TAFT vs Crocodiles

Vaahteraliigan ottelu 7.8.2016 kello 16:00 Myyrmäen jalkapallostadion, Vantaa

Lopputulos: 7 - 31 (0 - 31)

Otteluennakko

Neljän peräkkäisen vierasottelun putkeaan loppusuoralle saatteleva Crocodiles matkustaa sunnuntaina Vantaan Myyrmäkeen, missä se kohtaa vielä nollakerhossa olevan paikallisen TAFT:n. Moni tuijottaa sarjataulukkoon, jossa seinäjokelaisjoukkue on kakkosena ja uskoo edessä olevan kevyen kenttälounaan.

Ei muuten kannata. Vaikka TAFT ei ole ainuttakaan peliään vielä onnistunut voittamaan, on tähänkin otteluun syytä suhtautua vakavasti ja syvällä hartaudella, jos aikoo kairata mukaansa kaksi sarjapistettä ja varmistaa siinä sivussa kotiedun pudotuspeleihin.

Vaahteraliiga on tällä kaudella osoittanut sen, että sarjassa ei ole helppoja pelejä. Vaikka suurin osa otteluista on saattanutkin mennä jokseenkin ennakkokaavailuiden mukaan, monet niistä ovat olleet tiukkoja ja pelien sisällä on sattunut monenmoista.

Tässäkään tapauksessa Myyrmäkeen ei kannata mennä henkseleitään paukutellen ja kuvitella vain kaunistelevansa tilastoja. Sinne kannattaa ihan oikeasti mennä sillä asenteella, että peli pelataan tosissaan. Tämänkin lajin historiasta löytyy monen monta esimerkkiä siitä, miten voi käydä, jos asenne ei ole tapahtuman edellyttämällä tasolla.

Missään tapauksessa Crocodilesin asennetta ei järin suuresti voi tällä kaudella moittia. Joukkue on pelipäivän ollessa kalenterissa ollut jokseenkin joka kerta läsnä paitsi fyysisesti, myös henkisesti. Tai ainakin sen verran, että homma on hoidettu pisteiden valossa kunnialla.

kaksi ensimmäistä vierasottelua on jo kyetty hoitamaan esimerkillisesti kotiin. Ensin kaatui Royals Vaasassa 32-24 ja sen jälkeen Saints Tampereella 42-14. Kauden aiemmissa vieraspeleissä joukkue on jo kaatanut Butchersin ja Trojansin. Jäljellä ovat siis sunnuntain keikka ja sen jälkeen vielä visiitti Roostersin pesään Velodromille.

Tässä kohtaa sarjaa on kaikki edelleen auki Crocodilesin osalta. Voittamalla sunnuntaina kotietu varmistuu. Tappiolla jää paljon jossiteltavaa. Voittamalla niin sunnuntaina kuin seuraavana perjantainakin vieraissa Roostersin yli kahdella pisteellä jää runkosarjan viimeiseen otteluun Trojansia vastaan peliin jopa piikkipaikka.

Parasta on kuitenkin keskittyä yhteen ja ainoaan kamppailuun kerrallaan, joten jätetään spekulaatiot sikseen.

Lienee ihan kristallinkirkasta, että Crocodilesin hyökkäys tulee kokeilemaan kepillä kesäistä jäätä, eli pelinrakentaja Justin Sottilare etsii kirurgin tarkkuudella TAFT:n puolustuksesta ne potentiaaliset kohdat, joihin iskeä. Aina ajoittain otteluita seuraava alan harrastaja saattaisi olettaa, että ensin katsotaan, löytyykö juoksulinjoja. Palloa kantaa joka tapauksessa joku muu kuin ainakin tästä ottelusta taas sivussa oleva Kevin Marshall Jr, joka Tampereella teki kolme touchdownia.

Potentiaalisia paikkaajia löytyy niin Niko Lestrin kuin June Robinsoninkin muodossa tai sitten pistetään palloa sarjan ainoan kiinalaisen, Jie Lin, kainaloon. Tai yhden Koivumäen syliin. Tai sitten jonkun muun. Onhan noita.

Mikäli TAFT:n takakentän tilanne on niin murheellinen kuin miltä se näyttää, voi olla, että sieltä löytyy tilaa heittopeleille, joista Sottilare kyllä ihan oikeasti kovasti tykkää. Miehellä on kättä ja silmää sen verran, että tähän mennessä touchdownia on heittopelin jälkeen juhlittu jo 34 kertaa. Se on ihan kohtuullisen paljon kun viskoo melkein neljä maalia ottelussa. Jaardeja Sottilare on myös heittänyt liigassa eniten, eli reilut 275 jaardia ottelussa.

