Roosters vs Crocodiles

Vaahteraliigan ottelu 12.8.2016 kello 18.30 Velodromi, Helsinki

Lopputulos: 23 - 27 (0 - 10)

Otteluennakko

Perjantaina TV-kamerat on kuljetettu Helsinkiin, Käpylän Velodromille, missä kohtaavat sarjaa puhtaalla pelillä johtava isäntäjoukkue Roosters ja toisena oleva Crocodiles, jonka kauden ainoa tappio tuli juuri helsinkiläisjoukkuetta vastaan todella harmillisesti Eevia Areenalla numeroin 29-27 ehkä hiukan kyseenalaisella kenttämaalilla. Tuo maali ei kuitenkaan ollut se suurin ongelma heinäkuisena lauantaina, vaan sen suurimman ongelman nimi oli Roostersin keskushyökkääjä Jaycen Spears.

Heinäkuun kotiottelussa siis elohopeamainen Spears juoksi yli, ohi ja ympäri kotijoukkueen puolustuksen saalistaen ottelussa muhkeat 168 jaardia. Toinen tappava ase oli tuossa ottelussa onnistunut vierasjoukkueen heittohyökkäys. Bernard Luster keräsi yli 140 jaardia ja kaksi touchdownia nimiinsä Kimi Linnainmaan tehtyä yhden TD:n Micah Brownin heitosta. Asiat olivat tuossa ottelussa omalla laillaan päälaellaan Roostersin hyökkäyksen osalta, sillä kokonaisuutena tällä kaudella joukkueen heittohyökkäys ei ole ollut läheskään niin vakuuttava kuin juoksuhyökkäys.

Vastaavasti Crocodilesin hyökkäys ei juosten päässyt oikeastaan yhtään mihinkään. Pelkällä heitolla ei Roostersin tasoista joukkuetta horjuteta, sen kertoo lopputuloskin. Heittämällä toki edettiin siinä ottelussa miltei 300 jaardia, mutta pelkkä ilmakaruselli ei yksinään riitä.

Toivon mukaan tuon kamppailujen jälkeen tapahtuneet muutokset Crocodilesin kokoonpanossa auttavat pallon kummallakin puolella. Hyökkäyksessä Kevin Marshall Juniori vaihtui tällä viikolla Suomeen saapuneeseen tuoreeseen Turkin mestariin, Stevie Strotheriin, jonka CV ainakin vaikuttaa ihan miehekkäältä. Tosin vasta teot kentällä näyttävät sen, millainen tekijä hän oikeastaan onkaan.

Puolustuksen puolella muutoksia on nähty enemmänkin heinäkuisen kohtaamisen jälkeen. Linjaan ovat tulleet ranskalainen Robin Mouton ja tuttu kaveri edelliseltä kahdelta kaudelta, eli britti Thomas Malagodi. Tukimiesosastoa puolestaan vahvistaa mainiosti joukkueeseen kotiutunut Matthieu Fayard, joka on pelannut tähän mennessä jo kolme matsia ja osittanut olevansa odotisten arvoinen hankinta.

On siis päivänselvää, että Crocodilesin juoksupuolustus on vahvistunut ja onkin mielenkiintoista katsoa, kuinka se onnistuu Jaycen Spearsin pysäyttämisessä. Nyt kannattaa kuitenkin pitää mielessä, ettei Spears suinkaan ole joiukkueen ainoa ase. Keskushyökkääjän tontille on tarjolla niin Alexander Kuronen, Karri Pajarinen kuin Esa Vanhojakin. Sen lisäksi pelinrakentaja Micah Brown osaa kyllä tarvittaessa juosta ihan itsekin.

Tarjolla on isojen miesten kiiihkeää poikapainia linjoissa, sillä siinä se ratkeaa, onko Spearsilla tilaa juosta tai yhtä lailla, mahtuuko Strother pujottelemaan niistä aukoista, jotka Crocodilesin linja pystyy murtamaan. Vai pystyykö murtamaan, sekin on kysymys, jota kannattaa seurata. Tietenkin olennaisinta on, että linja pystyisi antamaan pelinrakentaja Justin Sottilarelle edes hiukan aikaa pistää pallo liikkeelle. Tähän mennessä Sottilare on ollut ihan OK, sillä miehen onnistumisprosentti on kohtuullisen kova, 62.6. Se on liigan paras. Hän on heittänyt eniten jaardeja, eli 2682 ja ylivoimaisesti eniten touchdowneja, eli 37 kpl.

