08.2023, 11:35

Viimeiset kolme SM-kultaa voittanut ja viimeisissä viidessä loppuottelussa pelannut Kuopio Steelers saapuu lauantain päätöskierroksen otteluun hiukan poikkeuksellisessa tilanteessa. Joukkueen on voitettava Crocodiles Wirokit Stadionilla varmistaakseen paikkansa välierissä.

Tilannehan on kaiken kaikkiaan aikamoisen kimurantti, eikä tilannetta millään tavalla yksinkertaisemmaksi tehnyt se, että Wasa Royals kaatoi viime lauantaina sarjan kakkossijan varmistaneen Porvoo Butchersin kotikentällään. Käytännössä jos sääntöjä ja asetuksia on oikein tulkittu Steelersille tappio tarkoittaa pilkkikauden avaamista Kallavedellä. Veneestä tai jäältä, kumpi nyt onkaan tarjolla helpommin.

Tilanne on siis Pekka Utriaisen valmentamalle joukkueelle erilainen kuin toviin. Crocodilesille ottelun lopputuloksella ei ole sinällään merkitystä runkosarjan sijoitusten kannalta, mutta harva haluaa hävitä kahta peliä peräkkäin juuri kun ollaan suuntaamassa kohti kauden tärkeimpiä otteluita. No, ei ainakaan Seinäjoella haluta moista kokea.

Kautta Steelersin lyhyehkön Vaahteraliiga-historian on vuonna 2006 Varkaudesta Kuopioon siirretty seura ollut Crocodilesille sangen viheliäinen ja hankala vastustaja. Vaahteraliigassa seura pelasi varkautelaisena kaksi kautta ja sen jälkeen Kuopioon kotoutettuna kaudesta 2018. Menestyshän on ollut mykistävää, siitä ei pääse yli, eikä ympäri.

Ennen kuluvaa kautta Crocodiles ei ollut koskaan voittanut Steelersiä Kuopiossa. Varkaudessa ei edes pelattu, sillä siihen aikaan sarjaohjelma laadittiin eri tavoin ja varkautelainen Steelers kävi kahdesti Seinäjoella.

Vänärin episodi

Kauden kolmannessa ottelussaan Crocodiles vieraili upealla Väinölänniemen kentällä. Matkaan lähti voitto numeroin 24-14 Eetu Mäki-Maunuksen oltua vierasjoukkueen sankari. Ottelun jälkimainingeissa sitten tapahtuikin yhtä sun toista.

Kotijoukkueen tähtikeskushyökkääjä menetti syystä tai toisesta malttinsa. Itseään jopa Jumalaksi tituleerannut Le’Anthony Reasonover sai tempustaan neljän ottelun pelikiellon. Seuraavaksi Steelers ja Reasonover purkivat sopimuksensa jenkin toiveesta. Seura kehui miestä vuolaasti omilla sivuillaan (www.steelers.fi).

Kuinka ollakaan ei mennyt kauaakaan kun sopimus Reasonoverin kanssa uusittiin ja miehestä tehtiin yksi joukkueen kapteeneista vierasottelussa United Newland Crusadersia vastaan. Tuossa ottelussa taitava jenkkikeskushyökkääjä kuitenkin loukkasi polvensa ja kausi olikin yhtäkkiä paketissa.

Kaikki edellä mainittu on vaikuttanut vahvana juoksujoukkueena tunnetun Steelersin hyökkäyspeliin, joka on kieltämättä hiukan takunnut tällä kaudella. Vastuun juoksuista ovat kantaneet ex-krokotiili Veikka Lehtonen, hänen velipoikansa Tuukka, Noah Choate ja Isaak Marshall, eli kyllä sieltä pallonkantajia löytyy ihan joka downille.

Mitä sieltä tulee?

Steelers lähti kauteen ennakkoluulottomasti suomalaisella pelinrakentajalla hankittuaan Suomen maajoukkueessa vahvasti Tanskaa ja Tsekkiä vastaan viime kaudella esiintyneen Ambro Urjanssonin Roostersista. Eittämättä Urjansson onkin tällä hetkellä suomalaisen jenkkifutiksen kirkkain potentiaalinen tähti tuolle tontille. Silti aloittavan pelinrakentajan homma on osoittautunut hiukan haasteelliseksi.

Toki, mies on heittänyt 25 touchdownia, mutta siinä sivussa syötönkatkoja on tullut peräti 14. Jaardeja on tilille kertynyt 2187 308 yrityksellä, joista onnistuneita on ollut alle puolet, eli 150. Ehkä Urjanssonia voisi kuvailla eräänlaisena Dr. Jekyll & Mr. Hyde –tyyppinä. Ei ole ihan varmaa, mitä sieltä minäkin päivänä tulee. Joka tapauksessa laitahyökkääjäkalustostakin löytyy laatua Steelersin korvattua ELF-kentille karanneen Vincent McDonaldin DeShon Williamsilla.

