Crocodiles edustus
Juniorit
Crocodiles naiset
Cheerleaders
Uutiset 2012   Uutiset 2011   Uutiset 2010   Uutiset 2009   Uutiset 2008   Uutiset 2007

Uutiset

03.09.2015
Tarjolla paikka auringossa

Tarjolla paikka auringossa (tai ainakin finaalissa)
Vaahteraliigan kausi 2015 on lähestymässä huippuaan. Playoffit alkavat Seinäjoella lauantaina runkosarjan voittaneen kotijoukkue Crocodilesin kohdatessa ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin päässeen helsinkiläisen 69ersin. Vastustaja on siis samainen ryhmä, jonka vesipedot kohtasivat runkosarjan viimeisellä kierroksella torstai-illan TV-ottelussa. Selostusryhmällä on nyt ainakin helppo homma, sillä kaikki speksit ovat valmiiksi laminoituina, koska myös tämä ottelu nähdään Nelonen PRO-kanavalla livenä.

Aliarviointiin ei ole varaa
Jos joku jossain kuvittelee, että Crocodiles aliarvioisi vastaan asettuvan 69ersin, niin pieleen menee ja huolella. Sellaiseen ei todellakaan ole varaa. Kokemustakin löytyy siitä, miten runkosarja mennään komeasti 11-1, vastustajat jätetään kokonaan pisteittä peräti kahdeksan kertaa. Kun sitten pudotuspelit alkavat, vastaan tulee sarjanousija, joka jo kerran aiemmin kauyden aikana on yllättänyt vesipedot ja tekee saman jutun uudelleen Jouppilanvuorella nolaten kotijoukkueen etenkin hyökkäyksen osalta totaalisesti. Niin, vuosi oli 2006 ja tuo vastustaja helsinkiläisjoukkue Wolverines.

Eli, lyhykäisyydessään, tuo kausi on aivan liian hyvin muistissa vielä miltei kymmenen vuotta myöhemmin ja siitä ryhmästä on kavereita hommissa etenkin valmennuspuolella, joten asia on takuuvarmasti kiillotettu kristallinkirkkaaksi kaikkien mieliin. Siksi toiseksi, nykyisessä joukkueessa on todella vähän kavereita, jotka ovat koskaan voittaneet mitään. Jalat maassa mennään ja peliin keskitytään huolella. Viikon päähän on ihan turha tehdä suunnitelmia kenenkään.

Vastaavasti 69ers tulee otteluun vapautuneesti haastajana. Kukaan ei heidän niskaansa sälytä lyijynpainavia suosikin paineita. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Jason Thomasin luotsaama ryhmä olisi valmis aiheuttamaan yllätyksen tai iskemään kipeästi sinne, minne sattuu.

Tilastojen valossa
Vale, emävale ja tilasto ovat ne yleisimmät argumentit, joihin urheilevassa maailmassa ja eritoten amerikkalaisen jalkapallon kotikonnuilla, aina vedotaan, uskotaan ja paneudutaan huolella. Lienee selvää, että menneillä ei juurikaan ole merkitystä sen suhteen, millä tavalla lauantaina Nordic Nutrients Areenan kentällä saadaan ero joukkueeden paremmuuden suhteen. Silti ne ovat aina mielenkiintoisia yksityiskohtia ja yhteensattumia.

Faktaa on se, että Crocodiles on tähän mennessä voittanut kaikki joukkueiden väliset kuusi kamppailua Vaahteraliigassa. Sixtarit on pelannut liigassa vasta kolme kautta, joten otteluita ei ole historian lehdiltä enempää paikallistettavissa.

Vieraskentällä Crocodiles on tehnyt joka kerta yli 30 pistettä. Sen sijaan kotona pelatut ottelut ovat ensimmäistä lukuunottamatta olleet todella tiukkoja vääntöjä ja molemmissa jälkimmäisissä kamppailuissa 69ers on ollut hyvin lähellä kääntää ottelut edukseen. Reilu viikko sitten voitto lipesi vierailta vasta reilut 10 sekuntia ennen ottelun loppua.

Myös sellainen detalji löytyy tilastoista, että jokaisella kaudella on jälkimmäinen kohtaaminen joukkueiden välillä ollut huomattavasti ensimmäistä koitosta tiukempi. Mielenkiintoista nähdä, miten paljon tiukemmaksi homma siis voi mennä tuosta runkosarjan päätöskierroksen ottelusta, jonka Crocodiles voitti 28-26 (19-26) oltuaan pahimmillaan tappiolla jo 20 pistettä.