TAFT:n pelinrakentajan tontti ei oikein ole kadehdittava. Siellä on nimittäin pitänyt pikkaisen kiirettä. Pelinrakentajana ovat pelanneet tähän mennessä Cole Webb, Cedric Johnson ja jopa Stephen Stokes. Jokainen pystyy ihan omillakin tekemisillään aiheuttamaan päänvaivaa, eli jalat pelaavat siinä missä käsikin.

Joukkueiden kohdatessa Seinäjoella ottelun alku oli oikeasti erittäin tasainen, mutta lopulta numerot kirjattiin Crocodilesille selvästi 42-0 (21-0). Tuossa ottelussa myös kotijoukkueen nuoriso-orkesteri sai näytön paikkoja onnistuenkin ihan mukavasti.

Pisteiden tekemisestä kyseisessä kamppailussa vastasivat kolmesti onnistunut Tim Thomas, kahdesti TD:a tuulettanut André Feuerherdt ja Niko Lester. Sunnuntaina jälleen väliviikon jälkeen mukana oleva Spencer Cutlan potki kaikki lisäpisteet haarukkaan.

Yhteensähän joukkueet ovat Vaahteraliigassa kohdanneet 14 kertaa. Näistä ensimmäisen voitti TAFT 14-13 Joupiskalla, mutta sen jälkeen Crocodiles on vienyt viimeiset 13 kamppailua nimiinsä. Osa on ollut todella tiukkoja vääntöjä, kuten kesän 2014 vierasmatsi Vantaalla, joka päättyi Crocodilesin 23-20 –voittoon, mutta on siellä seassa muutama hiukan selvempikin kamppailu.

Tässä matsissa irti pääsee myös britti linjamies Thomas Malagodi, joka saapui pelaamaan muutaman matsin tälläkin kaudella oltuaan mukana joukkueessa jo kahdella edelliselläkin kaudella.

Numeroita tuijotellessa peli vaikuttaa siis etukäteen selvältä. Crocodiles hyökkäys on ollut liigan tehokkain tehtyään keskimäärin yli 37 pistettä otteluun. Kaiken rehellisyyden nimissä, kyllä tuolla pistemäärällä ottelu pitääkin voittaa. TAFT puolestaan on saanut aikaiseksi vajaat 14 pinnaa matsia kohti. Sillä voittaminen on vaikeaa, joskaan ei ihan mahdotonta.

Crocodilesin puolustus taas on antanut juuri tuon alle 14 pinnaa ja vastaavasti TAFT:n puolustus on joutunut antautumaan 34.8 pisteen verran matsia kohti.

Ihan mielenkiintoinen yksityiskohta on, että TAFT:n heittohyökkäys on sarjajohtaja Roostersia parempi tähän mennessä! Roosters tosin on tilastokummajainen, sillä se on tässä kohdassa kautta sarjan huonoin heittojoukkue. Sitä ei muuten olisi ainakaan Seinäjoella uskonut todeksi. Toisaalta, ehkä punakone on tehnyt vain ja ainoastaan tarvittavan jokaisessa ottelussa ja sehän on siis riittänyt voittoon joka kerta.

Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että nyt vastakkain on sarjan kaksi heikointa juoksuhyökkäystä. Ei oikein kauheasti imartele kumpaakaan.

Ei muuten imartele sekään vantaalaisia, että joukkue on pelannut jo 22 peräkkäistä tappiollista ottelua. TAFT on viimeksi voittanut ottelun Vaahteraliigassa 11.8.2014, jolloin Helsinki Wolverines kaatui 31-14.

Otteluhan alkaa Myyrmäessä klo 16.00 sunnuntaina, joten eipä sitten muuta kuin hoodeille katsomaan, miten homma hoituu.


Otteluraportti

Crocodiles ratkaisi kolmannen peräkkäisen vierasottelunsa kamppailun ensimmäisellä neljänneksellä tehden kolme touchdownia. Siitä ei sarjajumbo Vantaan TAFT toipunut koko ottelun aikana.


