Johtajuutta?

07.03.2020, 14:25

Kun vanhemmaksi elää, kokee kaikenlaista elämässä. Kokemus yleensä vahvistaa ja antaa ohjeita itselle tuleviin elämän tilanteisiin. Mikä ei tapa vahvistaa, you know.

Alkuvuonna on tullut muutaman kerran mietittyä johtamista ja johtajuutta. Kun olen saanut olla useamman yrityksen palveluksessa ja johtajiakin on ollut monia, on kaikista voinut oppia jotakin. Toiset johtaa taustalta, toiset edestä. Jotkut näyttää esimerkkiä, jotkut käskyttää. Yrityselämässä johtaminen on mielestäni helpompaa, koska yleensä motiivi työntekoon on palkka/työsopimus. Työelämässäkin on muutos ollut minun työuran aikana aikamoinen. nykyään käydään enemmän asioita läpi yhdessä ja koitetaan löytää voittava ratkaisu. Toki on myös toisenlaisia yrityksiä, joissa tätä kulttuuria ei ole.

Urheilussa johtaminen on haastavaa, koska kenelläkään vapaaehtoisorganisaatiossa ei ole ”pakkoa” olla mukana. Eli urheiluseurassa johtaminen onkin enemmän motivointia. Yksi kouluttaja kertoi aikanaan että vapaaehtoistoiminnassa johtaminen on kuin löysällä narulla toimijoiden eteenpäin työntämistä. Joukkueurheilussa tulee myös joukkueen kemiat ja yksilöiden erot haasteeksi. Hommasta tekee mielenkiintoisen myös se että tavoitteet ei aina ole kaikille selvät tai samat. Silloin tulee mieleen, onko visiot, strategia ja tavoitteet oikein ymmärretty tai esitetty.
Seuran visioita tulevaisuuteen pohdittiin helmikuussa. Itse olen näitä visiopalavereita ollut puuhaamassa useampaan kertaan. Näen visiot ”unelmina”, jotka toteutetaan strategioina eli kuinka unelmiin päästään. Siihen liittyy myös tavoitteet. Seuran johdon eli hallituksen tavoitteena on saada mahdollisimman moni mukaan näitä visioita miettimään. Aivan yhtä tärkeää, tai jopa tärkeämpää on miettiä, mitä olemme 5 vuoden päästä kuin mitä tapahtuu tällä viikolla. Nimittäin kehitystä ei tule, jos kaikki energia menee päivittäisten rutiinien hoitoon. Tämän ymmärtäminen on tärkeää, jotta kehitystä alkaa tapahtumaan. Eli kun näitä kehitys/visiopalavereita järjestetään, kannustan kaikkia mukaan.

Bullerintien Elisa monitoimihalli on hyvä esimerkki visioista ja niiden toteutumista. 2000 luvun alkupuolella juteltiin Kaverin kanssa, että olisi hienoa, kun olisi oma talviharjoittelupaikka. Harjoitteluhallissa olisi välineistö aina paikalla ja sopivasti tilaa harjoitella. Aikaa kului, mutta 2011 vuonna alkoi ilmaantua muitakin samanlaisia unelmia omaavia lähipiiriin. 2013 Saatiin SSU:n ja Sisun kanssa Elisa monitoimihalli valmiiksi. Crocodiles juniorityö ja toiminta on loikannut valtavasti eteenpäin tuon vision toteutumisen ansiosta Jotkut asiat vaan tapahtuu pidemmällä aikavälillä, mutta kannattaa ”unelmoida” sekä visioida.

Aerosmith – Dream on