Tärkeimpiä avainkohtia ottelussa on tietenkin se, kuinka Crocodilesin laitahyökkääjät Timothy Thomas, Spencer Cutlan, André Feuerherdt, Vili Rajamäki ja Niko Lester saavat pallot kiinni, sekä se, pystytäänkö ilmasirkuksen voimin ahdistamaan Roostersin takakenttää tarpeeksi, jolloin tilaa juoksullekin avautuu. Luonnollisesti myös erittäin nopea Strother on valomiina heittokuvioissa, joten varmasti siellä on jotain pientä yritetty keksiä isäntien päänmenoksi. Se, onnistutaanko aiheuttamaan tarpeeksi radikaali sulkasato kukonpojille, jää nähtäväksi.

Yksi mielenkiintoinen yskityiskohta Roostersin kokoonpanossa on se, että joukkueessa on neljä jenkkiä. Vain kolmehan saa olla samaan aikaan ottelupöytäkirjasta, joista kaksi saa olla yhtä aikaa kentällä. Edellisessä kamppailussaan Roosters lepuutti keskushyökkääjä Spearsia ja sai näin vasta joukkueeseen liittyneelle Jabari Harrisille pelin alle. Harris pelasi ottelussa pääsääntöisesti laitahyökkääjänä, mutta pystyy vallan mainiosti pelaamaan myös pelinrakentajana, jolla tontilla hän on Suomessa enimmäkseen viihtynytkin.

Ottelu on 48. kohtaaminen joukkueiden välillä, eli kohtuullisen usein on kypärät kolisseet keskinäisissä koitoksissa. Roosters on voitoissa niskan päällä ja joskus matsit ovat olleet melko selviäkin. Puoleen jos toiseen, voisi sanoa. Vastaavasti matkan varrella on nähty muutama melkoinen trillerikin ja ainakin ajtuksen tasolla luvassa on varmasti todella jännittävä ja mielenkiintoinen Vaahteraliigan laatukamppailu.

Ainakin ennakkoon ottelu vaikuttaa ihan mielenkiintoisen tasaiselta. Panoksenahan on runkosarjan voitto. Jos Roosters voittaa, varmistaa se samalla runkosarjan voiton ja Crocodiles tulee sijoittumaan toiseksi. Jos Crocodiles voittaa ottelun yhdellä pisteellä sama aiemmin mainittu skenaario toteutuu. Mikäli kävisi niin, että Crocodiles onnistuisi saapimaan mukaansa suuremman kuin kahden pisteen voiton, jäisi Crocodilesin päätöskierroksen otteluun Turku Trojansia vastaan Eevia Areenalla paljon panosta, eli silloin vesipedoilla olisi jopa mahdollisuus napata runkosarjan voitto. Missään tapauksessa sen enempää Roosters kuin Crocodileskaan ei voi enää kotietuaan menettää.

Vaikka matsi onkin nähtävissä sekä Ruutu+ palvelussa, että Nelonen Pro -kanavalla, kannattaa ehdottomasti mennä paikanpäälle Velodromille, sillä kyllähän urheilu on livenä ihan parhautta. Telkkarista ja muista palveluista ennakkoturinat alkavat klo 18.00 ja matsi 18.30.


Otteluraportti

Crocodiles matkusti perjantai-illan TV-kamppailuun Käpylän Velodromille Pohjanmaalta katsottuna syrjäiseen Suomeen kohtaamaan viime kauden mestarijoukkue Helsinki Roostersin otteluun, joka oli ennakkoon varsin merkityksellinen kummallekin joukkueelle. Jos kotijoukkue olisi onnistunut voittamaan ottelun, olisi se samalla varmistanut runkosarjan voiton ja jättänyt Crocodilesin odottelemaan muiden pelien tuloksia miettiessään sitä, kuka tulee vastaan semifinaaliin, joka pelattaisiin sunnuntaipäivänä.