Jo lähes kättelyn yhteydessä Crocodiles lähti omille teilleen, sillä Niko Lester palautti 75 jaardin aloituspotkun välittömästi maaliin saakka. Puolustus puolestaan pakotti vantaalaisten hyökkäyksen lentopotkuun ja näin iski vierasjoukkue uudelleen heti toisella hyökkäysvuorollaan.

Pelinrakentaja Justin Sottilare löysi heitollaan taas kerran joukkueensa parhaana palkitun Lesterin, joka teki toisen maalinsa. Tiimalasissa aikaa oli ehtinyt valua vaivaiset alle neljä minuuttia kun Spencer Cutlanin potki lisäpisteen haarukkaan ja näin oltiin vierasjohdossa numeroin 14-0.

Sekään ei riittänyt ahneille vesipedoille, vaan lisää tuli lunta tupaa TAFT:lle. Pelikelloon jäi reilut kaksi minuuttia jäljelle ensimmäistä neljännestä kun Sottilare löysi heitollaan Cutlanin ja lisäpistepotkun jälkeen ensimmäisen neljänneksen loppunumerot olivat Crocodilesin eduksi 21-0.

Toisella neljänneksellä vieraat ratkaisivat kotiedun tämän kauden pudotuspeleissä tekemällä vielä kymmenen pistettä ennen taukoa.

Lesterin ottelun kolmas touchdown syntyi Sottilaren neljän jaardin heitosta ja Cutlan potki paitsi lisäpisteen haarukkaan, myös yhden 43-jaardisen kenttämaalin. Näin MUP Stadionilla mentiin tauolle 31-0 –vierasjohdossa. Tuollaisista numeroista ei parempikaan joukkue ihan helposti nouse, eikä ainakaan tämän kamppailun jälkeen edelliset 23 otteluaan Vaahteraliigassa hävinnyt ryhmä, jollainen TAFT on.

Lester ja Cutlan muuten tekivät kahteen pekkaan kaikki 31 joukkueensa pistettä. Näistä kahden passin Lester värkkäsi 18 pistettä ja britti Cutlan loput 13.

Otteluhan oli kokonaisuutena varsinainen suomalaisen urheiluyhteiskunnan normien mukainen iloinen perhetapahtuma, jossa kaikki pelasivat.

- Niin muuten pelasivat. Ihan joka jätkä pelasi. Ekan puolustusdriven jälkeen ruvettiin pistämään reservejä sisään ja lopulta meillä ei puolustuksessa käynyt enää kentällä kuin yksi aloittava pelimies, iloitsi joukkueen päävalmentaja Henri Kotanen hyväntuulisena ottelun jälkeen.

On aivan oikein ja fiksua pistää nuoria pelaajia otteluun ja antaa heille peliaikaa, jos tulos sen sallii. Joskus tulee vielä paikka, että ei voi edes tuijottaa tulokseen ja silti on laitettava kokemattomampi pelaaja kehiin. Näissä otteluissa on hyvä hankkia tuota kokemusta ja kerätä downeja vyölle. Sieltä näitä omia poikia nousee isompiin rooleihin, sillä seuraavat pentueet ovat jo kovaa vauhtia tulossa vaanimaan paikkaansa liigatasolla.

Toisella puoliajalla Crocodiles ei pisteiden tekemisessä enää onnistunut. Yksi missattu fiilari, yksi rähmäys ja yksi syötönkatko sen sijaan hiukan jäivät harmittamaan valmentajaakin.

- No, voisi kai sanoa, että niissä perseiltiin huolella. Toisaalta hyökkäys rullasi kyllä kaksi neljännestä ihan mukavasti, Kotanen totesi.

Voitto Vantaalla tarkoitti sitä, että Crocodiles varmisti kotiedun tämän kauden pudotuspelien semifinaaliin. Vastaansa se saa joko tällä hetkellä kolmantena olevan Turku Trojansin tai nelosena majailevan Vaasan Royalsin, sillä vain ihme voi pudottaa vaasalaiset neljän sakista.

Toki tähän vaikuttaa myös se, että Crocodiles kohtaa jo tulevana perjantaina mestarijoukkue Roostersin TV-ottelussa vieraskentällä. Voittamalla sen enemmällä kuin kahdella pisteellä on vihreänuttuisilla vielä mahdollisuus jopa runkosarjan voittoon. Luonnollisesti se vaatisi sitten vielä voittoa runkosarjan viimeisessä ottelussa Trojansia vastaan kotikentällä.

