Kohteena Lohja – tavoitteena neljäs voitto

05.06.2024, 10:42


Crocodiles on aloittanut Vaahteraliigan sangen mainiosti ottamalla kolme peräkkäistä voittoa. Kaikki mahdolliset ottelut on siis voitettu, mukaan lukien viime kauden mestarijoukkue Butchers, viime kauden playoffjoukkue Royals ja viimeisimpänä Helsinki Wolverines. On aika vaikea kuvitella, miten homma olisi voinut kovin paljon paremmin mennä.

Tietenkin pelillisiä viilauksia voi aina tehdä ja pitääkin tehdä, mutta rajusti nuorentunut ryhmä on suorittanut kokonaisuutena varsin vahvasti pallon kummallakin puolella.

Kohti Uuttamaata

Kolme voittoa sarjataulukossa ja kuusi pinnaa taskussa lähdetään siis perjantaina kohti Lohjaa ja kohti kauden ensimmäistä vierasottelua. Tämän kauden sarjaohjelmahan on hieman poikkeuksellinen monistakin syistä. Crocodiles avasi kauden kolmella kotiottelulla, pelaa nyt kaksi vieraspeliä ja sen jälkeen heinäkuussa taas kolme kotiottelua. Sen jälkeen luvassa on vielä haastava neljän vierasottelun loppurypistys.

Viime kauden ottelu oli Crusadersia vastaan menossa melko tyylikkäästi. No, ainakin kahden ja puolen neljänneksen verran, mutta sitten kotijoukkue pisti ison vaihteen silmään ja lopulta pinnat lähtivät Seinäjoelle niukasti 42-34. Luonnollisesti kotona oli vieläkin tiukempaa, eli voitto kirjattiin 38-35. No, silti voitto tuli kummastakin pelistä, kuten myös edellisellä kaudella. Yhteensä joukkueet ovat kohdanneet viidesti ja tähän mennessä Crocodiles on myös voittanut kaikki nuo ottelut.

Kuten kaikki indikaattorit kertovat, Crocodiles ei voi lähteä takki auki pullistelemaan, vaan tähänkin otteluun on suhtauduttava asian vaatimalla hartaudella, pieteetillä ja tarkkuudella. Muussa tapauksessa ottelusta tulee vaikea.

Ristiretkeläiset ovat tällä kaudella pelanneet kaksi ottelua. Kummassakin ottelussa joukkue on antanut vastustajalleen yli 60 pistettä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vastassa ovat olleet rajusti vahvistuksia haalinut Kuopio Steelers ja kestomenestyjä Helsinki Roosters, eli ei otteluohjelma ainakaan ihan sieltä helpoimmasta päästä ole lohjalaisille ollut.

Vahvoja toisia puoliaikoja

Crocodilesin alkukausi on ollut siinä mielessä hieman erikoinen, että joukkue on jokaisessa kolmessa pelaamassaan ottelussa aloittanut ottelun hieman verkkaisesti ja parantanut rajusti toisella puoliajalla. Porvoota vastaan ensimmäinen neljännes mentiin pisteittä, kuten Wolverinesiakin vastaan. Royalsia vastaan puolestaan oltiin tappiolla 14-6.

Mitä pidemmälle ottelut ovat edenneet, sitä selvemmin on Crocodiles jokaisessa ottelussaan ottanut pelin haltuunsa ja kääntänyt ne voitoiksi tai pitänyt johtoasemansa kasvattaen sen lopulta ihan selväksi. Toki joidenkin asiantuntijoiden mukaan matsi saattaa olla äärimmäisen tiukka, jos sen häviää vaikkapa 23 pisteellä. Käytännössähän se on kuitenkin neljä pistesuoritusta, eli ei sitä nyt voi mitenkään hermoja raastavaksi trilleriksi kutsua.

Toisaalta se, että pelin sisällä on onnistuttu reagoimaan loistavasti vastustajan tekemiseen, on signaali siitä, että valmennus on hereillä ja tekee oikeita oivalluksia. Vaikka edellisessä kotiottelussa jouduttiin hieman sekoittamaan valmentajapakkaakin hyökkäyksen koordinaattori Arttu Aallon oltua poissa, onnistui paikkaaja Heikki Toivola ihan kelvollisesti tuuraajana. Heikille olisi kyllä edelleen käyttöä kentälläkin. Ihan vain sivumennen sanoen.

Powell jahtaa ennätyksiä

Wolverinesia vastaan neljä touchdownia tehnyt keskushyökkääjä Christian Powell saavutti jo aiemmin kohtalaisen tarunhohtoisen 10 000 kokonaisjaardin kalkkiviivan.