Yhteensä Steelersin hyökkäyksen linjan sentteri on pistänyt pallon liikkeelle 11 ottelussa 633 kertaa. Varsin tasapainoisesti on joukkue hyökännyt, sillä 299 on valinta ollut juoksu ja 334 kertaa heitto. Selkeää kaavaa on turha etsiä, sillä se on vaihdellut. Sen sijaan se, mikä on ollut hienoinen ongelma Steelersille, on heidän kolmannet yrityksensä. Siinä kun Crocodiles on onnistunut 45% teholla, Steelersin teho on ollut vain 25%.

Edellä mainitun Reasonoverin poistuminen kokoonpanosta on vähentänyt juoksu-uhkaa. Toisaalta mies oli keväällä mukana Crocodilesia vastaan ja sai tililleen vajaat puolet siitä mitä vieraiden Christian Powell otti nimiinsä. Ei se kuitenkaan sitä tarkoita, etteikö Steelers varmasti tule syöttämään juoksua tehdäkseen tilaa Urjanssonin heittopeleille.

Viimeisimmässä pelaamassaan ottelussa Steelers pahoinpiteli Wolverinesia selkein 67-0 –numeroin. Matsissa nähtiin sellainenkin tilanne, että puolustuksen tärkein pelaaja Akileis Leroy kävi harrastamassa pallonkantamista keskushyökkääjänä. Mielenkiintoista nähdä haluaako päävalmentaja Pekka Utriainen pistää parhaan pelaajansa Crocodilesin puolustuksen käsittelyyn myös lauantaina.

Laitahyökkääjä Williamsin takana palloa koppailevat hanakasti kiinni Hannes Harju, jolle tosin ei tarttunut kuin kaksi heittoa Wolverinesia vastaan. Kaksikko on selvästi vieraiden vaarallisin duo pallon kiinniottajina.

Mitä täältä tulee?

Se onkin sitten se mielenkiintoinen kysymys. Kauden ensimmäisessä pelikentällä kärsityssä tappiossa Roostersia vastaan ei ensimmäisellä puoliajalla tullut paljon mitään, sillä vieraat pitivät Crocodilesin hyökkäyksen pääasiassa sivurajalla. Toki yksi menestyksekäs hyökkäysvuoro ensimmäiselle neljännekselle mahtui.

Toisella puoliajalla nähtiin uudella sykkeellä peliin tullut kotijoukkue, joka pelinrakentaja Zach Whiteheadin johdolla takoi pisteitä ihan kelpo tahtiin. Valitettavasti vieraiden etumatka oli liian suuri.

Voisi ajatella, että edellisessä ottelussa haluttiin antaa Roostersille ja tulevalla välierävastustajalle, kuka se sitten onkaan, jonkinlainen käsitys siitä, mitä on luvassa. Se, onko tuo käsitys sitten oikein muodostettu, on täysin toinen juttu. Saattaa olla, että ihan kaikki pistettiin likoon, mutta se ei vain riittänyt.

Varmaa on kuitenkin se, että päävalmentaja Keary Iarussin pelikirjasta on miltei jokaiseen otteluun löytynyt uusia kuvioita hyökkäykselle. Ei olisi mikään valtava yllätys, jos niitä olisi luvassa tässäkin koitoksessa. Pikemminkin olisi melkoinen shokki, jollei näin olisi.

Varmaa lienee, että pelinrakentaja Zach Whithead jatkaa tarkkoja heittojaan. Roostersiakin vastaan mies pommitti yli 300 jaardia 67% tarkkuudella. Lienee myös päivänselvää, että liigan paras keskushyökkääjä, Christian Powell, kantaa jälleen palloa. Olisi turvallista veikata, että jaardeja tulee tälläkin kertaa kohtuullisesti. Niin on nimittäin käynyt pelistä toiseen ja kauden kokonaisjaardit juosten ovat Powellin kohdalla jo 1457.

Heittohyökkäyksessä neljällä kaverilla on jo yli 30 koppia. Janne Särkelä on ollut vaarallisin jaardeilla ja touchdowneilla mitattuna. Miehellä on 535 jaardia ja 12 maalia tilillään. Roostersia vastaan Joel Särkelä otti peräti kahdeksan koppia ja loukkaantumisistaan toipunut Wiljami Koskelakin neljä. Whiteheadilla siis riittää maaleja, koska kyllä se pallo tarttuu myös Kristian Ristilän ja Jaakko Kasarinkin näppeihin.

Kokonaisuutena täältä on tulossa todella mielenkiintoinen ja jännittävä kamppailu, jossa ratkaistaan Steelersin kohtalo tällä kaudella. Jollet pääse paikanpäälle, katso matsi Ruutu+ -palvelusta klo 16.30.

KausiOtteluTulosCro v Ste
2023Steelers v Crocodiles14-244 10
2022Steelers v Crocodiles21-14 MB3 10
2022Crocodiles v Steelers8-273 9
2022Steelers v Crocodiles42-213 8
2021Steelers v Crocodiles52-14 SF3 7
2021Steelers v Crocodiles31-133 6
2021Steelers v Crocodiles38-243 5
2020Crocodiles v Steelers14-73 4
2019Steelers v Crocodiles85-552 4
2019Crocodiles v Steelers28-332 3
2018Steelers v Crocodiles44-282 2
2018Crocodiles v Steelers39-412 1
2002Crocodiles v Steelers45-02 0
2001Crocodiles v Steelers44-01 0