Crocodiles puolustus Sixtareiden hyökkäystä vastaan
Kaikki lähtee siitä, miten puolustuksen linja toimii. Tähän saakka se on toiminut jokseenkin moitteita kauden ensimmäisen ottelun jälkeen. Oikeastaan Lane Stuhtin, Thomas Malagodin, Filip Zacokin ja Olli Makkosen muodostama yksikkö on parantanut kauden mittaan tekemistään jatkuvasti. Stuhtin tulo Malagodin rinnalle puolustuksen linjan keskustaan on ollut ehkä se kaikkein merkittävin juttu. Stuhtin pysäyttäminen nimittäin vaatii vastustajalta yleensä ainakin pari miestä pitelemään jätin menoa, jolloin muille avautuu paikkoja iskeä pallonkantajaan.

Yhteensä Crocodilesin puolustus on päässyt iskemään kiinni vastustajan pallonkantajaan aloituslinjan takana peräti 81 kertaa kauden aikana, eli lähes reilut kahdeksan kertaa keskimäärin ottelua kohti. Se on melkoisen paljon se.

Luonnollisestikin nyt kohteena on vierasjoukkueen liukasliikkeinen pelinrakentaja, Jabari Harris, joka kyllä lähtee kuin piano ikkunasta, jos siihen tilaisuus tarjoutuu. Kertaalleen mies siinä onnistuikin Helsingin Velodromilla ja tuloksena oli 75 jaardin juoksu-TD. Yhteensä 69ersin hyökkäys on juossut 208 kertaa, joista Harris on kirmaissut noin puolet yrityksistä.

Jos sitten joku alkaa liikaa keskittymään pelkkään juoksun pysäyttämiseen, on Harris osoittanut tällä kaudella osaavansa myös heittää pelivälinettä esimerkiksi Sebastien Sagnen tai RJ Longin näppeihin. Seinäjoella mies ruotaisikin kaksi pitkää heittoa touchdowneiksi ja yhteensä kolme heittomaalia. Toisaalta hän heitti pallon myös kahdesti Juhani Koivumäen hyppysiin, eli puolustuksen takakentän on syytä olla kaikki valot päällä.

Tämän kauden otteluissa Crocodiles on onnistunut pysäyttämään Harrisin omat juoksut melko tehokkaasti. Jos unohdetaan tuo yksi pitkä siivu Velodromilla, on Harris kyennyt juoksemaan Crocodilesia vastaan 44 jaardia. Varsinkin tukimies Tobias Mäki tappoi Harrisin juoksuja Nordic Nutrients Areenalla todella rajulla prosentilla edellisessä kohtaamisessa.

Crocodiles hyökkäys Sixtareiden puolustusta vastaan
Viime kaudella Saksan GFL:ssa eniten heittomaaleja viskonut Justin Sottilare teki saman jutun myös tämän kauden Vaahteraliigassa. Se ei tarkoita sitä, etteikö Crocodilesilta juoksukin onnistuisi ihan kelvollisesti. Edellisestä ottelusta sivussa ollut keskushyökkääjä Damonshay Pitt palaa nyt työmaalleen kantamaan palloa. Tuossa Pittin huilaamassa ottelussa pelin erinomaisesti aloittanut toinen keskushyökkääjä, Mika Nissinen, joutui jättämään matsin kesken loukattuaan polveaan. Nissisen pelaaminen lauantain ottelussa on epävarmaa. Varmaa on kuitenkin se, että viime kauden tapaan luitaan katkonut epäonnen soturi, Velipekka Jaakonsaari, ei palloa tänäkään syksynä kanna.

Monipuolisuus on ollut Crocodilesin aseista merkittävimpiä tällä kaudella. Heittoja on kokeiltu 294 kertaa ja juoksua 252 kertaa, eli mistään ramaattisesta erosta ei eri hyökkäyselementtien välillä suinkaan ole kysymys. Hyökkäyksen koordinaattori Joni Mäkelän ensyklopediaa muistuttavassa pelikirjassa sivuja löytyy sen verran paljon kummallekin etenemistavalle, ettei paremmasta väliä.