Nyt kävi kuitenkin niin, että Crocodiles maksoi heinäkuiset kalavelat. Vieraat ottivat tarvittavan yli kahden pisteen voiton viimeisen sekunnin kenttämaalilla ja samalla pitivät itselleen oven raollaan runkosarjan voittoa ajatellen. Numerot Käpylän Velodromilla kirjattiin Crocodilesille lukemin 27-23 (10-0) ja ihan kaiken rehellisyyden nimissä olisivat ainakin taukonumerot saattaneet olla selvemmätkin, mutta se puolestaan kielii isäntien tasosta, että näin ei ollut. Vaikka Crocodiles olikin hallitsevampi osapuoli kentällä, pysyi Roosters sitkeästi pelissä mukana koko ajan, eikä luovuttanut missään vaiheessa.

Missään nimessä se ei kaukana ollut, etteikö mukaan olisi lähtenyt vain yhden pisteen voitto, jolla ei käytännössä olisi ollut sen suurempaa merkitystä minkään asian suhteen Crocodilesille. No, ehkä se olisi kuitenkin maistunut, mutta sarjataulukkoon sen vaikutus olisi ollut sangen merkityksetön. Näinpä Spencer Cutlanin kenttämaali ottelun lopussa teki voitosta juuri sen himpun verran maukkaamman kuin monikaan osasi odottaa.

Ottelun ensimmäinen puoliaika sujui melko lailla vierasjoukkueen dramaturgien laatiman käsikirjoituksen mukaisesti. Vieraiden puolustus pysäytti heti kättelyssä Jaycen Spearsin juoksut ja Roosters joutui pistämään pallon taivaalle lentopotkulla. Paljon paremmin ei sujunut tokikaan vieraiden ensimmäinen hyökkäysvuoro, joka sekin päättyi Spencer Cutlanin hyvään lentopotkuun.

Toisella hyökkäysvuorollaan Roosters pelasi neljännellä yrityksellä upporikasta ja rutiköyhää lähtien hakemaan uusia yrityksiä Crocodilesin kenttäpuoliskon 46 jaardin kohdalta. Heittopeli pysähtyi kuitenkin Joonas Raatikaisen siroon kätöseen ja näin Crocodiles sai erinomaiset kenttäasetelmat toiselle hyökkäysvuorolleen käyttäen tilanteen myös säälittä hyväkseen. Stevie Strotherin kaksi lyhyttä juoksua ja Cutlanin yksi kelpo 20-jaardinen koppi petasivat hyvän paikan vieraille. Sen joukkue myös hyödynsi, sillä Strother karkasi vasemmalta läpi pujotellen pallo kainalossa maaliin saakka touchdownin arvoisesti. Cutlanin lisäpiste vei vieraat 7-0 -johtoon.

Crocodiles onnistui ottelussa pelaamaan hienoja pitkiä hyökkäysvuoroja ja se on yleensä melko tehokas tapa pitää Roostersin juoksukone Jaycen Spears kurissa. Jos hän katselee sivurajalta peliä, niin silloin ei tarvitse vikkelistä jaloista olla huolissaan. Crocodilesin toisen neljänneksen ensimmäinen hyökkäysvuoro kesti muhkeasti yli kuusi minuuttia. Toki olisi toivonut, että se olisi tuottanut touchdownin, mutta Spencer Cutlanin 30-jaardinen kenttämaalikin maistui. Vielä puoliajan lopussa Crocodile sai pallon haltuunsa Tuomas Leinosen osoitettua erinomaista pelinlukutaitoaan. Hännappasi Micah Brownin heiton hyppysiinsä ja palautti syötönkatkoa vielä kaupan päällisiksi 21 jaardia. Tuosta turnoverista Crocodiles pääsi hakemaan vielä kenttämaalia, mutta Curtis Slater blokkasi sen kun kellossa oli vaivaiset kolme sekuntia ja näin tauolle mentiin vieraiden johtaessa 10-0.

