Zacok sai pelioikeuden yliopistoon

24.11.2017, 16:31

Seinäjokelaisen Crocodilesin kasvatti, slovakki jenkkifutaaja Filip Zacok, sai vihdoin ja viimein pelioikeudet Pohjois-Amerikan yliopistosarjojen NCAA I divisioonaan. Hän saa pelata seuraavat neljä kautta Indiana State Sycamoresin väreissä.

Zacokin neljän vuoden täysi stipendi oikeuttaa paitsi pelaamaan, myös opiskelemaan yliopistossa, eli karkeasti sanottuna, pahinta mitä nuorukaiselle voi sattua on se, että hän valmistuu yliopistosta ja oppii kielen saaden mahdollisuuden edetä työelämässä ties kuinka pitkälle.

Zacokin siirtyminen Indiana State yliopistoon muistuttaa pienimuotoista salapoliisitarinaa, jossa kaikki mahdolliset kivet ja kannot käännettiin nurin erilaisten todistusten ja papereiden toimittamiseksi Yhdysvaltojen yliopistourheilua hallinnoivalle NCAA:lle.

Aiemmin kamppailulajeja harrastanut nuori jenkkifutari on kuitenkin esimerkki siitä, mitä voi saavuttaa kovalla työllä. Judossa Slovakian mestaruutta juhlinut Zacok aloitti jenkkifutiksen perheen muutettua Seinäjoelle. Vaahteraliigassa hän debytoi kaudella 2015 ja hänet valittiin sarjassa vuoden tulokkaaksi ja itseoikeutetusti myös sarjan tähdistöjoukkueeseen.

Zacok matkustaa Indianaan tammikuun alkupuolella. Hän pääsee harjoittelemaan koko kevään ja on näin kesällä valmis ensimmäiseen, elokuussa alkavaan täyteen kauteensa Pohjois-Amerikassa.

Suomen kansalaisuuden hankkineen Zacokin reitti Terre Hauten kaupunkiin ja Indiana Staten yliopistoon on varmasti yksi suomalaisurheilun todellisista saduista, joka saattaa hyvinkin innoittaa muitakin nuoria urheilijoita.

– Aika iso stressi poistui kun sain NCAA:lta pelioikeuden. Tammikuun toisella viikolla pitää olle siellä paikalla, joten ennen sitä haluaisin vielä käydä Slovakiassa ja viettää aikaa kavereiden kanssa, huojentunut Zacok kertoo.

– Tulen asumaan yliopiston kampuksella kaksiossa ja tietenkin se hiukan jännittää, että millainen tuleva kämppis sitten on. Toisaalta jännitti se hiukan tulla aikoinaan tännekin, eli uskon, että kaikki menee kyllä ihan hienosti, jatkaa Zacok, jonka pakkausprojekti ei ole vielä edes alullaan.

– No, kaikki lähtee mukaan, mitä laukkuihin mahtuu, mutta mitään ei ole vielä kasassa, nauraa puolustuksen linjan päässä parhaiten viihtyvä atleetti.

Kannattaa pitää mielessä, että nyt Chicago Bullsin NBA-joukkueessa loistava Lauri Markkanen valitsi koripallourallaan samanlaisen reitin. Se, onko Zacokilla jossakin vaiheessa mahdollisuuksia kasvaa niin erinomaiseksi omassa lajissaan, että hänet kaapataan lajin taalaliigaan, NFL:ään, jää tietenkin nähtäväksi.

Saavutus on jo nyt kovaa luokkaa, muta tulevat vuodet kertovat sen, millainen pelimies Zackista lopulta kasvaa. Se on ainakin varmaa, että kasvattajaseurassa monella on syytä ylpeyteen. (omm)