Olennaista myös hyökkäystoiminnassa on linjan toimivuus. Se ratkaisee, kuinka paljon aikaa on pelinrakentaja Justin Sottilarella katsella laitahyökkääjäkalustoa tai keskushyökkääjiään. Sottilaren suosikkikohteita ilmasirkuksen pyöriessä ovat olleet Walesin "terrible twins", eli Timothy Thomas ja Spencer Cutlan. Myös kolmas britti, Harry Innis, osaa poimia pallot näppeihinsä siinä missä Vili Rajamäkikin. Heitoilla on tavoiteltu yhtä lailla myös kahteen suuntaan rehkinyttä Yann Dika-Balotokenia tai keskushyökkääjiä.

Vaikka mitään muuta ei voi luvata, sen voi luvata, että 69ersin puolustuksen on syytä olla virkeänä alusta alkaen. Sitä joukkueen heittopuolustus toki on ollutkin, sillä myös kahteen suuntaan rehkivä RJ Long poimi runkosarjassa eniten syötönkatkoja.

Spessuja ei kannata unohtaa
Erikoisjoukkueet, eli spessut, ovat amerikkalaisessa jalkapallossa todella merkittävässä roolissa, vaikka kovin moni tahtoo sen unohtaakin. Koska kyseessä on tilan- ja ajanhallinta peli, on spessuilla siinä merkittävä rooli. Mitä paremmista asetelmista hyökkäys pääsee jaardien valossa lähtemään liikkeelle, sitä helpompaa on pisteiden tekeminen. No, ainakin teoriassa.

Toisaalta, mitä pidempiä hyökkäysvuoroja pystytään rakentamaan, sitä väsyneemmäksi saadaan vastustajan puolustus ja silloin virheiden määrä yleisesti ottaen kumuloituu.

Jokaiselle joukkueelle kullanarvoisia ovat hyvät potkunpalauttajat, jotka saattavat antaa hyökkäykselle hyvät asetelmat. Vastaavasti hyvä potkaisija pystyy lähettämään pallon sellaiseen kohtaan, mistä sen palauttaminen on vaikeaa. Näyttäisi, että kummallakin joukkueella on erinomaiset potkijat.

Helsinkiläisten laitahyökkääjä Sebastien Sagne hoitaa sixtareiden puolella potkimisen ja ainakin nähdyn perusteella hän on mies paikallaan. Samaa voi sanoa myös kotijoukkueen Spencer Cutlanista. Potkujen palauttajiin pätee sama homma, he ovat joukkueilleen elintärkeitä. Yleensä palloa ovat vastaanottamassa joukkueen nopeimmat ja varmakätisimmät pelimiehet.

Homma saattaa ratketa tiukassa ottelussa haarukkaan osuneen lisäpistepotkun tai kenttämaalin ansiosta, joten näitä hommia ei suinkaan kannata väheksyä tippaakaan.

Seuraa näitä heppuja
Crocodilesista kannattaa kiinnittää katseet esimerkiksi Ranskan passilla liikkuvaan diminutiiviseen Yann Dika-Balotokeniin, joka kantaa paidassaan numeroa 21. Puolustuksen linjan päästä löytyy nuori Slovakiassa syntynyt, mutta Seinäjoella oppinsa saanut Filip Zacok numerolla 99. Samassa orkesterissa pääsolistina toimii puolustuksen linjan keskellä nuori jenkki Coloradosta, Lane Stuht numerolla 55. Siitä kohdasta ei muuten mennä ohi.

Sixtareiden ehdotonta eliittiä on puolustuksen takakentällä ja hyökkäyksen laidalla viilettävä Amerikan apu RJ Long, jonka nuttua koristaa numero 1. Puolustuksen tukimieheksi kesken kauden värvätty ex-teurastaja Rafael Pineda on todella kovanluokan tekijä erityisesti juoksun pysäyttämisessä. Miehen pelipaidassa on numero 52. Numerolla 8 pelaava pelinrakentaja Jabari Harris on ehdottomasti seuraamisen arvoinen pelaaja, sillä hänen harteillaan on vierasjoukkueen hyökkäyksen teho useammallakin kuin yhdellä tavalla.