Syystä, toisesta tai kolmannesta tauon jälkeen pelaaminen on ollut Crocodilesille hankalaa. Siis ei ainoastaan tänään, vaan monessa muussakin ottelussa. Jollakin tavalla tuntuu, että jalat jäävät koppiin. Toisaalta on annettava tunnustusta myös Roostersille, siitä, että joukkue pystyi reagoimaan ensimmäisen jakson tekemisiinsä tai pikemminkin tekemättä jättämisiinsä. Roosters tuli puoliajalta kolmannelle neljännekselle selvästi valmiimpana ja pystyi heti pysäyttämään Crocodilesin hyökkäyksen iskien taululle touchdownin Jaycen Spearsin toimesta. Onni Juvonen pisti lisäpisteen haarukkaan ja näin kotijoukkue nousi kolmen pisteen päähän vieraistaan.

Aivan erityisen näyttävästi ei sujunut Crocodilesin seuraava hyökkäyksevuorokaan, sillä pelinrakentaja Justin Sottilare luki tilanteen täysin päin seiniä Santtu Äyräväisen näytettyä ensin blitzia, mutta pakitettu sen jälkeen. Pallohan tulikin suoraan Äyräväisen näppeihin kuin tilattuna. Se siitä hyökkäysvuorosta. Onneksi sentään puolustus ilmoittautui työmaalle halukkaana toimimaan. Roosters pelasi tälläkin hyökkäysvuorollaan neljännen yrityksensä. Matkaa oli kolme jaardia uusiin, mutta Spearsin juoksu tyrehtyi Filip Zacokin ja Juhani Koivumäen käsittelyssä.

Liekö sitten puolustuksen tekeminen sytyttänyt myös hyökkäyksen herrasväen, sillä seuraava drive sujui paljon paremmin. Tarjolla oli sekä heittoa, että Strotherin juoksua, sekä hiukan myös kasvosuojukseen tarttumista ja näin oltiinkin isäntien 23 jaardin kohdalla, mistä Justin Sottilare viskasi pelivälineen Niko Lesterille touchdownin arvoisesti ja Cutlan kengitti soikion haarukkaan. Numerot muuttuivat alle neljässä minuutissa vierasjohdoksi numeroin 17-7.

Ja jos joku kuvitteli tässä kohtaa, että peli on taputeltu niin vääräsä oli ja pahasti. Roosters pisti pystyyn todella pitkän ja tehokkaan driven. Noin neljän ja puolen minuutin hyökkäysvuoron jälkeen Brownin heitto löysi Onni Juvosen touchdownin arvoisesti ja Roosters onnistui vielä pelaamalla hankkimaan kaksi lisäpistettä. Oltiin tilanteessa 17-15 vieraille.

Kotijoukkueen aloituspotkuissa oli havaittavaissa se, että Crocodilesin palauttajia pyrittiin selkeästi välttelemään. Näin toisessa linjassa ollut Juhani Koivumäki sai palauttaa Juvosen potkua kahdeksan jaardia. Vaikka palautus ei sinällään pitkä ollut, päätyi se kuitenkin hyvään kenttäasetelmaan ja siitäkös Justin Sottilare adjutantteineen kiitti. Ensin pistettiin pallo ilmojen teille Cutlanille ja sitten soikio Strotherin kainaloon. Strother puolestaan katsoi, että nyt on ajankohtaista juosta toinen mukava siivu ja tuloksena oli 29-jaardin TD. Cutlanin potkun jälkeen lukemat olivat 24-15 vieraille. kellossa oli kuitenkin vielä tasan seitsemän minuuttia, eli siinä ajassa ehtii tapahtua paljon ja monenlaista. Niin tietenkin myös tällä kertaa.