Vaikka sunnuntain ottelu olikin lopulta kohtuullisen helppo juttu, eikä turboruuvia tarvinnut kiristää aivan äärimmäiseen asentoon, löysi päävalmentaja Henri Kotanen hyviäkin juttuja joukkueensa tekemisestä.

- Hyökkäys toimi kaksi neljännestä hyvin. Hyvää oli myös Thomas Malagodin paluu puolustuksen linjaan ja se, että näimme June Robinsonin pystyvän pelaamaan, vaikka emme häntä käyttäneetkään paljon, luetteli joukkueen päävalmentaja Henri Kotanen ottelun positiivisia asioita kotiedun lisäksi.

- Koko peli mentiin suomalaisilla keskushyökkääjillä Kevin Marshallin oltua poissa. Ekan puolustusvuoron jälkeen päästiin pistämään kakkosryhmä kehiin ja lopussa meillä kävi vain yksi aloittava puolustuksen pelaaja enää kehissä, eli kokonaisuutena tämä oli tällainen ”kaikki pelaa”-matsi, naurahti Kotanen.

Kotanen ei suostunut tarkemmin ottamaan kantaa siihen, kumpi olisi sopivampi vastustaja välierissä, Turku vai Vaasa. Pelattava sekin semifinaali ottelu kuitenkin on. On aivan sama, kuka on vastassa, jos tavoittelee menestystä, kaikki matsit on onnistuttava voittamaan.

- Royals on hyvässä nosteessa, eli tuskin heitä vastaan mitenkään mukava olisi pelata muuten kuin taloudellisesti, suostui Kotanen taiteilemaan.

Kotasen sanoissa on vinha totuus. Vaikka runkosarjan voittaja kuittaakin 1000 € palkinnon, tienaa Crocodiles taatusti moninkertaisesti tuon summan, jos Eevia Areenalle astelee vieraaksi Royals välieräpeliin. Noh, sallittakoon pieni spekulaatio, eli parastahan olisi voittaa runkosarja ja saada sen jälkeen Vaasa kotikentälle. Varmaa on se, että viime kauden finalistit eivät välierässä tule kohtaamaan.

Tilastotkin kertovat sen, että Crocodilesin hyökkäys toimi ja toteutti peliä oikeastaan vain kahden neljänneksen verran. Sen jälkeen ei suurtekoja enää nähty. Pelinrakentaja Justin Sottilaren päivää voisi kuvailla ehkä parhaimmillaankin keskinkertaiseksi. Mies heitti toki kolme maalia, mutta myös yhden syötönkatkon ja hänelle varsin vaatimattomat 203 jaardia. Toki onnistumisprosentti oli tälläkin kertaa yli 60, eli sen valossa ei Sottilarea järin paljon voi moittiakaan.

Juoksuhyökkäys oli pääsääntöisesti Jussi Koivumäen ja Jie Lin harteilla, jotka kantoivat palloa yhteensä 16 kertaa. Se ei ole järin paljon, mutta Niko Lesteriä käytettiin vain kahdesti, eli Kevin Marshallia ei pelivermeissä nähty tälläkään kertaa.

Numeroiden valossa ranskalaisen tukimies Matthieu Fayardin hankkiminen on ollut erinomainen veto. Mies oli taklaustilaston ykkönen, nappasi yhden rähmäyksen, säkitti pelinrakentajan kertaalleen ja kaatoi pallonkantajan kahdesti aloituslinjan takana. Aivan kelvollista toimintaa siis.

Yhteensä Crocodilesin puolustus taklasi pallonkantajan aloituslinjan takana peräti kahdeksan kertaa ja säkitti pelinrakentajan kahdesti, eli tässäkin valossa homma toimi kohtuullisen mukavasti. Luonnollisestikin kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että nyt ei vastassa ollut liigan elittihyökkäys.

Englantilaisen Thomas Malagodin ensiesiintyminen tällä kaudella kertoi ainakin sen, että äijä on kunnossa ja tulee auttamaan juoksupelin tappamisessa todella paljon.

Kokonaisuutena tilanne näyttää tällä hetkellä Crocodilesin kannalta ihan hyvä ennen kahta viimeistä runkosarjan peliä, joista seuraavana on edessä Roosters vieraissa.

Linkit

Tilastot

© Crocodiles 2019

Powered by Capnova -- Design by Mainostoimisto Oddmob