Nyt horisontissa siintävät Stephen Stokesin 12 165 kokonaisjaardia, josta siis puuttuu ilmeisesti noin 1895 jaardia. Se saattaa olla tälle kaudelle vielä liian kaukana. Tuon lukeman saavuttaminen nimittäin vaatisi reilut 210 kokonaisjaardia ottelua kohti läpi koko loppukauden.

Touchdown tilastossa legendaarisella Stokesilla on tilillään 95 juostua maalia ja yhteensä komeat 117 maalia. Powellilla juostuja maaleja on nyt 90 ja kaiken kaikkiaan 108 maalia. Matkaa on siis yhdeksän touchdownia, joten siihen on olemassa kaikki mahdollisuudet ainakin lupaavan alkukauden perusteella.

Kolme peliä on tuottanut Powellille tähän mennessä seitsemän maalia, eli yli kahden maalin keskiarvolla on menty. Viime kaudella CP teki muuten 23 touchdownia. Kokonaisjaardeja puolestaan on kertynyt noin 420. Oman haasteensa kaikkien tämän kauden tilastoiden kanssa on muodostanut se, että tilastointiohjelmaa vaihdettiin eikä se ainakaan näin sivullisen silmin näytä oikein pelittävän läheskään luotettavalla tavalla. Sopii toivoa, että siihen saadaan parannusta nopeasti. Myös kaikki kauden 2023 ottelukohtaiset tilastot, kokonaistilastot ja jopa tulokset ovat kadonneet liigan sivuilta bittiavaruuteen. Epäilemättä ne ovat tallella jossakin, mutta mukavaahan olisi, että ne olisivat näkösällä lajia seuraaville.

Otteluiden painopisteestä kertoo jonkin verran se, paljonko joukkue saalistaa kokonaisjaardeja. Crocodiles on jokaisessa kolmessa ottelussaan kerännyt vastustajaansa enemmän jaardeja. Yhteensä jaardeja on saalistettu 988. Vastaavasti Butchers, Royals ja Wolverines ovat saaneet yhteensä Crocodilesia vastaan raavittua kasaan 599 jaardia. Kahdesti on Crocodilesin puolustus pitänyt vastustajansa alle 200 jaardin.

Hereillä on oltava

Vaikka Crusaders onkin hävinnyt suurinumeroisesti kaksi ensimmäistä otteluaan, kannattaa ja pitää silti olla hereillä. Jos heidän pelinrakentajansa Bryce Macina saa vapaat kädet riehua, tulos on eittämättä tuhoisaa. Steelersiä vastaan laitahyökkääjä Oskari Suoniemi napsi peräti 152 jaardia ja yhden TD:n saalistaen peräti yhdeksän koppia. Suoniemi tosin taitaa olla loukkaantumisen takia sivussa, mutta edellisessä ottelussa Crusaders esitteli uuden monitoimimies Leonardo Sofokliksen.

Kauden toisessa ottelussaan Roostersia vastaan myös keskushyökkääjä Moses Harris osoitti elonmerkkejä keräten 156 kokonaisjaardia. Vielä paremmaksi pisti liukas potkujen palauttaja Sofoklis 167 jaardillaan. Kun tähän lisätään vielä pelinrakentaja Macinan 71 juoksujaardia ja yksi maali, lienee todistettua, että kyllä Crusadersilta tulivoimaa löytyy.

Moses varsinkin on todella väkivahva sonni, jonka pysäyttäminen on todellakin se olennaisin homma, joka Crocodilesin puolustuksella on tehtävänään.

Hiukan vaikuttaisi kuitenkin numeroiden valossa siltä, että ongelmat sijoittuvat enemmänkin puolustuksen puolelle palloa, sillä niin Steelers, että Roosters ovat rohmunneet yli 500 kokonaisjaardia. Varsinkin Crusadersin heittopuolustus oli varsin vaatimaton Roostersia vastaan, joten eittämättä siellä on ollut tiedossa, mitä tällä viikolla on pitänyt puuhata ja mihin keskittyä.

Siinä todellakin on täksi kaudeksi päävalmentajaksi siirtyneellä Robert Johnsonilla melkoisesti mietittävää, millä konsteilla keskushyökkääjä Christian Powell ja pelinrakentaja Christian Arrambiden johtamat ilmavoimat pysäytetään. Arrambide on tähän mennessä löytänyt heitoillaan jo yhteensä kahdeksan eri kohdetta, minkä lisäksi myös Aatu Tuokolle on kirjattu heitetty TD Oskari Tapolalle rikki menneestä kenttämaaliyrityksestä. On siinä pysäytettävää.

Ottelu alkaa Lohjalla, Harjun kentällä, perjantaina klo 18.30 ja se näkyy luonnollisesti myös Ruutu+ -palvelusta. Toivotaan hyvää matsia myös tälle viikonlopulle!