Roosters otti kahdesti uudet yritykset Micah Brownin omilla juoksuilla ja kertaalleen Robin Drockilan kopilla. Päälle päätteeksi oli tietenkin odotettavaa ja luonnollista, että kavennuksen juoksu juuri Jaycen Spears. Lisäpisteyrityksestä isänntä tekivät taas kaksi pinnaa ja oltiin lukemissa 24-23. Näillä numeroillahan voiton arvoa olisi himmentänyt se, että sarjapisteiden ollessa tasan Roosters olisi ylempänä sarjataulukossa joka tapauksessa. Niinpä Crocodilesin oli todellakin pakko lähteä hakemaan vielä yhtä pistesuoritusta pitääkseen avaimet omissa käsissään runkosarjan voittoa ajatellen.

Hyökkäysvuoro alkoi Omalta 24 jaardin linjalta siinä mielessä ihan mukavasti, että vielä viime kaudella Porvoossa pelannut Sebastian Krbin otti kasvosuojukseen tarttumisesta 15 jaardin rangaistuksen ja näin päästiin edes pois omalta vaaravyöhykkeeltä hiukan väljemmille vesille. Seuraavaksi Justin Sottilare löysi heitollaan Timothy Thomasin siellä missä piti olla ex-krokotiili Pekka Rantalan. No, olihan Rantala taklaamassa, mutta tuloksena kuitenkin uudet yritykset. Strotherin lyhyen juoksun jälkeen nähtiin paljon puhuttanut tilanne isäntien Tuukka Hämäläisen osuttua kypärällään Spencer Cutlanin kypärään. Tuloksena oli 15 jaardin rangaistus ja aikaistettu siirtyminen pukuhuoneen puolelle Hämäläiselle.

- No niin no. Kyllähän hän varmaan osui kyprällä kypärään, mutta ei tilanne kauhean tahalliselta vaikuttanut. Se nyt vaan on niin, että sääntö on sellainen kuin on, totesi Crocodilesin valmennusportaastata Joni Mäkelä. Näinpä.

Crocodiles ei juoksemalla päässyt uusiin yrityksiin, mutta samaan aikaan kello kului mukavasti. Oltiin Roostersin 21 jaardin kohdalla, missä edettävää oli jaardi ja tarjolla neljäs yritys. Aikalisän jälkeen pallo pistettiin Stvie Strotherin kainaloon. Mies polkaisi tarvittavat jaardit ja sen jälkeen vielä kahdella yrityksellä viisi jarrdia lisää. Oltiin isäntien 10 jaardin kalkkiviivalla, jolloin Crocodiles otti jälleen aikalisän ja kun pelikellossa oli aikaa yksi sekunti, haettiin kenttämaalia. Onnistuminen tässä kohdassa oli tärkeää sen vuokis, että yhden pisteen voitto ei olisi maistunut kuin moraaliselta juhlalta. Kenttämaalilla voitto riittäisi jättämään sen mahdollisuuden runkosarjan voittoon ja se olisi samalla balsamia heinäkuussa syntyneisiin haavoihin.

Niinpä Spencer Cutlanin onnistuminen oli todella maukas suoritus. Neljän pisteen voitto hallitsevasta mestarista on kelpo päänahka vyölle. Eihän Roosters tälläkään kaudella ollut hävinnyt ainuttakaan ottelua kotimaisissa sarjoissa ja vain yhden treenipeliksi laskettavassa Swarco Raidersin kohtaamisessa Itävallassa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä myös se fakta, että tällä voitolla ei vielä saatu yhtään mitään. Runkosarjan viimesissä otteluissa on sen sijaan pelissä niin se, pelaako Crocodiles kotonaan välieräottelun lauantaina runkosarjan voittajana vai sunnuntaina runkosarjan kakkosena. Sekään ei ole millään tavalla varmaa, kuka vastaan asettuu. Sarjaohjelman laatijoille voi vaihteeksi nostaa hattua. Kauden viimeiset kamppailut ovat merkityksellisiä monellakin eri tavalla ja vasta ensi perjantain jälkeen tiedetään, kuinka suomalainen jefumaailma makaa.

Ottelun hahmoja olivat tietenkin tuore vahvistus, Stevie Strother, sekä Spence Cutlan vierajoukkueen osalta. Kotijoukkueen hyökkäyksestä puhuttaessa ei Jaycen Spearsia voi koskaan sivuuttaa. Vaikka mies saatiin pidettyä edes jollakin tavalla kurissa ja nuhteessa, keräsi hän silti kovat jaardit ja kaksi maalia. Sen sijaan heittokaruselli pyöri pohjalaisten suuntaan. Justin Sottilare on edelleen tämän sarjan ykköstykki mitä tulee heittopeleihin.