Summasummarum
Voittaja harrastaa jenkkifutista myös ensi viikon lauantaina Sonera Stadiumilla syrjä-Suomeen sijoittuvassa Helsingin kaupungissa. Siellä pelataan tuolloin Vaahteramalja numeroltaan XXXVI roomalaisittain, eli 36. selkokielellä. Häviäjä menee kotiin murjottamaan ja keksii vedenpitäviä selityksiä siitä, miten siinä nyt sitten oikeastaan näin kävikään.

Jos häviäjä löytyy kotijoukkueesta lopputulemana on taas kerran pronssimitalit. Jos taas Crocodiles ottelun voittaa, matkustaa joukkue finaaliotteluun seitsemättä kertaa ja jättää 69ersin neljänneksi,mikä on joka tapauksessa vuonna 1991 perustetun korppiparven paras sijoitus Vaahteraliigassa.

Keskinäiset kohtaamiset
08.06.2013 Crocodiles v 69ers 46-15 (18-7)
06-00 Rajamaki V 4 yd pass from Brown R
12-00 Crawford J 50 yd run 12-0
12-07 McCrea C 50 yd run (Kallio V kick)
18-7 Crawford J 36 yd run
25-7 Crawford J 16 yd run (Jarvio V kick)
25-15 Williams D 14 yd pass from McCrea C (McCrea C rush)
31-15 Makinen J 25 yd pass from Brown R
39-15 Brown R 23 yd run (Crawford J pass from Brown R)
46-15 Crawford J 17 yd run (Jarvio V kick) 46-15

10.08.2013 69ers v Crocodiles 19-33 (13-13)
00-06 Brown R 29 yd pass from Adams S 6 - 0
07-06 McCrea C 2 yd run (Kallio V kick)
07-13 Brown R 54 yd pass from Adams S (Rajamaki V kick)
13-13 McCrea C 47 yd run
13-20 Crawford J 22 yd run (Rajamaki V kick)
13-26 Brown R 88 yd punt return
13-33 Crawford J 12 yd run (Rajamaki V kick)
19-33 McCrea C 8 yd pass from Thomas J 33 - 19

20.07.2014 69ers v Crocodiles 0-31 (0-13)
00-06 Nissinen M 3 yd run
00-13 Webster D 1 yd run (Rajamaki V kick)
00-20 Jaakonsaari VP 9 yd run (Rajamaki V kick)
00-28 Gooden P 18 yd fumble recovery (Nissinen M rush)
00-31CRO Rajamaki V 26 yd field goal 31 - 0

23.08.2014 Crocodiles v 69ers 13-6 (7-0)
07-00 Runner R 22 yd pass from Webster D (Cutlan K kick)
13-00 Rajamaki V 17 yd pass from Webster D
13-06 McCrea C 49 yd run

25.07.2015 69ers v Crocodiles 7-33 (0-13)
00-07 Nissinen M 1 yd run (Cutlan S kick)
00-13 Pitt D 1 yd run
00-20 Thomas T 2 yd pass from Sottilare J (Cutlan S kick)
07-20 Harris J 75 yd run
07-27 Thomas T 25 yd pass from Sottilare J (Cutlan S kick)
07-33 Zacok F 92 yd fumble recovery

27.08.2015 Crocodiles v 69ers 28-26 (19-26)
00-07 Long RJ 41 yd pass from Harris J (Sagne S kick)
00-13 Sagne S 65 yd pass from Harris J
06-13 Thomas T 5 yd pass from Sottilare J
06-19 Sagne S 12 yd pass from Harris J
06-26 Long RJ 45 yd interception return (Sagne S kick)
13-26 Thomas T 23 yd pass from Sottilare J (Cutlan S kick)
19-26 Innis H 2 yd pass from Sottilare J
25-26 Innis H 4 yd pass from Sottilare J
28-26 Cutlan S 11 yd field goal


Takaisin uutisiin


 • mainos__05
 • mainos__07
 • mainos__06
 • plu
 • mustajarvenliikenne
 • eepee
 • amarillo
 • abc
 • joupiska
 • epkk
 • se
 • pop
 • orat
 • marttilankortteeri
 • komiakaupunkiseutu
 • tuoretie
 • tms

 

 • tt-2
 • Eevia main logo circle
 • sponssibox

 

 •                                  Investium_2016_vaaka_RGB300
 • Investium_2016_vaaka_RGB300
 • Eevia main logo circle