Crocodiles ja Roosters käynnistivät maakunta- ja seurarajat ylittävän taitotietoyhteistyön

17.10.2017, 14:10

Helsinki Roostersin monivuotinen fysiikkavalmentaja Olli Jussila ryhtyy jakamaan oppejaan myös Crocodilesin pelaajille. Syksyyn 2018 kestävässä Liike ja nopeus -kehittämishankkeessa kiinnitetään erityishuomiota oikeaoppiseen tekniikkaharjoitteluun ja hyvään lihashuoltoon, joilla pyritään vähentämään sekä rasitusvammoja että loukkaantumisia.

Vahvan yleisurheilutaustan omaava Olli Jussila tutustui amerikkalaiseen jalkapalloon omien poikiensa Henrin ja Jeren harrastuksen myötä. Kun pojat siirtyivät pelaamaan Roostersiin vuonna 2011, Olli Jussila lähti mukaan valmennustiimiin. Jefupiireissä Jussila tunnetaan erityisesti Roosters Program 2014 kehittämishankkeesta, johon hän sai ideoita ja ajatuksia amerikkalaisten high schoolien valmennusohjelmista seurattuaan näitä läheltä Henrin ollessa vaihto-oppilaana Utahissa.

– Kun Ari Havulehto otti yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä, oli helppo keskustella ja löytää yhteinen sävel suunnitelmaan. Olemme Arin kanssa tuttuja jo vuosien takaa, kertoo Olli Jussila. – Oman jefu-urani aikana olen tuntenut ja kokenut, että Suomen amerikkalaisessa jalkapallossa on paljon hyvää yhteisöllisyyttä ja keskinäistä arvostusta seurojen, joukkueiden ja joukkueiden pelaajien sekä valmentajien kesken. Kun vertaan omia useiden vuosien kokemuksiani jalkapalloympyröistä, jenkkifutiksessa ollaan paljon enemmän yhtä perhettä. Amerikkalainen jalkapallo on vielä Suomessa pieni laji ja kovin kilpailu käydään muiden lajien kanssa, ei niinkään jefuseurojen kesken.

Myöskään Helsinki Roostersin päävalmentaja Juha Hakala ja puheenjohtaja Jarmo Lahti eivät vastustaneet yhteistyötä. – Haluamme olla mukana kehittämässä suomalaista jenkkifutista ja pelaajia, toteaa Jarmo Lahti.

– Myös Roosters hyötyy yhteistyöstä, kun saamme kokemusta ja palautetta Seinäjoen valmentajilta ja pelaajilta siitä, miten asiat saadaan vietyä käytäntöön ja mitä kannattaa kehittää, muistuttaa Olli Jussila.

Hanke käynnistettiin viime viikonloppuna Seinäjoella. Mukana olivat miesten ja naisten edustusjoukkueet sekä yli 15-vuotiaat juniorit.

– Ensimmäisestä luentopäivästä ja sen demoharjoituksesta jäi tosi hyvät fiilikset. Seinäjoella tiedostettiin hyvin, että tämä setti on yksi palanen heidän kehitysohjelmaansa ja se palanen pitää sovittaa tukemaan isompaa kokonaisuutta kovan työn kautta. On hieno mahdollisuus oppia tuntemaan paremmin tulevien tapahtumien myötä Crocojen valmentajia ja pelaajia. Crocodilesin ensi kesän otteluiden seuraaminen tulee olemaan entistä mielenkiintoisempaa, kun pelaajat ovat tuttuja, kertoo Olli Jussila vielä innostuneena.

– Viime kesänä joukkueemme kärsi aivan liian monista loukkaantumisista. Roostersin pelaajille loukkaantumisia tuli määrällisesti vain murto-osa tästä, vaikka heillä kausi Eurobowl-pelien myötä alkoi aiemmin ja myös loppui myöhemmin. Uskomme, että tässä taustalla ovat erot fysiikkatreenauksessa, tuumaa Crocodilesin puheenjohtaja ja takakentän puolustaja Juhani Koivumäki. – Haluamme nyt kääntää painopisteen loukkaantumisten ennaltaehkäisyyn. Ensikokemukset Liike ja nopeus -hankkeesta ovat positiiviset ja odotamme jatkoa suurella mielenkiinnolla.