Ottelun jälkeen vierasjoukkueen vastuuvalmentaja, Henri Kotanen, oli luonnollisestikin erittäin tyytyväinen mies. Tietenkin pohjalaiseen luonteeseen kuuluu myös se, että aina pitäisi kaikki mennä vieläkin paremmin. Jos kukaan ei moiti millään tavalla, niin sitten suoritus on ollut priimaa. Parannettavaa jäi kuitenkin esimerkiksi nyt siinä, miten reagoitiin Micah Brownin juoksuihin. Pikku juttu, voisi joku sanoa, mutta kun kaverin kuuppa juoksee 85 jaardia, niin on se jo jotain. Jos juoksee, niin ainakin pitäisi joutua maksamaan hintaa siitä, eikä lönkötellä rauhassa sivurajasta yli. Noh, hattu käteen ja ollaan tyytyväisiä. Ei Helsingistä nyt niin järsin usein voittoja ole haettu. Viimeksi moista namia saatiin karkkipäivänä vuonna 2012. Onhan se kuitenkin kiva, että edes joskus.

Paljon puhutaan aina siitä mitä hyökkäys tekee tai ei tee. Paljon kuulu kuitenkin kiitosta myös puolustukselle, joka tukki huomattavasti tehokkaammin Roostersin juoksun kuin Seinäjoella. Sen lisäksi mainitsemisen arvoista on, että Roostersin heittopeli tuotti ottelussa vaivaiset 79 jaardia ja Eevia Areenalla onnistunut Bernard Luster sai näppeihinsä pallon vain kahdesti 15 jaardin edestä. Yksi asia, mikä ehkä hieman jäi harmittamaan on rangaistusjaardien määrä. Crocodilesin kohdalla se oli poikkeuksellisen suuri, peräti 126 jaardia.

- Niin se vain on, että kun pelin intensiteetti kasvaa, niin sitten silloin noita jaardejakin tahtoo tulla, kommentoi Kotanen poikkeuksellisen suurta rangaistusmäärää.

Olihan pelissä paljon hyvääkin vierasjoukkueen lasien läpi silmäiltynä.

- Pallonhallinta oli ratkaisevaa. Se, joka viimeiseksi saa pallon ja hallitsee tilanteen saaden pisteitä ratkaisee pelin ja niin kävi nytkin. . Olihan se kivaa rokottaa nyt kenttämaalilla ihan kuten Roosters teki Seinäjoella, hymyili joukkueen valmentaja Henri Kotanen ihan ääneensä.

Kehuja sai myös keskellä viikkoa Seinäjoelle rantautunut Stevie Strother.

- Strother toi meille sen elementin, mikä on puuttunut ja juuri siksi hänet tänne tuotiin. Uskon, että hän vain parantaa päästyään nyt peliin sisälle. Nyt hän pääsi kuitenkin heti peliin, eikä vain treeneissä taputeltua juttua. Hän parantaa tästä ihan varmasti, myhäili Kotanen.

Otteluiden toiset puoliajat ovat olleet jokseenkin kiusallisen hankalia Crocodilesille monessakin ottelussa, eikä perjantainen ehtoo tehnyt poikkeusta tähän trendiin.

- Joku siinä on, että nämä toisten puoliaikojen alut ovat meille vaikeita. Kyllä minä sitä olen koittanut kovasti miettiä, myönsi Kotanen. Toisaalta Crocodiles toipui tahmeudestaan nopeasti ja pystyi kuitenkin ratkaisemaan kamppailun toivomallaan tavalla. Tänään siis. Seuraava haaste on perjantaina, jolloin paikallinen John Madden, Mika Laurila, suuntaa vankkurinsa Eevia Areenalle TV-ottelun tiimoilla.

Linkit

Tilastot

© Crocodiles 2019

Powered by Capnova -- Design by Mainostoimisto Oddmob